Ana SayfaGüncelYunanistan’dan Türkiye’ye: Bir dahakine cevabımız barışçıl olmayacak

Yunanistan’dan Türkiye’ye: Bir dahakine cevabımız barışçıl olmayacak

HABER MERKEZİ – Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias, Türkiye ile gerginliğin sürdüğü Kardak kayalıklarıyla ilgili olarak “Biz ne Irak ne Suriye’yiz, bir dahaki sefere cevabımız barışçıl olmayacak” dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Yunan televizyon kanalı Alpha TV’ye verdiği demeçte gerginliğin sürdüğü Kardak kayalıklarıyla ilgili açıklama yaptı.

Kardak civarında yaşanan olayda Türkiye’nin kırmızı çizgiye ulaştığını ve bir bağlamda bu çizgiyi aştığını ifade eden Kotzias, “Bir dahaki sefere, Yunan tarafının barışçıl bir tutum sergilemeyeceğini” belirterek, Türkiye’yi “asabi” olarak nitelendirdi.

“Hem hukuku ihlal ediyorlar hem de coğrafya bilmiyorlar” diyen Kotzias, “Kardak kayalıklarının tabiî ki de Yunan olduğunu” söyledi.

“Suriye’de iyi gitmiyor, Irak cephesi açık, Ermenistan ile sınırları kapalı, Kıbrıs konusunda münhasır ekonomik bölge nedeniyle ve yüklü miktarda doğalgaz bulunduğu için Doğu Akdeniz açıklarında kovboy gibi hareket ediyor” diye eleştiride bulunan Kotzias, Kardak’ta yaşananların bir daha yaşanmayacağını ve yaşanmaması gerektiğini dile getirdi.

“Ne Suriye ne Irak’ız”

Kotzias, “Türkler bunu dinlemeli, çünkü her zaman uyarılardan bahsederler. Ben onlara Yunanistan’ın, ne Suriye ne de Irak olduğunu ki bunu da Türkiye’nin davranışı açısından söylüyorum onlara söyledim. Biz savunması iyi olan, iyi savuma sistemlerine, iyi müttefiklere ve büyük diplomatik kapasiteye sahip bir devletiz” şeklinde konuştu.

Kotzias bu noktada diplomasi bakanı olduğunu ve diplomasinin her zaman önde olması gerektiğini kaydetti.

Yunan teknesinde oluşan hasardan dolayı Türklerden tazminat talep etmeyi incelediklerini dile getiren Nikos Kotzias, Dışişleri Bakanlığının hukuk dairesinden bu konuyu incelemesini istediğini ve olumlu rapor gelmesi durumunda kendisinin hukukî yollara başvurarak hareket edeceğini kaydetti.

Yiğit Bulut’a yanıt

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Yiğit Bulut’un “Türkiye’yi deve, Yunanistan’ı sineğe” benzetmesiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Erdoğan’ın danışmanı olması onu akıllı kılmaz. Saçmalıkta uyanıklık yapıyor. Herhalde önünde fare gören fillerin kaçışını görmemiş”.

Ne olmuştu?

Kardak yakınlarında Yunanistan ve Türkiye sahil güvenlik teknelerinin çarpışması ile yeniden oluşan gerginlik karşılıklı açıklamalar ile tırmanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz’deki gerilimle ilgili şunları söylemişti:

“Sanılmasın ki Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz arama ve Ege’deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimler dikkatimizden kaçıyor. Türkiye’nin, güneyindeki gelişmelere yoğunlaşmasını fırsat bilerek, Kıbrıs’ta ve Ege’de haddini aşanları yanlış hesap yapmamaları konusunda uyarıyoruz.

“Rum tarafına güvenerek hadlerini ve güçlerini aşan işlere alet olmamalarını tavsiye ediyoruz. Bunların efelikleri, bizim ordumuzu, gemilerimizi, uçaklarımızı görene kadardır.”

Bu açıklamalar üzerine AB de duruma müdahil olmuştu. Yunan ve Türk sahil güvenlik botlarının çarpışması sonrası AB, Salı günü Türkiye’yi AB üyesi komşunun egemenlik haklarına saygılı olmaya çağırmıştı.

Pazartesi günü ise AB Komisyonu, Türkiye’nin Kıbrıs’ın güneyindeki doğal gaz sondaj çalışmalarını engellemesine tepki göstermiş ve Türkiye’ye ablukayı kaldırma çağrısında bulunmuştu.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da, AB ve NATO ülkesi olarak birçok ittifak içinde bulunduklarını hatırlatarak, ‘ülkesinin egemenlik haklarına yönelik herhangi bir meydan okumaya göz yummayacağını’ belirtmişti.

Kardak Krizi’nin geçmişi

Kardak kayalıkları nedeniyle 1996 yılında Türkiye ile Yunanistan savaşın eşiğine gelmişti. Kriz, Ocak 1996’da Figen Akat adlı Türk yük gemisinin Kardak kayalıklarında karaya oturmasıyla başlamıştı. Her iki ülke geminin kendi karasuları içerisinde olduğunu ileri sürmüş, Yunan donanmasının kayalıklardan birine asker çıkarması ve Yunan bayrağı dikmesiyle kriz büyümüştü.

31 Ocak 1996 günü Türk SAT komandoları diğer Kardak kayalığına çıkarak Türk bayrağı dikmişti. Kriz, ABD’nin araya girmesi ve her iki tarafa diplomatik baskı uygulamasıyla bayrakların indirilmesi ve askerlerin geri çekilmesiyle sona ermişti.