Ana SayfaDünyaTürkiye’nin istemi üzerine: Salih Müslim Prag’da gözaltına alındı

Türkiye’nin istemi üzerine: Salih Müslim Prag’da gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – PYD’nin Eski Eş Başkanı Salih Müslim, Çekya’nın başkenti Prag’da Türkiye’nin istemi üzerine gözaltına alındı.

PYD’nin eski eş başkanı olan TEV-DEM Dış İlişkiler sorumlusu Salih Müslim’in Çekya’nın (Çek Cumhuriyeti) başkenti Prag’da gözaltına alındığı bildirildi.

Gelişmeyi Anadolu Ajansı ve Fırat Haber Ajansı aktarırken, Müslim’in Türkiye’nin şikayeti üzerine gözaltına alındığı belirtildi.

NTV’nin haberine göre, Türkiye’den yetkililer konuya ilişkin “Şimdilik hakkında geçici tutuklama kararı var” şeklinde açıklama yaparken, Adalet Bakanlığı ise konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Müslim’in Çekya’dan iadesine ilişkin çalışma başlatıldığı belirtildi.

Muslim hakkında Türkiye’de yürütülen soruşturmaların da hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Salih Müslüm hakkında 13 Mart 2016 tarihinde Ankara Güvenpark’ta meydana gelen terör saldırısı nedeniyle Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Nitelikli olarak kasten adam öldürmek”, “Nitelikli olarak kasten adam öldürmeye teşebbüs”, “Mala zarar verme”, “Kamu malına zarar verme”, “Tehlikeli maddeleri nakletmek” suçlarından kamu davası açılmıştır.

Aynı mahkeme tarafından şüpheli Salih Müslüm hakkında 28 Mart 2017 tarihinde yakalama kararı çıkartılmıştır.  Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin yakalama emrine istinaden şahsın ülkemize iadesi amacıyla uluslararası seviyede arattırılmasını sağlamak amacıyla kırmızı bülten talep edilmiştir.

Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alınan şahsın, Türkiye’ye iadesine yönelik de çalışmalar başlatılmıştır. Söz konusu şahsın geçici tutuklanmasının ardından Çekya’nın da taraf olduğu “Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi”nin hükümleri uyarınca Müslüm hakkında iade talepnamesi gönderilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bozdağ’dan açıklama

Konuya ilişkin bir açıklama da Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bozdağ, Interpol Daire Başkanlığı’nın Müslim’in Türkiye’ye iadesini talep ettiğini söyledi.

Bozdağ, şunları söyledi:

“Şu anda gözaltındadır. Hem Dışişleri hem İçişleri hem de Adalet Bakanlığımız iade ile ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar. Çekya Dışişleri Bakanı ile de Dışişleri Bakanımız konuyu görüşecektir. İade sürecine ilişkin çalışmalar sürüyor.”

Erdoğan: Temennimiz odur ki Çekya teslim eder

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise partisinin Urfa il kongresinde konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Erdoğan, “Temennimiz odur ki Çekya inşallah bunu Türkiye’ye teslim eder ve hak tecelli eder” dedi.

PYD’den kınama

Demokratik Birlik Partisi (PYD) de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdi. PYD, Çekya’ya Müslim’i serbest bırakma çağrısında bulundu.

PYD’nin açıklamasından satırbaşları şöyle:

“Sayın Salih Müslim hakkında yakalama kararı çıkararak tüm yasa ve ilkeleri çiğnedi.

AKP hükümeti DAİŞ terörüne karşı yürütülen savaşların intikamını almak için başta sayın Salih Müslim olmak üzere Türkiye vatandaşı olamayan şahsiyetlere yönelik farklı bahanelerle yakalama kararı çıkarmış, sayın Salih Müslim yasal gerekçe olmadan Çek hükümeti tarafından gözaltına alınmıştır.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Parti Meclisi olarak, Çek hükümetinin gerçekleştirdiği gayriahlaki ve kanun dışı olayı kınıyoruz. Çek hükümeti, sayın Salih Müslim’in bir an önce serbest bırakmalı, bu yasadışı ve gayriahlaki olay nedeniyle özür dilemelidir.”

Çekya polisinden açıklama

Salih Müslim’in gözaltına alınmasına ilişkin Çekya polisi tarafından açıklama yapıldı.

Açıklamada, Müslim’in Türkiye’nin talebi üzerine gözaltına alındığı, gözaltı işlemine ilişkin Ankara’nın bilgilendirildiği belirtildi.

Çekya polisi, Salih Müslim’in savcılığa çıkarılacağını da belirtti.

Çekya medyası: Muhtemel bir takas söz konusu

Salih Müslim’in gözaltına alınmasının ardından Çekya medyası, şu an Türkiye’de tutuklu bulunan Çekya vatandaşı iki YPG gönüllüsüyle muhtemel bir takasın söz konusu olduğunu yazdı.

Söz konusu Çekya vatandaşları Markéta Všelichová ve Miroslav Farkas 2017’nin Ağustos ayında Türkiye’de 6’şar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Çekya Dışişleri Bakanı Lubomír Zaorálek, cezaların kesinleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, durumu “kişisel olarak büyük bir hayal kırıklığı” olarak değerlendirmişti.

Kırmızı bülten çıkarılmıştı

13 Şubat’ta Türkiye, Müslim’i kırmızı bülten listesine eklemiş ve Interpol’den yakalanmasını da talep etmişti.

Bir konferansa katılmak üzere birkaç gündür Prag’da bulunan Müslim’in kaldığı otelde çekilen fotoğrafları iktidara yakınlığıyla bilinen medyada yayımlanmıştı.

Previous post
37. gün: TSK ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu sürüyor
Next post
BM’nin Suriye’de ‘ateşkes’ kararını görüştüler