Ana SayfaDünya57. günde Afrin’e operasyon sürüyor, saldırılar kent merkezine uzandı

57. günde Afrin’e operasyon sürüyor, saldırılar kent merkezine uzandı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 57’nci gününde. İki aya yaklaşan çatışmalar ve bombardımanlar kent merkezine uzanırken, çevre köylerden merkeze göç etmek zorunda kalanlarla birlikte Afrin’deki yüz binlerce sivilin tehdit altında olduğu belirtiliyor. Afrin’e yönelik operasyona ilişkin haberleri, kentteki gazetecilerin aktarımlarını, yine operasyonda dair yapılan açıklamaları ve ilgili gelişmeleri gün içinde canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


23:25 | Afrin’de yaralanan binbaşı hayatını kaybetti

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik operasyonunda 15 Mart günü yaralanan bir asker yaşamını yitirdi.

Habertürk, Hatay Devlet Hastanesi’nde tedavi altında olan Piyade Binbaşı Mithat Dunca’nın hayatını kaybettiğini bildirdi.

15 Mart’ta el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu Piyade Teğmen Muhammed Kır da hayatını kaybetmişti.

TSK’nin verilerine göre 57 gündür devam eden operasyonda yaşamını yitiren askerlerin sayısı 46’ya yükseldi.


20:00 | SOHR: Afrin’de 43’ü çocuk, en az 281 sivil yaşamını yitirdi

Suriye’deki muhaliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e yönelik başlattığı operasyon sonucu yaşamını yitiren sivillerin sayısının 281’e yükseldiğini bildirdi.

Yaşamını yitiren sivillerden 43’ünün çocuk olduğunu belirten SOHR, hayatını kaybedenler arasında Afrin’de yaşayan Kürt, Arap ve Ermeni halklardan da insanların bulunduğunu aktardı.

SOHR, Türkiye’nin havadan ve karadan bombardımanları sonucu yüzlerce sivilin de yaralandığını kaydetti.


19:45 | TSK: Afrin’de 45 asker hayatını kaybetti, 226 asker yaralandı

TSK’nin birlikte hareket ettiği ÖSO grupları | Foto: Reuters – Khalil Ashawi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin’e yönelik ÖSO gruplarıyla birlikte 20 Ocak’ta başlattığı operasyonda bugüne kadar 45 askerin hayatını kaybettiğini, 226 askerin de yaralandığını açıkladı.

TSK’den yapılan açıklamada, yaralanan 143 askerin ise tedavilerinin tamamlandığı ve görevlerine döndüğü belirtildi.


18:45 | Buldan’dan Almanya’ya: Kirli pazarlıkları biliyoruz, Afrin’e seyirci kalmayın

Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen merkezi Newroz kutlamalarına katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Türkiye’nin Afrin’e dönük saldırılarına tepki göstererek Almanya hükümetine ‘sivil ölümlere sessiz kalınmaması’ çağrısında bulundu.

Almanya hükümetine seslenen HDP’li Buldan, şunları söyledi:

“Türkiye ile yaptığınız kirli pazarlıklar sonucu Deniz Yücel’in nasıl serbest bırakıldığını biliyoruz. Yapılan bu kirli pazarlıklar sonucu Türkiye’ye tankların, topların verildiğini biliyoruz. Bu kirli pazarlıklar sonucu Almanya’da Kürt kurumlarına baskınlar düzenleniyor. Bugün Newroz kutlamamıza bile zorla izin veriliyor. Ama Kürt halkının onurlu mücadelesi kirli pazarlıklara feda edilmeyecek kadar değerli. Alman hükümetine sesleniyoruz; Kürt halkının özgürlük talebini görmezden gelmeyin. Afrin’de sivillerin katledilmesine seyirci kalmayın.”

Buldan, Avrupa Birliği’ne (AB) de seslenerek “Avrupa ülkeleri katliamlar karşısında sessizliğiniz bozarsa, AB üyesi ülkeler AB’den bu kararı çıkarmaya zorlarsa o zaman yeniden ateşkesi sürecine herkes katkı sunar. O yüzden AB bu çağrıyı yinelemeli. ‘Doğu Guta neyse Afrin odur’ demeli. Ateşkes kararı yönünde kararlar almalıdır” diye konuştu.


