Ana SayfaDünyaABD: Afrin’den son 48 saattir gelen haberler endişe verici

ABD: Afrin’den son 48 saattir gelen haberler endişe verici

HABER MERKEZİ – Türkiye ve desteklediği ÖSO gruplarının Afrin’e girmesinin ardından gelen haberler nedeniyle ‘derin endişe’ duyduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Yağma haberleri de bizi kaygılandırıyor” dedi. Sözcü, uluslararası insani yardım örgütlerine geçiş sağlamasına yönelik çağrıda da bulundu. ABD’den gelen bu açıklamaya Türkiye’den sert yanıt geldi: “ABD makamlarının Zeytin Dalı Harekatı’nın gerekçesini, amacını ve mahiyetini hâlâ idrak edemediklerini veya maalesef anlamak istemediklerini göstermektedir.”

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarının 18 Mart’ta Afrin kent merkezine girmesi sonrası gelen haberlere ilişkin ABD’den açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, yaptığı yazılı açıklama ile Afrin’den son 48 saattir gelen haberler nedeniyle “derin endişe” duyduklarını belirtti.

Nauert’in yaptığı yazılı açıklamada, “Yağma haberleri de bizi kaygılandırıyor” ifadesi yer aldı.

‘İnsani yardım’ çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ‘Türk ordusu ve Türkiye destekli muhaliflerin saldırı tehdidi üzerine’ Afrin’de yaşayanların büyük çoğunluğunun kenti terk ettiğini belirterek, “Birleşmiş Milletler Afrin’i terk eden ve artık gıda ile barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için yardıma ihtiyacı olan nüfusun yüz binlerle ifade edildiğini duyurdu” dedi.

Açıklamada, “ABD, Türkiye, Rusya ve Suriye rejimi dahil olmak üzere, kuzeydoğuda operasyon yürüten tüm ilişkili aktörlere uluslararası insani yardım örgütlerine geçiş sağlamalarına yönelik çağrıda bulunuyor” ifadesine de yer verildi.

Afrin’e yönelik endişelerini Ankara’ya defalarca ilettiklerini kaydeden Nauert, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

“NATO müttefikimiz Türkiye’ye taahhütlerimize bağlıyız ve bu bağlılık Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını da içeriyor. Aynı zamanda IŞİD’i yenme hedefimize ve Suriye’nin doğusundaki partnerlerimiz Demokratik Suriye Güçleri’ne de bağlıyız. Afrin dahil olmak üzere Suriye’nin batısındaki çatışmalar IŞİD’i yenme hedefinin dağılmasına yol açmaktadır.”

Türkiye’den yanıt

ABD’den gelen bu açıklamalara ise Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan sert bir yanıt geldi. Dışişleri’nin açıklaması şöyle:

“ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Afrin’deki durum hakkında bugün yaptığı açıklama, ABD makamlarının Zeytin Dalı Harekatı’nın gerekçesini, amacını ve mahiyetini hâlâ idrak edemediklerini veya maalesef anlamak istemediklerini göstermektedir. Zeytin Dalı Harekatı, bir terörle mücadele harekatıdır. Harekat, kesinlikle sivil halkı hedef almamakta, bilakis sivil halkı bir terör örgütünün baskı ve tahakkümünden kurtarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemler alınmış, sivil halka insani yardım erişimi sağlanmıştır.

“Afrin’de teröristlere karşı yürütülen harekatın DEAŞ ile mücadeleye zarar vereceği iddiası da her türlü temelden yoksundur. Suriye’de terörizmle mücadeleye asıl zarar veren yaklaşım, terörist bir gruba karşı bir başka terör örgütünün kullanılması ve bu terörist grubun kendi bölücü gündemini ilerleterek sahada oldubittiler yaratmasına, demografik değişiklikler yapmasına gözyumulmasıdır.”

AFP: ÖSO, Afrin’in alınmasının ardından kenti yağmaladı 

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyon kapsamında beraber hareket ettiği ÖSO’yu kent merkezinde görüntüleyen uluslararası haber ajansı AFP, ÖSO’luların “dükkanlara ve evlere zorla girerek, buraları yağmaladıklarını” bildirmişti.

OCHA: 192 bin kişinin yardıma ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonunun başlangıcından itibaren resmi verilere göre 100 bine yakın kişinin yerinden edildiğini, okulların vurulduğunu ve yaklaşık 200 bin kişinin yardıma ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

Uluslararası Kızılhaç Başkanı Peter Mauerer de Afrin’de TSK ve desteklediği grupların kontrolündeki bölgelere serbestçe erişim istemişti.


59. gün: TSK ve ÖSO grupları Afrin’de


Previous post
Diyarbakır'da silahlı saldırı: Bir asker ve bir korucu yaşamını yitirdi
Next post
59. gün: TSK ve ÖSO grupları Afrin'de