Ana SayfaGüncelUluslararası 5 hekim örgütünden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TTB mektubu

Uluslararası 5 hekim örgütünden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TTB mektubu

HABER MERKEZİ – Türk Tabipler Birliği yöneticilerinin Türkiye’nin Afrin’e operasyonuna karşı “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” diyerek barış çağrısı yaptıkları için gözaltına alınmasına tepki gösteren uluslararası 5 hekim örgütü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup gönderdi. Hekimler mektupta, insan hakları ve barışı savunmanın suç olmadığını vurguladı.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı yaptıkları ‘barış çağrısı’nın ardından haklarında soruşturma başlatılan Türk Tabipler Birliği (TBB) yöneticilerinin evlerine önceki gün polis baskını düzenlenmiş, 11 hekim gözaltına alınmıştı.

Ev baskınlarında aralarında TTB Başkanı Raşit Tükel’in de olduğu 11 hekimin gözaltına alınmasının ardından TTB’ye destek ziyareti ve açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Bianet’te yer alan habere göre uluslararası beş hekim örgütü, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu gözaltıları kınayan bir mektup yazdı.

Bu mektup aynı zamanda Başbakanlık, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları başta olmak üzere Türkiye’deki ilgili birimlere gönderildi.

Mektupta Dünya Tabipler Birliği (WMA), İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü (PHR), Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME), Avrupa Tabip Birlikleri Forumu (EFMA) ve Uluslararası İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Konseyi (IRCT) yöneticilerinin imzası bulunuyor.

Mektupta TTB üyelerinin tüm dünyada milyonlarca hekimi temsil ettiğine ve üyelerin tıp etiğine, insan haklarına ve barışa bağlılık içinde olduğuna vurgu yapılarak şöyle dendi:

Şiddeti kınama, hükümetlerimizi ve diğer karar vericileri savaşın ve silahlı çatışmaların sağlık üzerindeki kısa ve uzun dönemli ağır sonuçlarına karşı uyarma, Türkiyeli meslektaşlarımız gibi, temsil ettiğimiz tüm hekimlerin görevidir.

Mektupta, TTB’nin barışı ve insan haklarını destekleyen görüşünü destekleyen bir açıklama yaptığı ve bunun da suç olmadığı belirtildi.

Böyle bir durumdan dolayı TTB yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmış olmasının Türkiye tarafından 2003 yılında onaylanan, dolayısıyla hükümetler tarafından bağlayıcılığı kabul edilmiş olan Uluslararası Sivil ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nde belirtildiği gibi insan haklarının ağır ihlali niteliğinde olduğuna dikkat çekildi.

Uluslararası hekim örgütlerinin yöneticileri tarafından kaleme alınan mektupta, TTB’ye yönelik her tür taciz edici ve sindirmeye yönelik fiillere de derhal son verilmesi talep edildi.

Mektubun tam metnine buradan bakabilirsiniz.