Ana SayfaDünya56. günde Afrin’e operasyon sürüyor, saldırılar kent merkezine uzandı

56. günde Afrin’e operasyon sürüyor, saldırılar kent merkezine uzandı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 56’ncı gününde. İki aya yaklaşan çatışmalar ve bombardımanlar kent merkezine uzanırken, çevre köylerden merkeze göç etmek zorunda kalanlarla birlikte Afrin’deki yüz binlerce sivilin tehdit altında olduğu belirtiliyor. Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, kentteki gazetecilerin aktarımlarını, yine operasyonda dair yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:52 | “Afrin’deki en büyük hastane olan Avrin Hastanesi bombalandı”

Afrin’de çatışmalar kent merkezine uzanırken, Suriye’den yayın yapan ajanslar ve kentte bulunan gazeteciler Afrin’in en büyük hastanesi olan Avrin Hastanesi’nin bombalandığını bildirdi.

Uluslararası haber ajansı AFP de bombardıman sonucu 9 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Suriye’deki muhaliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Afrin’deki en büyük hastane olan Avrin Hastanesi’nin bombalanması sonucu 10 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Avrin Hastanesi, Türkiye’nin Afrin’e dönük başlattığı ‘Zeytin Dalı’ adlı harekatın başlangıcından itibaren yaralıların tedavi edildiği hastaneydi.

Hastanede çok sayıda yaralı ve hastanın yanı sıra doktorlar ve hemşireler bulunuyor.


22:10 | Yunanistan’da ‘Afrin’ protestosu: Almanya Konsolosluğu işgal edildi, Erdoğan’a e-posta yollandı

Yunanistan’ın Girit Adası’ndaki Kandiye kentinin merkezinde eylemciler, Almanya Konsolosluğu’nu işgal ederek, balkondan astıkları pankartla Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunu protesto etti.

Pankartın üzerinde “Direniş hayattır” sözlerinin yazılı olduğu belirtilirken, eylemin Afrin kentine yönelik bombardımanı protesto amaçlı düzenlendiği ifade edildi.

Sputnik’in haberine göre eylemciler, adada bulunmayan konsolosun e-postasını kullanarak Atina ve Berlin büyükelçilikleri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mail yolladı.

Protestonun ardından konsolos acilen Kandiye’ye dönme kararı aldı.

Olayda yaralanan olmadığı bildirilirken, AFP işgalle ilgili olarak gözaltına alınan bulunmadığını kaydetti.


21:10 | BM Genel Sekreteri’nden ‘Afrin’ çağrısı

Yazılı açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, örgütün Güvenlik Konseyi tarafından alınan Suriye geneli ateşkes kararının yürürlülüğe girmemesinden ötürü endişeli olduğunu belirterek, “Güvenlik Konseyi’ne birlik olması ve bu trajediyi sonlandırmak için somut adımlar atması için çağrı yapıyorum” dedi.

Afrin ve Doğu Guta’daki tüm taraflara uluslararası insani ve insan hakları hukukuna tamamıyla saygı duymaları için çağrı yapan Guterres, sivillerin korunması gerektiğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri son olarak şöyle dedi:

“Suriye genelinde olay yerindeki gerçeklik, sivillerin korunması, ızdırabın dindirilmesi ve istikrarsızlığın artmasından kaçınılması için ihtilafın nedenlerinin köküne inmeyi ve 2254 sayılı karar ile paralel olarak uzun ömürlü siyasi çözüm kurmayı gerektiriyor.”

Guterres’in sözünü ettiği 2254 sayılı karar, BM Güvenlik Konseyi tarafından 18 Aralık 2015’te oy birliği ile kabul edilmişti. Kararda, Suriye’de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılmıştı.


17:55 | “Afrin’de çocuklar ölüyor” diyen UNICEF’ten açıklama

Afrin’de iki aya yaklaşan çatışmalar ve bombardımanlar kent merkezine uzanırken, Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamalarda kentte yaşanan sivil ölümlerine ve insani durumun kötüleşmesine dikkat çekildi.

Cenevre’de gazetecilere konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Sözcüsü Ravina Shamdasani, “Suriye Afrin’de hava saldırıları ve karadan yapılan saldırılar sonucu sivil ölümleri ve yaralanmalar olduğuna dair oldukça endişe verici bilgiler alıyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) yapılan açıklamada da kente dönük saldırılara dikkat çekildi.

Son on gün içerisinde Afrin içinden gelen bilgilere göre “onlarca çocuğun öldürüldüğünü ve yaralandığını” vurgulayan UNICEF İletişim Uzmanı Joe English, aynı zamanda Afrin kentinde yaşanan su azlığından ötürü çocukların ve ailelerin etkilendiğini söyledi.

Son olarak English, ailelerin işlenmemiş su kullandığını belirterek, yaklaşık 250 bin kişinin sudan kaynaklanan hastalıklara yakalanabileceği uyarısında bulundu.


