Ana SayfaDünya41. gün: BM’nin ‘ateşkes’ kararına rağmen Afrin’e operasyon sürüyor

41. gün: BM’nin ‘ateşkes’ kararına rağmen Afrin’e operasyon sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 41’inci gününde. BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ karına rağmen kent karadan ve havadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilisiniz.

 


23:59 | TSK 8 askerin yaşamını yitirdiğini, 13 askerin yaralandığını duyurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’de sürüdürülen ve ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyon kapsamında bugün 8 askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

TSK’den yapılan açıklamada 13 askerin de yaralandığı belirtildi.

Açıklama Afrin kırsalında yaşanan çatışmaların ardından gelirken, TSK’nin verilerine göre 20 Ocak’tan bu yana yaşamını yitiren askerlerin sayısı 41’e yükseldi.


19:56 | Afrin kırsalında çatışma: Yaşamını yitiren asker ve polisler var

Afrin’in Raco beldesindeki Bilika tepesinde YPG’lilerle asker ve polisler arasında çatışma çıktı.

Çatışmada hayatını kaybeden asker ve polislerin olduğu belirtildi.

DHA’nın haberine göre saat 14.00 civarında çıkan çatışmanın ardından  yaralıların tahliyesi için havalanan ve bölgeye helikopterlere de ateş açıldı. Bunun üzerine bölge havadan ateş altına alındı.

Habere göre yaralanan polis, asker ve korucular Hatay’daki hastanelere kaldırıldı.

TSK’den çatışmaya dair henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Bölgeden yayın yapan ANHA ise çatışmada 3 Polis Özel Hareket (PÖH) ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) üyesinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.


19:06 | Kürkçü’den Başbakan’a Afrin soruları: TSK’yle uluslararası örgütlerin verileri neden farklı?

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’nin “Zeytin dalı” adı altında Afrin’e yönelik operasyonunda yaşanan ölüm ve yaralanmaları Meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Kürkçü, operasyonda yaşanan ölüm ve yaralanmalara ilişkin TSK verileri ile uluslararası örgütlerin yayımladıkları raporların arasındaki farka dikkat çekerek “Askeri ve sivil kayıp sayıları arasındaki büyük fark nereden kaynaklanmaktadır” diye sordu.


14:15 | Kızılhaç: Afrin’e insani yardım konvoyu ulaştı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Suriye genelinde 30 gün süreyle almış olduğu ‘insani ateşkes’ kararına rağmen Afrin’e yönelik saldırılar devam ederken Uluslararası Kızılhaç Örgütü, sabah saatlerinde kente insani yardımda bulunmak üzere yola çıktı.

Suriye Kızılhaçı (ICRC Syria), Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Birçok haftadır Afrin’deki halka yardım götürmeye çalışıyoruz. Şimdiyse Suriye Arap Kızılayı ile beraber ekibimiz, sonunda çok ihtiyaç duyulan yardımı Afrin ve Tel Rıfat’a ulaştırmak için yolda” dedi.

Suriye Arap Kızılayı (Syrian Red Crescent), Twitter’dan insani yardım konvoyunun Afrin ve Tel Rıfat’a ulaştığına ilişkin bir video paylaştı ve konvoyda 29 TIR’ın bulunduğu, 50 bin kişiye yetecek kadar da malzemenin olduğu bilgisini aktardı.

Suriye Kızılhaçı da yaptığı açıklamada, konvoydaki TIR’larda gıda, kışlık giysi, hijyen malzemeleri, mat, yorgan, tıbbi malzeme ve su materyalinin bulunduğunu duyurdu.


11:10 | Bozdağ’dan ABD’ye ‘ateşkes’ yanıtı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert’in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) aldığı ‘insani ateşkes’ kararının Afrin’de uygulanması gerektiğini belirterek, “Türkiye mutabakatı iyice okumalı” sözlerine bir yanıt da Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bozdağ, ateşkesin Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekâtı engellemediğini savundu ve şöyle konuştu:

“Biz kararı okuduk, iyi okuduk. Sayılan yerler arasında Afrin yok. DEAŞ’la (IŞİD) ve bununla alakalı örgütler bu ateşkesin dışındadır. Bizim okumamız açıktır. Eminim Amerikan sözcüleri kendileri iyi okumuyor demektir. Bir daha okumalarında fayda var. Bu karar Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı’nı etkilemeyecektir. Çünkü bizim değerlendirmemize göre Zeytin Dalı Harekatı bu kapsamın dışındadır.”


11:00 | Asya Abdullah: Afrin artık uluslararası bir meseleye dönüştü

TEV-DEM üyesi Asya Abdullah, Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e yönelik operasyonuna, Rusya ve diğer devletlerin operasyon karşısındaki tutumuna, Suriye’de rejimin tavrına ve BM Güvenlik Konseyi’nin ‘ateşkes’ kararına dair gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Abdullah, “Ateşkes ilan edildi. Bu bütün Suriye’yi kapsıyor ancak Türkiye ateşkese uymuyor. Bu kararı alan devletlerin sahada Türkiye’nin saldırılarını durdurması gerekiyor” dedi. Afrin’in artık uluslararası bir mesele haline geldiğine vurgu yapan Abdullah, “Afrin’deki savaşın geldiği son nokta, bütün hesapları tersine çevirdi” değerlendirmesinde bulundu.

  • Gazeteci Fatma Koçak’ın haberinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

09:10 | Erdoğan: Ateşkes kararı Afrin’i kapsamıyor

Foto: @tcbestepe

Afrika turu kapsamında Cezayir’de gazetecilerle bir araya gelen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e yönelik operasyona ilişkin konuştu, “Ejderhayı yarı canlı bırakmayacaksın. Öyle veya böyle bitecek bu iş” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin ‘insani ateşkes’ kararı ve Avrupa ve ABD’den gelen “Ateşkes Afrin’i de kapsıyor” açıklamalarına karşın Erdoğan, ‘operasyona devam’ mesajı verdi.

Kararın Afrin’i kapsamadığını savunan Erdoğan, “Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Orada ulusal güvenliğimiz için tehdit oluşturan terör unsurlarına karşı mücadele ediyoruz” dedi.

Erdoğan, “Orada karşımızda kim varsa, kim karşımıza dikiliyorsa, biz onların karşısındayız. Karşımızda olanların kim olduğunu araştırmamız, soruşturmamız gerekmiyor. Değişik çevreler de çıkabilir karşımıza. Çıktıkları anda biz de gereğini yapmak durumundayız” diye konuştu.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN33. GÜN34. GÜN35. GÜN36. GÜN37. GÜN, 38. GÜN, 39. GÜN, 40. GÜN




Önceki Haber
Savaşların değişen karakterine bir bakış ve demokraside ısrar etmek – Mehmet Nuri Özdemir
Sonraki Haber
4 dalda Oscar adayı: 'Savaştan Sonra' vizyona girdi