17:30 | Erdoğan: İslam’la yoğrulan ordunun Afrin’i fethi yakın

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonun 57’nci gününde Diyarbakır’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Diyarbakır İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada “Afrin’in dörtte üçü kontrolümüzün altına girmiş durumda” dedi.

Erdoğan, operasyona ilişkin ayrıca “Fetih yakındır müjdeleniyor. İslam ile yoğurulan bu ordu Afrin’de işi bitirdi. İnşallah yakın. Her an olabilir her an” diye konuştu.


15:44 | Bombardıman nedeniyle Afrin’deki yüz binlerce sivil Şehba’ya geçiyor

Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin kent merkezine dönük saldırıları yoğunlaşırken, operasyon başladığında nüfusu yaklaşık 700 bin olan kentten siviller bombardıman nedeniyle araç konvoylarıyla güvenli alanlara geçmeye başladı.

Bölgedeki gazetecilerin aktardığına göre kent nüfusunun büyük çoğunluğu bombardımandan zarar görmemek için Demokratik Suriye Güçleri (DSG) denetimindeki Şehba bölgesindeki köylere geçiyor.

Gazeteciler, kent merkezinde hala on binlerce kişi olduğunu bildiriyor.

Konvoy hedef alınmıştı

Bombardıman nedeniyle sabah saatlerinde Afrin’den çıkmaya çalışan sivillerin bulunduğu araç konvoyunun vurulduğu belirtilmiş, kentteki gazetecilerden Fatma Koçak’ın aktardığına göre obüslerle vurulan konvoyda bir traktör ve araç yanmıştı.

Gazeteci Koçak, araçlar yandığı için yaşamını yitiren sivillerin sayısı henüz tespit edilemediğini şu ana dek bir çocuğun yaralı halde kurtulduğunu bildirmişti.


15:34 | Bombalanan Avrin Hastanesi’nden fotoğraf

Afrin’de dün gece kentin en büyük hastanesi olan Avrin Hastanesi’nin bombalandığı bildirilmiş, hastane yetkilileri 16 sivilin bombardımanda yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

TSK ise “hastanenin bombalandığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını” savunmuş ve olayı yalanlamıştı.

Afrin Sağlık Meclisi yetkilileri bombalanan hastane binasının fotoğrafını paylaştı.

Fotoğrafta hastane binasının girişinin bombalandığı ve girişteki hastane tabelası ve binanın giriş kısmının tahrip olduğu gözüküyor.

Hastanenin eski halini gösteren fotoğraf ise şöyle:


15:12 | Avrupa Sosyalistler Partisi Başkanlığı’ndan Türkiye’ye: Afrin’den çekilin

Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) Başkanlığı, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı yaptığı yazılı açıklamada, sivil ölümlerine dikkat çekildi ve Sivillerin korunması da dahil olmak üzere insancıl hukuka tam saygı gösterilmesini talep ediyoruz” denildi.

Türkiye’nin kınandığı açıklamada “Ankara’yı saldırısını durdurmaya ve Afrin ve çevresinden çekilmeye çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye, Astana sürecinin garantörlerinden biri olarak, bölgede barışa giden siyasi müzakerelere ulaşmak için yapıcı bir rol oynamalıdır, silahlarla değil. Türkiye’deki barış sürecinin halihazırdaki başarısızlığından derin esef duyuyoruz ve barışçıl, sürdürülebilir bir çözüm ve hayatları kurtarmak için tüm ilgili tarafları işbirliği yapmaya çağırıyoruz.”


13:56 | Erdoğan: Afrin’e girdik giriyoruz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Mardin kongresi öncesi konuştu.

Afrin’e yönelik operasyona değinen Erdoğan, “Artık an meselesi. Afrin’e girdik giriyoruz” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Çok az bir zaman içinde Afrin ile ilgili müjdeyi duyacaksınız. Ne diyordum, bir gece ansızın gelebiliriz. Neler yapmışlar, ne tüneller açmışlar. Batılıların verdiği destekle bunları yapmışlar. Bu tünellerden kamyon gidebiliyor. Bize dost görünenlerin onlara verdiği silahlar. ‘Nedir bunlar’ diye sorduğumuzda yalan bunlarda su gibi. Biz gerçekleri görüyoruz. Yalanlarınız ortada. Kasa kasa silahlar ortada. Daha bize ne yalan söylüyorsunuz. Dürüst olana can kurban.”


