Ana SayfaDünya55. gün: Saldırılar Afrin kent merkezine uzandı

55. gün: Saldırılar Afrin kent merkezine uzandı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları bugün 55. gününde devam ediyor. İki aya yaklaşan çatışmalar kent merkezine ulaşırken, çevre köylerden merkeze göç etmek zorunda kalan yüz binlerce sivilin tehdit altında olduğu belirtiliyor. Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, kentteki gazetecilerin aktarımlarını, yine operasyonda dair yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


17:40 | TSK, Afrin’de bir askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu

Türkiye ve bağlı grupların Afrin’e dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonunda bir asker daha yaşamını yitirdi.

TSK, bir el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu bir askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin verilerine göre 55 gündür devam eden operasyonda yaşamını yitiren askerlerin sayısı 45’e yükseldi.


17:25 | AP’den Türkiye’ye ‘Afrin’den çekil’ çağrısı

Türkiye’ye Afrin’deki askerlerini çekmesi çağrısının yapıldığı karar tasarısı Strazburg’da yapılan Avrupa Parlamentosu’nda oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Kararda, Türkiye’nin Afrin’e dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonunun “Suriye’de çatışmaya yeni bir boyut eklediği” dile getiriliyor.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda “sivil kayıplar olduğu” yönünde haberler geldiği kaydedilen kararda, Ankara’dan Afrin operasyonunu durdurması isteniyor.

Afrin’deki “tırmanışın” endişe verici olarak nitelendiği karar tasarısında, Türkiye’ye Afrin’deki “askerlerini çekmesi” ve “Suriye sorununda yapıcı rol oynaması” çağrısında bulunuluyor.


16:20 | Bozdağ da gündemleştirmişti: AA’nın “Afrin’de askerin kanının Kuran-ı Kerim’i ıslattığı” haberi uydurma çıktı

Anadolu Ajansı’nın servis ettiği, Afrin’deki operasyon sırasında bir askerin Kuran-ı Kerim’e yerleştirilmiş patlayıcı nedeniyle hayatını kaybettiğine dair haber ‘uydurma’ çıktı.

Diken’in haberine göre bilgi doğrulama platformu teyit.org, söz konusu fotoğrafın, El Arabia Haber Ajansı tarafından 9 Şubat 2018’de Libya’nın Bingazi şehrinde cuma namazı sırasında bir camiye gerçekleştirilen saldırıya ilişkin haberinde görüldüğünü yazdı.

Anadolu Ajansı tarafından servis edilen haber ve fotoğraf, TRT’den Hürriyet’e bir çok haber sitesi tarafından kullanmış, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da dün, “Bu alternatif cuma namazı kıldırdığınız, önüne geçip durduğunuz alçaklar kitabımız Kur’an-ı Kerim’in içerisine bombaları koyuyorlar, Kur’an’ı ayaklar altına alıyorlar ve insanları Kur’an’ın içindeki bombalarla şehit ediyorlar” sözleriyle haberi gündemleştirilmişti.

Öte yandan söz konusu haberlerde Afrin’de hayatını kaybeden asker Orhan Sürmen’i gösterdiği iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın da 13 Mart’ta Diyarbakır’da hayatını kaybeden asker Fatih Uysal’a ait olduğu da bir başka bilgi.


15:55 | Erdoğan’dan AP’ye: Afrin’den çıkmayacağız

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bugün oylanacak olan ve Türkiye’ye Afrin’deki askerlerini çekmesi çağrısının yapılacağı karar tasarısına AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yanıt geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’na “Boşuna heveslenmeyin işimiz bitmedikçe oradan çıkmayacağız” sözleriyle tepki gösterdi:

“Avrupa Parlamentosu’nda Afrin ile alakalı olarak bizim oradaki harekatı durdurmamız istenecekmiş, isteniyormuş vesaire. Genişlemeden sorumlu bayan var bir tane o da böyle arzuda bulunmuş.

“Boşuna heveslenmeyin, işimiz bitmedikçe oradan çıkmayacağız. Bunu bilesiniz. Türkiye şamar oğlanı değildir. Kendi iradesini kullanabilmektedir. Orada işimiz bitecek. 3.5 milyon Suriyeli bizim ülkemizde yaşamaktadır. Ey Avrupa Parlamentosu sen burada benden hangi yükü aldın da bunu söyleyebiliyorsun. Bu sözler bizim bir kulağımızdan girer diğerinden çıkar.”

AP’nin karar tasarısı ne diyor?

Suriye’deki durum hakkında AP’deki siyasi gruplar tarafından hazırlanan ortak karar tasarısında, Türkiye’nin Afrin bölgesinde yürüttüğü ‘Zeytin Dalı’ isimli operasyonunun “Suriye’de çatışmaya yeni bir boyut eklediği”, bu ülkedeki “hassas iç dengeler ve çözüm çabaları üzerinde olumsuz etki yarattığı” ve “ek insani kaygılar” gündeme getirdiği dile getiriliyor.

Afrin operasyonunda “sivil kayıplar olduğu” yönünde haberler geldiği kaydedilen taslak metinde, Ankara’dan Afrin operasyonunu durdurması ve “Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış grupların yenilmesine yoğunlaşması” isteniyor.


15:15 | Patrick Cockburn’den Afrin yazısı: Suriye’de çatışma ‘etnik temizlik’ savaşı haline nasıl geldi?

Afrin’de çatışmalar kent merkezine ulaşırken bir yazı kaleme alan Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, TSK’nin beraber hareket ettiği ÖSO gruplarına dikkat çekti.

