Ana SayfaDünyaÜrdün’de ‘ekmek’ protestosu

Ürdün’de ‘ekmek’ protestosu

HABER MERKEZİ – Amman’da parlamento önünde toplanan Ürdünlüler, hükümetin ekmek fiyatlarını artıracak kararını protesto etti.

Ürdün’ün başkenti Amman’da parlamento önünde Perşembe günü toplanan Ürdünlüler, hükümetin ekmeğe yönelik sübvansiyonu sonlandırma kararını protesto etti.

Cumartesi günü uygulamaya konan kararın ekmek fiyatlarında yüzde 60 ila 100 artışa neden olacağı belirtildi.

Ürdün’de, 20 yıldan beri bu yönde alınan ilk kararı banka danışmanı ve iktisatçı Mufleh Aqal değerlendirdi.

Aqal, asıl sorunu, “sübvansiyonu kaldırırken, yoksul insanlar ve düşük gelirli aileler için bunun nasıl telafi edileceği” sözleriyle tanımladı ve hükümetin yeni politikasıyla beraber 1000 dinar altında geliri olan aileleri destekleyecek bir ‘formül’ bulduğunu savundu.

Ancak çoğu Ürdünlü, bu fikri paylaşmıyor.

Fiyat artışına tepkiler

Protestoculardan Faris Shreim, hükümetin, ülkedeki çalışanların maaşını garanti altına almak için hiçbir şey yapmadığı görüşünde.

“Küresel olarak konuşuyorsak, ekmeğin fiyatlarını artırmak mantıklı” diyen Shreim, fiyat artışını “Ancak gelişmiş dünyada önce halkın maaşını yükseltiyorlar, sonra da fiyatları artırıyorlar. Fiyat artışı mantıksız; çünkü insanların maaşları eriyor” sözleriyle eleştirdi.

Fırıncılar Sendikası da küçük fırınlar ve aile işletmeleri için endişelendiklerini belirtti.

Fiyat artışının ardından ise bir fırın sahibi olan Zeid Sandouqa, her zamanki müşterilerinin dükkana gelmeyi bıraktığını fark ederek, ekmek almaya maddi gücü yetmeyenlere bedava ekmek vermeye başladı:

“Ekmek almaya maddi gücü yetmeyen birçok kişi var. Ben de ihtiyacı olanlara ekmeği verebileceğimi düşündüm. Neden vermeyeyim ki? Vermeye başladım ve birçok aile geldi, ekmek aldı.”


Karınca Dış Haberler