14:52 | Bozdağ: AP’nin Afrin kararı Türkiye için yok hükmünde

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye yaptığı “Afrin’den çekil” çağrısını eleştirdi, “Bu karar; aleni gerçeklerden kopuş ve akıl tutulmasıdır. AP’nin bu kararı, Türkiye için yok hükmündedir” dedi.

Bozdağ, Afrin’e dönük operasyonun devam edeceği mesajını verdi.


14:15 | TSK’den Afrin’e havadan bildiri: TRT’yi dinleyin

Afrin’e yönelik saldırılar 56’ncı günde devam ederken TSK, Afrin’e havadan bildiri attı.

TSK bildirisinde “Afrin’den ayrılmak isteyenler, TSK’nın garantisi altında olacaktır” deniliyor, “evlerinize dönün” diye sesleniliyor ve “TRT Radyosunu dinleyin” önerisinde bulunuyor.

Bildiride ayrıca TSK ve ÖSO gruplarına karşı savaşanlara “teslim ol” çağrısı da yapılıyor.

Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Hediye Yusuf geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Afrin’dekilere uçaklardan broşürler atıldığı bilgisini vererek, Türkiye’yi sivilleri ‘canlı kalkan’ yapmak istemekle de suçlamıştı:

“Attıkları broşürlerle ‘Gelin biz size bir şey yapmayacağız’ diyerek köylere çağırıyorlar. En son Mabeta’da aynı şeyi yaptıklarını gördük. Halkı kendilerine canlı kalkan yapmak istiyorlar.”


14:05 | Erdoğan: Afrin savaşında rabbim bize fethi yakın kılsın

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e yönelik operasyonda yaşamını yitiren asker Muhammed Kır’ın memleketi Erzurum’da yapılan cenaze törenine katıldı.

Erdoğan operasyonla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Afrin savaşında rabbim bizlere fethi yakın kılsın. İnşallah müjdesi var. Rabbim bizlere müjdesini yakın kılsın”


13:00 | SOHR: Türkiye’nin bombardımanında 5’i çocuk, 18 sivil hayatını kaybetti

Suriye’deki muhaliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı Harekatı’ kapsamında Afrin’e yönelik topçu atışlarında 5’i çocuk, 18 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

SOHR, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada son 24 saat içerisinde 12 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtmişti.

Suriye’den yayın yapan ANHA da bu sabah saatlerinde gerçekleşen bombardımanlarda en az 6 sivilin hayatını kaybettiğini aktarmıştı.


12:25 | Afrin’den son görüntüler: Kent merkezi bombalanıyor

Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla Afrin’e dönük operasyonu 56’ncı günde devam ederken, saldırılar kent merkezine uzanmış durumda.

Kentten gelen son görüntüler ise yaşananları gözler önüne seriyor.

Bölgeden yayın yapan ANHA’nın paylaştığı bir videoda sivil yerleşim yerlerinin bombalandığı görülüyor. Afrin’de bulunan gazetecilerin paylaşımlarında ise sivillerin hedef alındığı belirtiliyor.


11:27 | Almanya parlamentosunda Türkiye’ye Afrin eleştirisi

Almanya Federal Meclisi’nde düzenlenen TSK ve ÖSO’nun Afrin’e yönelik sürdürüdüğü operasyonla ilgili tartışma oturumunda iktidar ve muhalefet partilerinden milletvekilleri Türkiye’nin operasyonunu devletler hukukuna aykırı olmakla eleştirdi.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın’ın da izleyici olarak bulunduğu oturumda, muhalefet partilerinden milletvekilleri, Almanya hükümetinin bu durumu kınamamasına yönelik eleştirilerde de bulundu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Hür Demokrat Partili milletvekili Ulrich Lechte, Türkiye’nin Afrin harekatının bölgedeki gerilimi artırdığını belirterek, bu operasyonun IŞİD’e karşı mücadeleyi zayıflattığını söyledi.

“IŞİD’e karşı savaşan Kürtlerin şimdi Türklere karşı bölgeyi savunmak” zorunda kaldığını söyleyen Lechte, yeni Alman hükümetine Türkiye’ye silah ihracatının tamamen durdurulması çağrısında bulundu.

Sol Parti ve Yeşiller’den de milletvekilleri ‘silah ihracatı durdurulsun’ çağrısı yaparken, Sosyal Demokrat Partili Nils Schmid ise Türkiye’nin askeri operasyona devam etmesi halinde Almanya hükümetinin “açık bir mesaj” vermesini umduğunu ifade etti.


11:25 | Hişyar Özsoy: Türkiye’nin Afrin kent merkezine girmesi delilik olur

Türkiye’nin Afrin’de 56 gündür devam eden operasyonuna dair Mezopotamya Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan HDP Dış İlişkiler Sorumlusu ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Türkiye’nin kentteki sivilleri oradan çıkartmak için ‘denenmedik yol bırakmadığını’ söyledi:

“Afrin kent merkezinin çevresini bombalıyorlar. Psikolojik olarak zorluyorlar. Afrin halkının suyunu ve elektriklerini kesiyorlar. Bir şekilde ne yapıp edip kenti sivillerden boşaltma ve kentin geri kalanını da yakıp, yıkma gibi bir niyetleri söz konusu.”

