Ana SayfaDünya44. Gün: TSK ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu sürüyor

44. Gün: TSK ve ÖSO’nun Afrin’e operasyonu sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye geneli ‘ateşkes’ kararına rağmen devam ediyor. Bugün operasyonun 44’üncü günü; kent karadan ve havadan hedef alınırken, bölgedeki çatışmalar sürüyor. Gün içinde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


21.:05 | TSK’den açıklama

TSK’den operasyona ilişkin gelen açıklamada “Şeyh Hadid beldesi dahil 7 yerleşim yeri ile Raco ve Cinderes’ten Afrin’e ulaşan yolların kontrol altına alındığı” belirtildi.

ANHA’nın geçtiği habere göre ise Raco’nun Hec Hisna köyü ve Hawar Dağı’na yönelik TSK’ye ait savaş uçakları ve tanklardan yoğun bombardıman yapılıyor.


17:33 | BM’den Afrin açıklaması: Sivil ölümleri hakkında rahatsız edici raporlar alıyoruz

BM Suriye Bölgesel İnsani Yarım Koordinatörü Panos Moumtzis, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Türkiye’nin operasyonu sürdürdüğü Afrin de dahil tüm Suriye için aldığı 30 günlük ateşkes kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kararın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen hala ateşkesin hayata geçirilmemesini eleştiren Moumtzis, “Suriye genelinde milyonlarca sivilin güvenliği ve korunması konusunda endişelerimiz devam ediyor” dedi.

Doğu Guta ve İdlib’te yaşanan insani krizin kesintisiz olarak devam ettiğini söyleyen Moumtzis, yaşanan çatışmalardan kaynaklı sivillerin hayatını kaybettiğine vurgu yapıldı.

Afrin’den de sivil ölümlere ilişkin haberlerin gelmeye devam ettiğini belirten Moumtzis, “Afrin’den sivil ölümler ve yaralanmalara hakkında rahatsız edici raporlar almaya devam ediyoruz” dedi.


14:45 | Yıldırım’a göre hedef ‘Bugün Afrin yarın bir başka yer’

Dünkü açıklamasında Afrin’in çevrelendiğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, bugünkü konuşmasında ise hedeflerine ilişkin “Bugün Afrin yarın bir başka yer” dedi.

AKP Muğla İl Kadın Kolları Kongresi’nde konuşan Yıldırım, “Ülkemize yönelen tehdit nereden gelirse gelsin orası bizim için hedeftir. Bugün Afrin yarın bir başka yer” dedi ve şöyle devam etti:

“Fırat Kalkanı Harekatı ile oluşturduğumuz güvenli bölgeler gibi Afrin’de de Afrin’i asıl sahiplerine, Araplara, Kürtlere, Türkmenlere, zulüm gören kardeşlerimize teslim edeceğiz.”


10:40 | Arap basını: Suriye ordusu Afrin’de TSK’yle çatışmaya girebilir

Haftanın son başyazısını Afrin’e ilişkin gelişmelere ayıran Rai Al Youm gazetesine göre, Türkiye’nin operasyonları sonucu Suriye rejimine bağlı güçler safından ölüm haberleri gelmeye devam ederse, Suriye ordusu kente girip Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı birliklerle çatışabilir.

Duvar’ın Rai Al Youm gazetesinden aktardığı yazı şöyle:

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’de karadan ve havadan yürüttüğü harekât 40 günü geride bıraktı. Ancak bu harekat 3.5 milyon Suriyeli’nin yerleştirilebileceği bir güvenli bölge oluşturulması gibi hedeflerinin çoğuna ulaşamadı. Afrin harekâtı Türk ordusu ve Özgür Suriye Ordusu için bir yıpratma savaşına dönüştü. Bu harekâtın Türk yönetimi ve diplomasisini bir siyasi çıkmaza ve belki de rejim güçleri ve Suriye ordusu ile bir askeri çatışmaya sokması da uzak bir ihtimal değil.

“Türk ordusundan 41 askerin hayatını kaybetmesi, Suriye’deki savaşta ölen yüzbinlerce insanla kıyaslandığında küçük bir sayı olarak görülebilir. Ancak bu, Türk halkı veya operasyona muhalefet eden kesimi için büyüktür.

