Ana SayfaDünya51’inci gün: Ateşkes uygulanmıyor, Afrin’e operasyon sürüyor

51’inci gün: Ateşkes uygulanmıyor, Afrin’e operasyon sürüyor

HABER MERKEZİ – BM Güvenlik Konseyi’nin 24 Şubat’ta Suriye geneli için aldığı 30 günlük ‘ateşkes’ kararına rağmen Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 51 gündür devam ediyor. İki aya yaklaşan çatışmalar kent merkezine ulaşmış durumda. 850 bin kişinin olduğu kentte sivillerin tedhit altında olduğu bildiriliyor… 51’inci günde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 

 


22:00 | Afrin için 12 maddelik tutum listesi

Hollanda’nın Lahey kentinde toplanan Afrin İçin Ulusal Tutum Platformu, 12 maddelik tutumunu açıkladı.

110 Kürt kurum temsilcisi ile aydın, akademisyen, sanatçı ve gazetecinin aralarında bulunduğu 600 kişinin katıldığı toplantının ardından tüm bileşenler bir araya gelerek sonuç bildirgesini duyurdu.

‘Afrin’in yardımına koşalım’ diyen platform tarafından açıklanan ve çağrı niteliği taşıyan 12 maddelik tutum listesi şöyle:

1- Ulusal birlik hayati bir mevzudur ve Afrin kaderinde bunun gerçekleşmesi gerekiyor.

2- Afrin’i savunma hareketi için Kürdistan ve diasporanın meydanlarında güçlü ve koordineli bir dayanışma sergilenmeli, hem ülkede hem de yurtdışında ulusal-milli esaslı güçlü bir diplomasi yürütülmeli.

3- Türkiye devletinin Afrin’e yönelik saldırılarının son bulması ve BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye için aldığı ateşkes kararının uygulanmasına büyük önem verilmeli.

4- BM kararına sahip çıkmalı, Suriye’deki ateşkes kararının pratikte uygulanması ve sonuç alınması için konuya büyük önem göstermeli, ciddiye almalı.

5- ABD, NATO, Avrupa Birliği, IŞİD ile Mücadele Koalisyonu aktif şekilde Afrin sorununu ele almalı, Türkiye devletine en kısa sürede Afrin’den çıkması için baskı yapmalı.

6- Rusya Afrin’e ilişkin siyasetini değiştirmeli, Suriye havasını Türk devletinin savaş uçaklarına kapatmalı ve Afrin’e yönelik saldırının son bulmasını sağlamalı.

7- Suriye devleti Türk devletinin Afrin’deki işgaline karşı rahatsızlığını daha yüksek sesle dile getirmeli ve Afrin Kantonu ile bir anlaşma yapmalı, Afrin’in savunmasında Afrin halkının ve asayiş güçlerinin yanında yer almalı.

8- Arap Devletleri Birliği Türk devletinin Afrin ve Suriye’ye yönelik saldırı ile işgalini kınamalı, Türkiye’nin Suriye’nin sınırlarından çıkması için pratik tedbirler almalı.

9- Türk devleti bu saldırgan ve savaş yanlısı pratiğiyle IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi zayıflatıyor, Ortadoğu’nun istikrarı ile güvenliğini ateşe atıyor. Dünya Türkiye’nin bu savaş yanlısı tutumu karşısında güçlü bir pozisyon almalı.

10- BM Cizre ve diğer kentlerdeki katliamlar karşısında sessiz kaldı. BM aktif şekilde Afrin sorununu ele almalı. Afrin’in yeni bir Cizre olmaması için Türk devletinin saldırı ve işgaline karşısında sonuç alıcı kararlar almalı.

11- Afrin için ulusal ve milli tutumumuzu bir kez daha tekrarlıyor ve şunu söylüyoruz: ‘Afrin Kürdistan’dır, Afrin’in savunması bütün Kürdistan’ın savunmasıdır, bütün imkanlarımızla Afrin direnişine sahip çıkacağız.’ Bizler aynı tutumu bütün Kürdistanlı parti, örgüt, kurum ve şahsiyet ile bütün Kürdistan halkından istiyoruz.