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “Biz Afin’e Cizre’den Sur’dan deneyimli olan personelleri gönderdik” sözlerine de değinen Özsoy, “Bu şu demek aslında: Afrin’i Cizre’ye, Sur’a, Yüksekova’ya, Nusaybin’e çevirmek istiyorlar. Yani yakıp yıkmak istiyorlar. Bunu daha veciz bir şekilde söyleyemezdi” dedi.

Türkiye’nin Afrin kent merkezine girmek için diplomasi çalışması yürüttüğünü söyleyen Özsoy, savaşın kent merkezine taşınması ile birlikte savaşın boyutunun da farklılaşacağını kaydederek, şunları söyledi:

“Eğer kent merkezine yönelik ciddi bir saldırı olursa, kayıplar ve yıkımlar olacak ama Türkiye üzerindeki uluslara arası baskı da artacak. Türkiye bir taraftan zamanla da yarışıyor. Türkiye’nin Afrin kent merkezine girmesi gerçekten bir saçmalık ve delilik olur. Fakat bu mevcut iktidardan mantıklı bir şey beklemekte çok mümkün olmadığı için pekala Afrin kent merkezine saldırıp, belki bir yıl belki daha uzun öyle çok kapsamlı bir savaş içine de girebilirler. Çok ciddi yıkımlar da olabilir ama bu Türkiye’nin siyaseten kazandığı anlamına kesinlikle gelmeyecektir.”


10:55 | Kent merkezine bombardıman devam ediyor: ‘Çok sayıda sivil yaşamını yitirdi’

Türkiye’nin Afrin kent merkezine yönelik bombardımanın devam ettiği bildiriliyor.

Suriye’deki muahliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), son 24 saatte Türkiye’nin kent merkezine yaptığı bombardımanda 12 sivilin yaşamını yitirdiğini, 60’dan fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

Suriye’den yayın yapan ajanslardan ANHA ise, dün geceden bu sabaha kadar kent merkezine havan ve top atışları yapıldığını ve bunun sonucunda 6 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Ajansa göre sivillerden üçünün kimliği de belirlenmiş durumda.


10:23 | ABD’den Türkiye’ye hatırlatma: BM’nin ateşkes kararı Afrin’i de kapsıyor

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna ilişkin konuştu. Nauert, ellerinde TSK’nin kenti kuşattığına dair bir bilgi olmadığını söyledi. ABD’nin Afrin’de olmadığını belirten Nauert, “Ancak bu durum dikkati IŞİD ile mücadeleden kaçırıyor” diye konuştu.

BM tarafından Suriye’de ilan edilen ateşkesin Afrin’i de kapsadığı görüşünü de tekrarlayan Nauert, ABD’nin bu yaklaşımında bir değişiklik olmadığını kaydetti.


09:50 | Dışişleri’nden AP’nin Afrin kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı’ndan AP’nin Türkiye’ye “Afrin’den çekil” çağrısını içeren kararına tepki geldi. Açıklamada AP’nin kararı “objektiflikten uzak ve taraflı bakış” olarak nitelendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’ndaki Afrin oylaması öncesi “Boşuna heveslenmeyin işimiz bitmeden oradan çıkmayacağız” demişti.

Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı:

“Avrupa Parlamentosu’nda Afrin ile alakalı olarak bizim oradaki harekatı durdurmamız istenecekmiş, isteniyormuş vesaire. Genişlemeden sorumlu bayan var bir tane o da böyle arzuda bulunmuş.

“Boşuna heveslenmeyin, işimiz bitmedikçe oradan çıkmayacağız. Bunu bilesiniz. Türkiye şamar oğlanı değildir. Kendi iradesini kullanabilmektedir. Orada işimiz bitecek. 3.5 milyon Suriyeli bizim ülkemizde yaşamaktadır. Ey Avrupa Parlamentosu sen burada benden hangi yükü aldın da bunu söyleyebiliyorsun. Bu sözler bizim bir kulağımızdan girer diğerinden çıkar.”


00:00 | AP’de onaylandı: ‘Türkiye Afrin’den çekil’

Türkiye’ye Afrin’deki askerlerini çekmesi çağrısının yapıldığı karar tasarısı Strazburg’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Afrin’deki “tırmanışın” endişe verici olarak nitelendiği karar tasarısında, Türkiye’ye Afrin’deki “askerlerini çekmesi” ve “Suriye sorununda yapıcı rol oynaması” çağrısında bulunuluyor, bunun “Türkiye’nin ulusal çıkarlarına olduğu” savunuluyor. Ayrıca Suriye’de “yeni cepheler açmanın Türkiye’nin güvenlik çıkarlarıyla bağdaşmadığı” not ediliyor.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN47. GÜN48. GÜN49. GÜN50. GÜN51. GÜN52. GÜN53. GÜN54.GÜN, 55. GÜN

Previous post
AYM’den Şahin Alpay için ikinci kez ihlal kararı
Next post
Gazeteci Şahin Alpay için tahliye kararı