13:24| TSK’nin görüntülerine Afrin’den fotoğraflı yanıt: Gösterilen bina hastane değil eski matbaa binası

Afrin’de çatışmalar kent merkezine uzanırken, Suriye’den yayın yapan ajanslar ve kentte bulunan gazeteciler Afrin’in en büyük hastanesi olan Avrin Hastanesi’nin dün gece bombalandığını bildirmiş, hastane yetkilileri de 16 sivilin bombardımanda yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Uluslararası haber ajanslarının da hastanenin bombalandığı yönünde haberler geçmesi üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) resmi Twitter hesabından açıklama yapmış ve “Hastane bombalandığına dair haberler gerçek dışıdır” ifadelerini paylaşmıştı.

TSK, sabah saatlerinde ise ajanslara hastanenin vurulmadığını savunmak için Avrin Hastanesi olduğunu iddia ettiği bir binanın insansız hava aracı ile çekilen görüntülerini servis etti.

Fakat Afrin’den görüntüdeki binanın Avrin Hastanesi olmadığı yanıtı geldi.

Afrin Kantonu Sağlık Meclisi Eş Başkanı Ancela Reşo, TSK’nin servis ettiği binanın Avrin Hastanesi olmadığını, görüntülerdeki binanın daha önce matbaa olarak kullanılan fakat daha sonra boşaltılarak köylerden gelen sivillerin içine yerleştirildiği bir bina olduğunu söyledi.

Kentte bulunan gazeteci Fatma Koçak’a konuşan Reşo, Avrin Hastanesi’nin TSK’nin servis ettiği görüntülerdeki binanın 50 metre uzağında olduğunu ve geniş açı görüntülerde hastanenin de vurulduğunun görüldüğünü söyledi.

TSK’nin servis ettiği görüntülerde Avrin Hastanesi’ni ve bombanın düştüğünü yeri işaretleyen Reşo, hastanenin vurulduğunun net biçimde bu görüntüde görüldüğünü söyledi.


12:20 | ‘Afrin’den çıkan sivilleri taşıyan araç konvoyu vuruldu, yaşamını yitirenler var’

Bombardıman nedeniyle Afrin’den çıkmaya çalışan sivillerin bulunduğu araç konvoyu vurulduğu belirtildi.

Kentteki gazetecilerden Fatma Koçak’ın aktardığına göre obüslerle vurulan konvoyda bir traktör ve araç yandı.

Araçlar yandığı için yaşamını yitiren sivillerin sayısı henüz tespit edilemezken, şu ana dek bir çocuğun yaralı halde kurtulduğu öğrenildi.


00:00 | “Afrin’deki en büyük hastane olan Avrin Hastanesi bombalandı”

Afrin’de çatışmalar kent merkezine uzanırken, Suriye’den yayın yapan ajanslar ve kentte bulunan gazeteciler Afrin’in en büyük hastanesi olan Avrin Hastanesi’nin bombalandığını bildirdi.

Uluslararası haber ajansı AFP de bombardıman sonucu 9 sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Suriye’deki muhaliflere yakınlığıyla bilinen Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise Afrin’deki en büyük hastane olan Avrin Hastanesi’nin bombalanması sonucu 10 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Suriye’den yayın yapan ANHA’nın haberine göre ise hastane ve mahallelere yapılan bombardımanlar sonucu dün 16’sı çocuk, 14’ü kadın olmak üzere 47 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Haberler üzerine resmi Twitter hesabından açıklama yapan TSK ise “Hastane bombalandığına dair haberler gerçek dışıdır.” ifadelerini paylaştı.


Türkiye’nin Afrin’e operasyonun ilk ayında neler oldu, kim ne dedi?

İkinci Ay: 31. GÜN32.GÜN, 33. GÜN34. GÜN35.GÜN36. GÜN37.GÜN38.GÜN39.GÜN40. GÜN41.GÜN42.GÜN43. GÜN44. GÜN45.GÜN46. GÜN47. GÜN48. GÜN49. GÜN50. GÜN51. GÜN52. GÜN53. GÜN54.GÜN, 55. GÜN, 56.GÜN


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tolga Okur'un kısa filmi ‘Su’, Cannes'da gösterime hak kazandı
Sonraki Haber
'Kara saçlarını kesen' kadınların yoldaşı: Gülten Akın