Ana SayfaGüncelAB: Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de devam eden yasadışı eylemlerini güçlü bir dille kınıyoruz

AB: Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de devam eden yasadışı eylemlerini güçlü bir dille kınıyoruz

HABER MERKEZİ – AB liderlerinin bugün düzenleyeceği zirvenin sonuç bildirisi taslağında Türkiye için ”Ege ve Doğu Akdeniz’de devam eden yasadışı eylemlerini güçlü dille kınıyoruz ve Yunanistan, Kıbrıs’la tam dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkenin hükümet veya devlet başkanlarından oluşan AB Konseyi bugün Bürüksel’de toplanıyor.

Sputnik’te yer alan habere göre zirvenin sonuç bildirisi taslağı basına sızdı.

Taslakta Türkiye ile AB üyesi komşuları arasındaki son gerilimlere değinildi ve şu ifadelere yer verildi:

”AB Konseyi, Türkiye’nin Ege ve Doğu Akdeniz’de devam eden yasadışı eylemlerini güçlü dille kınıyor ve Yunanistan, Kıbrıs’la tam dayanışma içinde olduğunu vurguluyor.

‘Türkiye’ye eylemlerini kesmesi ve Kıbrıs’ın hem AB yasaları hem de uluslararası yasalara uygun şekilde doğal kaynaklarını araştırma ve çıkarmaya yönelik egemenlik haklarına saygı göstermesi çağrısı yapıyoruz”

Tırmanan gerginlik

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 13 Şubat’ta düzenlenen  grup toplantısında Kıbrıs’ın Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerini eleştirerek, “Sanılmasın ki Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz arama ve Ege’deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimler, dikkatimizden kaçıyor. Türkiye’nin, güneyindeki gelişmelere yoğunlaşmasını fırsat bilerek, Kıbrıs’ta ve Ege’de haddini aşanları yanlış hesap yapmamaları konusunda uyarıyoruz” demişti.

Kardak yakınlarında Yunan ve Türk sahil güvenlik teknelerinin çarpışması sonucu bir gerginlik daha yaşanmıştı.

Bu gerginliğe Avrupa Birliği (AB) de müdahil olmuş ve Türkiye AB üyesi komşunun egemenlik haklarına saygılı olmaya çağrılmıştı.