ÖSO’lular tarafından paylaşılan çeşitli videolarda Afrin’dekilere İslam’a geçmemeleri durumunda ölüm tehdidinde bulunulduğunu aktaran Cockburn, ‘etnik temizlik’ uyarısında bulundu.

“Suriye’de çatışma ‘etnik temizlik’ savaşı haline nasıl geldi” başlıklı yazısında konuyu gündeme getiren deneyimli gazeteci, “ Afrin’in düşüşü toplu katliam ve etnik temizliklerle olacaksa, Kuzey Suriye’deki savaş çok daha kötüleşmek üzere” dedi.


13:20 | Afrin kent merkezindeki mahalleler bombalanıyor

Yüz binlerce sivilin yaşadığı Afrin, dün geceden beri savaş uçakları ile bombalanıyor.

Suriye’den yayın yapan ANHA’nın aktardığına göre saldırıların yoğun olduğu alanlar şöyle: Afrin kent merkezi, merkeze bağlı Eşrefiye ve Mehmudiye mahalleleri, Tiltewil, Cumke ve Trindiye köyleri ile Avrin ve Dersim hastaneleri çevresi.

Ajans buraların dün geceden beri savaş uçakları ile bombalandığını bildirirken sabah saatlerinden bu yana ise kentte şiddetli çatışmalar yaşandığını aktardı.

Kent merkezine yönelik saldırılar hala devam ederken ajansın kentten geçtiği fotoğraflar ise saldırıların boyutunu gösteriyor:


11:48 | Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Afrin’i rejime verme niyetimiz yok

Afrin’e dönük harekâta ilişkin konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, Afrin’in yüzde 70’inde ‘güvenliğin sağlandığını’ söyledi.

Kalın, “Çember iyice daraldı teröristler için. Çok kısa bir zaman içerisinde Afrin merkezinin de teröristlerden tamamen temizlenmesini öngörüyoruz” diye konuştu.

Harekâtın hedefine ilişkin de açıklamalarda bulunan Kalın, “Operasyon tamamlandıktan sonra önceliğimiz Afrin halkının öncülüğünde bir yönetim kurulması, Afrin’i rejime vermek gibi niyetimiz yok” dedi.


11:25 | Almanya, Afrin’le beraber Türkiye’ye milyonlarca euroluk askeri malzeme satmış

Almanya, Afrin harekâtının başlamasından sonra Türkiye’ye askeri malzeme satışlarının sürdüğünü doğruladı.

Alman Ekonomi Bakanlığı, Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour’un yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, “söz konusu izinlerin ya Almanya’nın NATO’lu müttefiklerine olan anlaşmalara bağlı yükümlülükleri çerçevesinde ya da NATO ittifakının savunulması ilkesi doğrultusunda” verildiği ifade edildi.

Soru önergesini veren Milletvekili Nouripour ise büyük koalisyonu kamuoyunu aldatmakla suçladı ve “Almanya hükümeti kamuoyunu sistematik biçimde kandırmıştır. Bakanlıkça verilen ihracat izinleri, Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki orantısız müdahalesi nedeniyle yeni hükümetin inandırıcılığına gölge düşürmüş ve silah ihracatını kısıtlama taahhütlerinin boşuna verilmiş sözler olduğunu ortaya çıkarmıştır” dedi.


10:45 | SOHR: Afrin’de bir günde 10 sivil yaşamını yitirdi

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik sürdürdüğü operasyon kapsamında Çarşamba günü düzenlenen bombardımanda en az 10 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Dün Suriye’den yayın yapan ajanslar da merkeze yönelik bombardımanda 7 sivilin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Ayrıca SOHR’un açıklamasında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ÖSO gruplarıyla 20 Ocak’ta başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekâtındaki saldırılar sonucu şimdiye kadar 36’sı çocuk 225 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi.


10:30 | “İktidar, savaş gündemiyle ekonomide dalgalanmaların gündeme gelmesini engelliyor”

Alp Altınörs

Eleştirel iktisatçı Alp Altınörs, Türkiye’nin, Afrin’e dönük operasyon ile “ekonomideki dalgalanmaların gündeme gelmesinin önüne geçmeye çalıştığını” savundu.

Türkiye ekonomisinin bir bütün olarak “çok kötü durumda” olduğunun altını çizen iktisatçı, “İnsanların iş bulmamaktan bunaldığı, işçilerin kendilerini yaktığı, maaş alamadığı için İş-Kur önlerinde soyunma eylemlerinin yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Dolayısı ile iktidar da savaşı gündemine alarak, ekonomideki dalgalanmaların gündeme gelmesinin önüne geçiyor. Sürekli yerli milli söylemleriyle insanların yaşadığı gerçek sorunları perdelemeye çalışıyor” diye konuştu.


00:44 | ‘Kent merkezi bombalandı, 7 kişi yaşamını yitirdi’

Suriye’den yayın yapan ajanslar, kent merkezinin bombalandığını bildirdi. Ajansların aktardığına göre aralarında çocukların da olduğu 7 kişi yaşamını yitirdi.

Bombardıman sonucunda aralarında 4 ve 5 yaşındaki iki çocuğun olduğu çok sayıda sivilin ise yaralandığı kaydedildi.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN47. GÜN48. GÜN49. GÜN50. GÜN51. GÜN, 52. GÜN, 53. GÜN, 54.GÜN

Previous post
AP'de onaylandı: Türkiye'ye 'Afrin'den çekil' çağrısı
Next post
Özgür Gündem davaları 7 Mayıs'a ertelendi