Ana SayfaDünya53’üncü gün: TSK ve ÖSO’nun Afrin’e yönelik saldırıları sürüyor

53’üncü gün: TSK ve ÖSO’nun Afrin’e yönelik saldırıları sürüyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 53 gündür devam ediyor. İki aya yaklaşan çatışmalar kent merkezine ulaşmış durumda, kentteki binlerce sivil ise tehdit altında… 53’üncü günde Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:40 | TSK 1 askeri yaşamını yitirdiğini açıkladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’e yönelik operasyon sırasında bir askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

TSK’nin verilerine göre operasyon başladığı günden bu yana yaşamını yitiren askerlerin sayısı 44’e yükseldi.


21:01 | Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian: Afrin’e operasyon meşru değil

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunun meşru olmadığını belirtti.

Reuters’ın haberine göre, NATO müttefikinin Suriye müdahalesiyle ilgili olarak Paris’ten gelen en sert açıklama oldu.

Jean-Yves Le Drian parlamentoda yaptığı açıklamada, “Sınır güvenliği ile ilgili endişeler meşru olsa da öte yandan bunun Türk birliklerinin Afrin bölgesine yönelik yoğun istilasının kesinlikle meşru kılmayacağı söylenmek zorunda” dedi.

Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande da  Afrin ve Doğu Guta’nın “uçuşa yasak bölge” ilan edilmesi çağrısı yapmıştı.

Aynı zamanda BM’nin Suriye geneli ateşkes kararının bu iki yerde de uygulanması gerektiği konusunda çağrıda bulunan Hollande, Fransa’nın şu anki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Suriye’de IŞİD ile savaşan Kürtler’i desteklemeye devam etmesi gerektiğini” söylemişti.


18:30 | Alman Sol Parti’den Afrin uyarısı

Almaya’da Sol Parti Federal Milletvekili Ulla Jelpke Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Jelpke, açıklamasında Almanya hükümetine de Türkiye’nin operasyonuna karşı sessiz kalmama çağrısı yaparak, “Alman hükümeti bir an önce sessizliğini bozmalıdır” dedi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre Jelpke, şunları belirtti:

“Eğer uluslararası güçler, Avrupa ve Alman hükümeti savaşa sessiz kalırsa, Afrin’de yeni katliamlar kapı eşiğindedir. Alman hükümeti bir an önce sesizliğini bozmalıdır, NATO partneri Türkiye’ye bu saldırının devletler hukukuna aykırı olduğu izah edilmelidir.

Türkiye Afrin’e saldırmakla aynı zamanda islamcı örgüt IŞİD’i yeniden güçlendirmektedir. Türk ordusu açıkça El Kaide ve diğer cihadist güçlerler birlikte bölgede yaşayan Ezidiler ve Alevilerin topraklarını terk etmelerine neden olmaktadır. Türkiye’nin de desteğiyle IŞİD yeniden eylem planını hayata geçiriyor. Almanya ve Avrupa daha ne zamana kadar seyirci kalmaya devam edecek?”


18:19 | Erdoğan’dan Afrin açıklaması

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “İyilik Ödülleri Programı”nda konuştu.

Erdoğan’ın gündeminde Afrin’e yönelik düzenlenen operasyon vardı.

Operasyonda yaşanan sivil ölümlerine ilişkin gelen eleştirilere tepki gösteren Erdoğan, “sivillerin hedef alınmadığını” söyledi.

Erdoğan, “Bize kalkıp akıl veriyorlar sivil insanlar ölüyor bilerek konuşun bilmeden konuşmayın. Biz, sivil insanları hiçbir zaman hedef almadık. Eğer sivilleri hedef alsaydık Afrin çoktan düşmüştü beyler” dedi.


HDP: Kirli pazarlıklar var, ABD’nin yeni ‘ateşkes’ kararında Afrin zikredilmiyor

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 53 gündür saldırı altında olan Afrin’e ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Türkiye medyasına baktığınızda aslında sanal bir savaş hakim. Ama Afrin’de çocuklar ölüyor, insanlar ölüyor” diyen Temelli, Afrin’in kuşatma altında olduğuna dikkat çekerek, “Son 53 gündür Afrin’de çatışmasızlık ortamına son veren bir işgal girişimi var. Buna son verilmeli” dedi.

Birleşmiş Milletler’in uygulanmayan ‘ateşkes’ kararına da değinen Temelli, kararın uygulanmayışı ve ABD’nin yeni ‘ateşkes’ teklifindeki ayrıntılara dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu kararın hayata geçmesini sadece Türkiye engellemedi, ABD de Rusya da engelledi. Neden buna engel olunuyor, neden ateşkes yürürlüğe girmiyor diye sorduğunuzda, bu devletlerin çıkarlarının, kirli ittifakların olduğunu görüyorsunuz.