12- Kürt halkının dostlarına, bütün demokratik ve vicdan sahibi dünyaya şu çağrıyı yapıyoruz: ‘Sizler şimdiye kadar iyi bir tutum içinde oldunuz, beklentimiz bu tavrınızı sürdürmeniz ve daha güçlü sergilemeniz. Afrin halkının sizin desteğine ihtiyacı var.


21:05 | YPG paylaşımı yapan Thüringen Başbakanı’na ölüm tehdidi

Almanya’nın Thüringen eyaletinin Başbakanı Bodo Ramelow, Twitter üzerinden yaptığı ‘YPG’ yazılı paylaşımı nedeniyle ölüm tehditleri aldığını açıkladı.

Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuşan Ramelow, YPG ile ilgili yaptığı bir paylaşımın ardından bazı Twitter kullanıcılarının kendisine, “Tabutlarda yer var” ve “Başına sıkılacak” gibi tehditlerde bulunduğunu ifade etti.

Ramelow, Hamburg eyaletinin Sol Parti Meclis Grup Başkanı Cansu Özdemir’in Cuma gecesi Twitter hesabından Türkiye’nin Afrin operasyonunu eleştiren paylaşımlarına destek vermişti.

Bodo Ramelow

Siyasetçi aynı gün Özdemir’in “Almanya’nın Thüringen Eyaleti Başbakanımız ©bodoramelow candır can. Her Biji” paylaşımına, “YPG, YPG, YPG….” yanıtını yazmıştı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Ramelow bu mesajların ardından kendisine çok sayıda küfür ve tehdit içerikli mesaj ve yorumun geldiğini belirtti.

Attığı tweetlerin ardından eşinin fotoğraflarının fotomontajlanarak cinsel içerikli paylaşımlar yapıldığını belirten Ramelow, görselleri paylaşan hesapların Almanya ve Türkiye kaynaklı olduklarının anlaşıldığını söyledi.

Sol Partili Başbakan kendisine bu fotoğrafları yollayan hesapları Twitter’a bildirdiğini, ardından görsellerin Twitter tarafından silindiğini kaydetti.


15:20 | Afrin yönetiminden çağrı

Afrin’deki yerel yönetim, 51’inci gününe giren Afrin savaşındaki son duruma ilişkin bir açıklama yaptı.

Newroz Meydanı’nda düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı açıklama sırasında kentin yakınına top atışları yapılırken, kentin üzerinde de SİHA’lar uçuş yaptı.

Buna rağmen Afrin Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkanı Osman Şêx Îsa tarafından yapılan açıklamada, operasyonla hedeflenen şeyin ‘katliam’ ve ‘soykırım’ olduğu ifade edilerek, demografik yapının değiştirilmek istendi vurgulandı.

Konuşmasında ‘direniş’ mesajı veren Îsa, “Afrin’in yenilmesi halinde Ortadoğu’daki tüm halklar yenilecektir” dedi ve şöyle devam etti:

“Afrin’de halkın katledilmesini istemiyoruz. Soykırıma ve katliama karşı hızlıca uluslararası güçler kararını vermeli, bir an önce ateşkes sağlanmalı ve hava sahası kapatılmalı.”


15:05 | Alper Taş: Afrin’e kimi yerleştireceksiniz, ne dediğinizin farkında mısınız?

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) “Bir Yol Açalım” sloganıyla düzenlenen 9. Olağan Kongresi’nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, BM’nin ateşkes kararına acilen uyulması gerektiğini ifade etti.

Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş da konuşmasında “Afrin’i Afrinliler’e teslim ediyoruz” diyen iktidar yetkililerine tepki gösterdi. Taş, “Ne dediğinizin farkında mısınız. Afrin’de yaşayan halk, oranın kendisi değil mi? Kimi oraya yerleştireceksiniz?” diye sordu.

