Ana SayfaKitapŽižek’ten: Cinsel Olan Politik midir?

Žižek’ten: Cinsel Olan Politik midir?

HABER MERKEZİ – Slavoj Žižek’in “Cinsel Olan Politik midir?” isimli çalışması Encore etiketiyle raflarda. Kitap, cinsellik ve politikaya dair yeni bir tartışma öne sürüyor.

Sloven düşünür Slavoj Žižek’in “Cinsel Olan Politik midir?” isimli kitabı Encore Yayınları’ndan çıktı.

Bahadır Turan’ın Türkçeleştirdiği kitapta Žižek, 1968’in “Cinsel olan politiktir” sloganını Lacan’ın meşhur “Cinsel ilişki yoktur” formülüyle birlikte ele alıyor ve cinsellik ve politikaya dair yeni bir tartışma öne sürüyor.

Žižek bu çalışmasında, toplumsal cinsiyete dair günümüzdeki siyaseten doğrucu yaklaşımları sorgulayarak kişisel olan ile politik olan arasındaki hassas dengeye işaret ediyor.

“(…)bir diğer sahte mücadelenin orta yerindeyiz: tesettür mayosu mu, çıplak göğüsler mi? Bu tercih kesinlikle siyasetin dışına çıkarılmalı, kişisel tercihlerin o kendine has alanına bırakılmalıdır. Kişisel olan bir şeye yanlış bir şekilde siyasi dendiğinde, kişinin mahrem tercihinin doğrudan teşhir edilmesi en yüksek siyasi edim halini aldığında şüpheci olmak gerekir. Sahici siyaset kişinin arzularının ve fantezilerinin ne olduğunu alenen ortaya koymasıyla asla ilgilenmez.”