“Şimdi ABD, BM Güvenlik Konseyine yeni bir ateşkes kararı sunuyor. Bir önceki kararda Doğu Guta ve Afrin birlikte zikredilirken bu kararda Afrin çıkarılmış. İşte bu pazarlıkların kirli yüzüdür. Hangi ittifaklar? Kirli ticaret ittifakları. Tam da bugünlerde Boeing ile Türkiye arasında 7 milyar dolarlık bir anlaşma imzalanıyor.

Hükümetin “Biz işgalci değiliz” açıklamalarını da hatırlatan Temelli, “İsrail de aynısını söylüyor Gazze için. Ama Gazze işgal altında. Siz de şimdi Afrin’de işgal gerçekleştiriyorsunuz. İşgalcisiniz” dedi:

“Eğer sınırlarınızın ötesinde hiçbir meşru hak yoksa, bu yöntemle ele geçiriyorsanız, buna işgalcilik denir. Bunun literatürdeki karşılığı bu. BM’nin içtihatında da böyle yazıyor.”


14:25 | YPG’den TSK’nin ‘Afrin kent merkezi kuşatıldı’ açıklamasına yanıt

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ‘Afrin kent merkezi kuşatıldı’ açıklamasına ilişkin YPG’den yalanlama geldi.

Bianet’te yer alan habere göre, YPG Sözcüsü Nuri Mahmud Reuters’a yaptığı açıklamada “Afrin’e çıkan tüm yollar bombalanıyor. Türkiye’nin Afrin’i kuşattıklarına yönelik açıklaması moral bozma amaçlıdır ve gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.


13:25 | “Afrin saldırısıyla Türkiye IŞİD’i tekrar güçlendirip, canlandırdı”

Deyr ez Zor’daki izlenimlerini kaleme alan Alman Die Welt gazetesi muhabiri Alfred Hackensberger, “durumun çok ciddi olduğunu” ve “Afrin saldırısıyla Türkiye’nin IŞİD’i tekrar güçlendirip canlandırdığı” görüşüne yer verdi.

Artı Gerçek’ten Süheyla Kaplan’ın haberine göre Alfred Hackensberger, “Türkiye IŞİD’i nasıl tekrar güçlendirdi?” başlıklı yazısında, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Sözcüsü Kino Gabriel’in açıklamaları üzerinden bir tablo çizdi.

Sözcü Gabriel gazeteye verdiği demeçte, Türkiye’nin Afrin’e karşı düzenlediği askeri harekât ile bölgedeki birliklerin ikiye bölündüğüne işaret ederek, “Afrin saldırısı birliklerimizi ve gücümüzü ayrıştırdı. IŞİD durumu fırsat bilerek bize vahşice saldırıyor” dedi.

Alman gazeteci Hackensberger ise bölgedeki durumun çok ciddi olduğunu belirtmek için haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heathert Nauert’in bir süre önce “IŞİD ile istediğimiz gibi artık orada mücadele veremiyoruz” şeklindeki açıklamasını hatırlattı.

Die Welt’teki haberde DSG Sözcüsü’nün şu çağrısına yer verildi: “Türkiye’nin Afrin’e saldırısının devletler hukuku ihlali olduğu uluslararası alanda dile getirilmeli. Koalisyon birliklerinden umudumuz var. Eğer Amerika Türkiye’nin Afrin’e saldırısını durdurursa, Deyr Ez Zor IŞİD’ten kurtarılabilir.”


12:20 | İlham Ahmed: Saldırılar ile amaç federal sistemi boğup Kuzey Suriye’yi parçalamak

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ahmed, kuşatma altına alınan ve şiddetli çatışmaların sürdüğü Afrin’deki gelişmelere dair konuştu.

Suriye’den yayın yapan ANHA’nın sorularını yanıtlayan Ahmed, Türkiye’nin bombardımanları nedeniyle insanların köylerinden Afrin kent merkezine göç etmek zorunda kaldığını belirterek, kentin içme suyunun kesildiğini hatırlattı.

Sivil kayıplara dikkat çeken Ahmed, “Türkiye’nin Afrin’de bir kazanımının olmadığını, tek kazanımının sivillerin mal ve mülklerinin talanı olduğunu” savundu. Buna karşın Ahmed, Afrin’de “tarihi bir direniş sergilendiğini” söyledi.

