Ana SayfaDünyaAB-Türkiye zirvesine günler kala: Avrupalı parlamenterlerden çağrı, Juncker’den açıklama

AB-Türkiye zirvesine günler kala: Avrupalı parlamenterlerden çağrı, Juncker’den açıklama

HABER MERKEZİ – Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB ile Türkiye’nin ilişkilerinde anlaşmazlıkların artmaya devam ettiğini belirtirken, Avrupa Parlamentosu’nun 75 üyesi görüşmelerin insan hakları çerçevesinde ele alınması çağrısı yaptı.

Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde basın toplantısı yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, 26 Mart’ta AB Dönem Başkanı Bulgaristan’ın Varna kentinde gerçekleşecek AB-Türkiye zirvesi ile ilgili açıklamalar da yaptı.

Juncker, ”Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ihtilaflı sorunların artmaya devam etmesi nedeniyle bu buluşmayı karışık duygularla bekliyorum” diye konuştu.

Sputnik’in haberine göre AB’nin aynı zamanda Türkiye ile ilişkilerin normale dönmesine ilgiyle yaklaştığını aktaran Juncker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ‘samimi bir görüşme’ beklediğini dile getirdi.

Avrupalı parlamenterlerden mektup

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 75 üyesi ise AB Konseyi Başkanı Tusk ile Juncker’e gönderdikleri mektupta AB-Türkiye ilişkilerinin insan hakları çerçevesinde ele alınması çağrısı yaptı.

Mektupta Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması için AB liderlerinden Türkiye hükümetine baskı yapılması istendi.

Türkiye’yi eleştiren AP üyeleri, “Türkiye’de haksız şekilde tutuklanan her bir gazeteci ülkenin demokrasisine zarar veriyor. Bu kişilerin durumları AB-Türkiye zirvesinin ana gündemini oluşturmalı” dedi.

”Türkiye’de bağımsız yargının çökertilmesinden dolayı derin üzüntü duyuyoruz” diyen Avrupalı parlamenterler, ”Erdoğan OHAL’in arkasına saklanıp haksızlıkları örtbas etmeye son vermeli” ifadelerini kullandı.