“Suriye Ordusu Afrin’deki özerk yönetiminin talebi üzerine henüz düzenli birlikler göndermiş değil. Bu da müttefiki Rusya’nın talebi üzerine, Türk Ordusu’yla karşı karşıya gelinmemesi içindir. Ancak Suriye Ordusu’nun kentin savunulması için gönderdiği ‘halk savunma birlikleri’ saflarında ölü sayısının artması üzerine, Suriye Ordusu bu siyaseti terk edebilir ve Afrin’e yönelebilir. Belki de Türk Ordusu’yla çatışmaya da girebilir. Bu durumun da Suriye’de devam eden krize ve bölgedeki ittifaklar üzerinde olumsuz bir etkileri olacaktır.

“Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye yönetimi ile anlaşmayı ve Türkiye-Suriye sınırının korunması için Suriye ordusunun konuşlanmasını bir çok kez önerdi. Ancak bu öneri şimdiye kadar reddedildi. Lakin Ankara ve Şam arasındaki Rus arabuluculuğunun önü tamamen kesilmiş değil.”

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR), Türk jetlerinin son iki gün içerisinde Suriye hükümetine bağlı güçlere karşı üç kez hava saldırısı gerçekleştiridiğini bildirmişti.


10:05 | ‘NATO üyesi ülkeler Türkiye’nin Afrin’e operasyonunu onaylamıyor’

Geçtiğimiz hafta Brüksel’de gerçekleşen NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Ortak Komite Toplantısı’nda Türkiye heyetinde yer alan NATO PA Güvenlik ve Teknoloji Eğilimleri Üst Komite Başkan Yardımcısı Ziya Pir, NATO üyesi ülkelerin Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna yönelik tutumunu değerlendirdi.

MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan HDP Milletvekili Ziya Pir, toplantının üç gün sürdüğünü aktararak, yaptığı görüşmelere dair şunları ifade etti:

“Alman heyetinin tutumu çok netti. Angela Merkel’nin partisinden olan, aynı zamanda uluslararası hukukçu bir Alman üyesi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu kesin bir dille eleştirdi. Yine diğer Avrupa ülkelerinin tutumları da Alman heyetinin tutumundan farklı değildi. Sadece ABD bu konuda daha ortada duruyor.”

Ziya Pir, birebir görüşmelerinde hiçbir üye ülkenin Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu onaylamadığını vurguladı.


08:25 | ‘Türk jetleri Afrin’de Suriye ordusuna bağlı birlikleri yine vurdu’

Afrin’de çatışmalar Raco ve Şera bölgelerinde şiddetlenirken, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden (SOHR) Suriye’ye bağlı ordu birliklerinin bir kez daha hedef alındığı açıklaması geldi.

Gözlemevi, Türk jetlerinin Afrin’e yönelik operasyonda Suriye hükümetine bağlı grupları vurduğunu ve “en az 36 kişinin hayatını kaybettiğini” öne sürdü.

DW Türkçe’nin haberine göre SOHR, Türk jetlerinin gerçekleştirdiği operasyonun Afrin’in kuzeybatısında yer alan bir kampı hedef aldığını söylerken, bunun 48 saat içerisinde Suriye hükümetine bağlı güçlere karşı gerçekleştirdiği üçüncü hava saldırısı olduğunu bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Cuma günü (42’inci günde) yaptığı açıklamada, Afrin’in kuzeyindeki bir köyün hedef alındığı hava saldırısında en az 17 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci ay: 31.GÜN32. GÜN33. GÜN34. GÜN35. GÜN36. GÜN37. GÜN38. GÜN39. GÜN40. GÜN41. GÜN, 42. GÜN, 43. GÜN

Previous post
DBP Eş Başkanı Mehmet Arslan’a cezaevinde işkence: ‘Bayılana kadar şiddet uygulandı’
Next post
‘Savaşta değiliz ki takas yapalım’: Yunanistan’dan Türkiye’de tutuklanan askerleriyle ilgili açıklama