Afrin’in ardından diğer Kuzey Suriye kentlerine de operasyonlar yapılacağı yönünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı hükümet üyelerince yapılan açıklamaları da değerlendiren Ahmed, “saldırılar ile asıl amacın Kuzey Suriye’de hayata geçirilen federal sistemi boğmak ve Kuzey Suriye’yi parçalamak olduğunu” dile getirdi.

Ahmed, Afrin’e dönük operasyonun, bölgenin Rusya ve Türkiye arasında paylaştırılması gerçeğini ortaya çıkardığını da öne sürdü.


12:10 | Hollande’dan Afrin’de ‘uçuşa yasak bölge’ çağrısı

Fransız Le Monde gazetesine açıklamalarda bulunan eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande,  Afrin ve Doğu Guta’nın “uçuşa yasak bölge” ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Aynı zamanda BM’nin Suriye geneli ateşkes kararının bu iki yerde de uygulanması gerektiği konusunda çağrıda bulunan Hollande, Fransa’nın şu anki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Suriye’de IŞİD ile savaşan Kürtler’i desteklemeye devam etmesi gerektiğini” söyledi.

Dün de Le Parisien gazetesine konuşan Hollande, Afrin’de “uçuşa yasak bölge” için çağrıda bulunmuş; gazete Macron’un eski cumhurbaşkanının çağrısına destek vereceğini yazmıştı.


11:58 | Prof. Jongerden: Afrin’de askeri cephe tek başına belirleyici değil

Ortadoğu’yu yakından takip eden Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Joost Jongerden, Türkiye ve bağlı gruplar tarafından kuşatma altına alınan Afrin’deki son durumu değerlendirdi.

Kente yönelik devam eden saldırılardan Rusya, Avrupa ve Birleşmiş Milletler’in de sorumlu olduğunu belirten Prof. Jongerden, “Kim bu duruma seyirci kalıyorsa, kim üç maymunu oynuyorsa bu suça ortaktır. Bu savaşa seyirci kalmak demek bütün katliamlara ortak olmak demektir” diye konuştu.

MA’dan Selman Güzelyüz’e konuşan Prof. Joost Jongerden, Afrin halkının kimseye tehdit olacak bir durumunun söz konusu olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Afrin’de askeri cephe tek başına belirleyici değil. Diplomasi ve siyasi cephesi de belirleyicidir. Onun için bu operasyona karşı büyük bir diplomasi ve siyasi seferberliği gerekiyor.”


11:10 | Kuşatma altındaki Afrin’de son durum

Türkiye ve bağlı grupların saldırılarının 53 gündür sürdüğü Afrin’deki son durumu kentteki gazetecilerden Fatma Koçak aktardı. Afrin’de kamplarda yaşayan göçmenler için yiyecek ve su sıkıntısının baş gösterdiğini bildiren Koçak, göçmenlerin can güvenliğinin kalmadığına dikkat çekiyor. Bombalanan köylerden kent merkezine bir ‘iç göç’ün söz konusu olduğunu da aktaran Koçak, şehir merkezindeki durumu ise şöyle özetliyor: İnşaat halindeki binalar dahil bir çok yer doldu, binlerce insan susuzlukla karşı karşıya, yardımların geldiği Halep koridoru bombalanıyor, fırınlar kapalı, açlık krizi kapıda…


11:00 | TSK: Afrin kent merkezi kuşatıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Afrin’e yönelik sürüdürülen harekata ilişkin açıklama geldi.

‘Kritik öneme sahip bölgelerin ele geçirildiği’ belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Zeytin Dalı Harekatı kapsamında gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde 12 Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin kent merkezi kuşatıldı.”


09:40 | Pentagon’dan ‘Afrin’ açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’yle Afrin sorununu diplomatik yollarla çözmeye çalışıyoruz” denildi.

Rus medyasına Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO’ya yönelik eleştirilerini değerlendiren Rankine-Galloway, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Ankara’da ilan ettiği gibi ABD ve Türkiye, ilişkilerimizin karşı karşıya olduğu tüm kilit sorunların tartışılması için sonuca odaklı mekanizmayı oluşturma anlaşmasına vardı. Bu tartışmaların olası sonuçlarını öngöremiyoruz. Detaylar, diplomatlarımız ve uzmanlarımızın ortak çalışması sırasında ortaya çıkacak” dedi.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN47. GÜN48. GÜN49. GÜN50. GÜN51. GÜN, 52. GÜN

Previous post
“Kontrgerilla geri mi döndü?”: İstanbul’da bir kişi başına poşet geçirilerek kaçırıldı, bir hafta işkenceye maruz bırakıldı
Next post
Stephen Hawking hayatını kaybetti