Taş, “Kürtlerin statü talebine sırt çevrilemez” diyerek de bu taleplerin meşru olduğunu söyledi.


14:55 | Erdoğan: Ey NATO sen ne zaman yanımızda yer alacaksın? 

Foto: @tcbestepe

Bolu’da partisinin 6. olağan il kongresinde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’de devam eden operasyona dair açıklamalarda bulundu.

Kongre öncesinde halka hitap eden Erdoğan, “Şu anda Afrin’de Mehmetimiz adeta bir savaş icra ediyorlar azimle kararlılıkla hedefe doğru ilerliyorlar” dedi.

Kongredeki konuşmasında ise Erdoğan’ın hedefinde NATO vardı: “Yeri geldi Afganistan’da olduk, Somali’de olduk; şu anda Suriye’de bu olaylar yaşanırken, ey NATO sen ne zaman olacak da gelip bizim yanımızda yer alacaksın? Devamlı ben bunları mı söyleyeceğim?”

Erdoğan ayrıca “Reis bizi Afrin’e götür” sloganlarına karşılık, “Gençler her gün ben komuta kademesi ile Genelkurmay Başkanı’mla ‘İhtiyaç var mı?’ diyorum, verdiği cevap: ‘Sayın Cumhurbaşkanım olsa ben size söylerim ama ordumuz yolunda devam ediyor.’ Herhangi bir sıkıntı olduğu zaman sefer görev emrini ilan ederiz önce ben yola çıkarım ardından beraber yürürüz” dedi.


14:05 | Eski savaş pilotundan Afrin için ‘katliam’ uyarısı

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun geldiği aşamayı değerlendiren barış aktivisti ve eski savaş pilotu Bahadır Altan, kent merkezine ulaşan saldırılara dikkat çekerek, ‘katliam’ uyarısında bulundu.

Bahadır Altan’a göre “eğer Türkiye Afrin’e girerse bu, 21’inci yüzyılın en büyük katliamı olacak”.

Sivil kayıplara karşın yapılan ‘sivil-terörist’ ayrımını da dikkat çeken Altan, “Ben bir savaş pilotuyum. Bir uçağın atacağı bombanın en küçük ağırlığı yarım tondur. Yarım tonluk bir bomba terörist ve sivil ayırt etmez. Bu çok açık bir kere” dedi ve Mezopotamya Ajansı’na şu değerlendirmeyi yaptı:

“Afrin şehir merkezine girilmeye kalkışılırsa bu daha çok netleşecektir. İki olasılık var: Ya YPG orayı terk edecek, çatışma olmadan girilecek oraya -ki bu ihtimal dahilinde görünmüyor- ya da o şehir havadan ve yerden top mermileriyle bombalanarak orada bir katliam yapılacak. Bunu başka bir şekilde göstermek mümkün değil. Gerçekleştirilecek bu katliamı ‘sivillere zarar vermiyoruz’ şeklinde süslemek de artık mümkün olmayacak. Mızrak çuvala sığmaz artık. Bunu kimse yutmaz.”


13:00 | TIR’larla ÖSO takviyesi

Türkiye’nin ÖSO grupları ile Afrin’e dönük operasyonu sürerken, dün çatışmalar kent merkezine ulaştı. Bununla birlikte sınır hattındaki askeri sevkiyat da hız kazandı.

ÖSO mensuplarının da içerisinde olduğu görülen otobüsler ve kamyonetlerin yüklü olduğu TIR’lar güvenlik önlemleri eşliğinde Hatay’ın Hassa ilçesine doğru ilerledi.

Ayrıca Kilis’ten de üzerinde doçka uçaksavarların monteli olduğu ÖSO gruplarına ait kamyonetleri taşıyan TIR’lar sınır hattına yönlendirildi.


