Ana SayfaGüncelTillerson ziyareti öncesi gazeteci Çiviroğlu’ndan değerlendirme: Türkiye’nin açıklamalarının ABD’de karşılığı yok

Tillerson ziyareti öncesi gazeteci Çiviroğlu’ndan değerlendirme: Türkiye’nin açıklamalarının ABD’de karşılığı yok

HABER MERKEZİ – ABD’nin Dışişleri Bakanı Tillerson’ın Ankara ziyareti öncesi taraflardan gelen açıklamaları ve Afrin’e operasyon nedeniyle gerilen ilişkileri değerlendiren gazeteci Mutlu Çiviroğlu, “Türkiye açıklamalarının ABD’de pek de karşılığı olduğu görülmüyor” dedi.

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonu 25’inci gününde devam ederken, operasyonla ilgili bir çok kez “Kaygılıyız” açıklaması yapan ABD’nin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 15 Şubat’ta yapacağı Ankara ziyareti öncesi taraflardan karşılıklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Ya ilişkileri düzelteceğiz ya da bu ilişkiler tamamen bozulacak” derken, Tillerson’dan ise “Kuzey Suriye’deki gelişmelerden endişeliyiz” açıklaması geldi.

Washington’da yaşayan gazeteci ve analist Mutlu Çiviroğlu ziyaret öncesi taraflardan gelen açıklamaları değerlendirdi.

Afrin’e operasyonunun “IŞİD’e cesaret verdiğine” dair görüşlerin ABD’de yüksek sesle dillendirildiğini belirten Çiviroğlu, Türkiye’nin açıklamalarının ise ABD’de karşılık bulmadığını söyledi.

MA’dan Cihan Ölmez’e konuşan Çiviroğlu, ABD’nin Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun gerekçesine ikna olmadığını belirterek, “Türkiye ABD’nin telkinlerini dikkate almıyor. ABD-Türkiye müttefiktir. Ancak her konuda anlaşamayabilirler. ABD her istediğini Türkiye’ye yaptıramıyor. Şu an ABD ilişkilerin sertleşmemesine özen gösterip diplomatik yollarla sorunu çözmeye çalışıyor” dedi.

‘Türkiye’nin açıklamalarının ABD’de karşılığı yok’

ABD ve Türkiye’nin Suriye politikasında çok derin çelişkilerin olduğunu vurgulayan Çiviroğlu, YPG’nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile IŞİD’de karşı mücadelede çok önemli sonuçlar aldığını söyledi.

Çiviroğlu şunları söyledi:

“Dünya Türkiye’nin gözüyle bakmıyor. ABD’nin Suriye politikası YPG’nin başını çektiği DSG üzerine endeksli. ABD kaç gün önce de askeri yardım gönderdi. Rojava’daki model Suriye’nin geleceğinde görmek istiyor, bu doğrultuda Dışişleri Bakanlığının açıklamaları var. Türkiye isteğiyle DSG ile ilişkisini sonlandıramaz. Türkiye açıklamalarının ABD’de pek de karşılığı olduğu görülmüyor.”

ABD’li General Paul E. Funk’un Minbic’e giderek, Türkiye’ye “net bir mesaj verdiğini” de kaydeden Çiviroğlu, şunları belirtti:

“ABD, Türkiye’ye ‘Buraya gelme biz buradayız ve çıkmayacağız’ dedi. ABD şu an hem orada yerel güçleri eğitiyor hem de kentin altyapı çalışmalarını yapıyor. Minbic’te istikrar sağlanmış. ABD orada açık bir şekilde devriye görevi sürdürüyor. Türkiye’nin oraya yönelmesi askeri olarak çatışma olasılığını doğurur. ABD Minbic’e olacak herhangi bir saldırı karşısında sessiz kalmasını beklemek gerçekçi olmaz.”

Previous post
Kongrenin ardından: Malatya'da HDP binasına polis baskını
Next post
10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği kapatıldı