12:00 | Bilgen: Hükümetin Afrin siyaseti ters tepebilir

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Seçim hesapları bir yanıyla Afrin’e saldırı üzerinden sürdürülüyor” dedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Kenan Kırkaya’ya konuşan Bilgen, “Afrin’de kontrollü bir gerilimle siyasi iktidar bunu büyük bir avantaja dönüşebileceğini varsaydı. En azından milliyetçi oyları alabilme konusunda hareket etti” değerlendirmesinde bulunurken, Afrin konusunda hükümete verilen destekte geçici bir durum olduğuna dikkat çekti.

Bu desteğin ‘ters tepme’ ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Bilgen, “Yani bir süre sonra asker cenazeleri arttığında, bir şehir çatışması tablosu ortaya çıktığında, bu tablo tersine dönebilir” dedi.

AKP’nin geçmişte Kobani şimdi de Afrin tutumunun Kürt seçmeni irite ettiğini vurgulayan Bilgen, “Bunun sürpriz sonuçları yaşanabilir” diye konuştu.


11:20 | Afrin’de son durum: 850 bin kişinin olduğu kentte fırınlar vuruldu, su hatları kesildi

Türk Silahlı Kuvvetleri ve bağlı ÖSO gruplarının Afrin’e yönelik 51 gündür süren operasyonu dün gece kent merkezine ulaştı.

Bu zamana kadar yapılan saldırılar nedeniyle yaşadıkları köy ve ilçelerden kent merkezine sığınmak zorunda kalanlarla birlikte nüfusu 850 bine ulaşan kent, dün geceden bu yana yoğun bombardıman altında. Çatışmaların kent merkezine ulaşmasıyla binlerce sivillin ölümle yüz yüze olduğu belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı’nın kentteki muhabirlerinin aktardığına göre 51 gündür süren savaş neticesinde kentteki son durum şöyle:

  • Savaş uçakları ve top atışları ile kent merkezindeki halkın ekmek ihtiyacını karşıladığı 17 fırın vuruldu
  • TSK ve ÖSO güçlerinin bir hafta önce Meydanke ilçesini ele geçirmesiyle birlikte kente su taşıyan hat kesildi, bu nedenle halkın bir bölümü su ihtiyacını açılan kuyulardan karşılamaya çalışıyor
  • Afrin kent merkezindeki iletişim hatları da saldırılardan zarar görmüş durumda
  • Kuşatma altında olunması nedeniyle tüm işyerlerinin kapalı olduğu Afrin’de sadece eczaneler açık

10:45 | TEV-DEM’den Afrin açıklaması

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Afrin’deki son gelişmelerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Türkiye’nin ÖSO grupları ile birlikte süren operasyonu karşısında uluslararası güçlerin sessizliğinin eleştirildiği açıklamada, “Bu sessizlik, halkımız üzerinde saldırı ve zulmün sınırsızca yürütülmesine onay verildiği anlamına geliyor” denildi.

Afrin’de Türkiye’nin uçak ve top saldırıları ile yaşamını yitiren Kürt gençlerinin daha önce IŞİD ve Nusra’lara karşı mücadele ettiğinin hatırlatıldığı TEV-DEM açıklamasında, “Avrupa ve ABD’nin bu Kürt gençlerine karşı onur borcu var” denildi ve operasyona karşı bir tutum alma çağrısı yapıldı.

Saldırılarda sivillerin hedef alındığının belirtildiği açıklamada, “Afrin kenti sonuna kadar kendisini koruyacak ve direnecektir. Halkımızın geliştirdiği direnişle Afrin coğrafyası işgalci güçler için tam bir bataklığa dönüşecektir” mesajı verildi.

Açıklamada son olarak “Afrin’e sahip çıkma” çağrısı yer aldı.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN, 47. GÜN, 48. GÜN, 49. GÜN, 50. GÜN

Previous post
Ankara'da bir kadın cezaevinden izinli çıkan eşi tarafından öldürüldü
Next post
Beyoğlu'nda bir lise öğrencisinin cenazesi yakılmış halde bulundu