Ana SayfaGüncel“AİHM, Altan ve Alpay’ın haklarının ‘açık biçimde ihlal edildiğine’ hükmetti”

“AİHM, Altan ve Alpay’ın haklarının ‘açık biçimde ihlal edildiğine’ hükmetti”

HABER MERKEZİ – AİHM’in, AYM’nin kararına rağmen Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın serbest bırakılmamasını “Hakları açık biçimde ihlal edildi” diye değerlendirdiği ve aldığı ‘hak ihlali’ kararını iki hafta içinde açıklayacağı öğrenildi.

Tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın başvurularını değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), iki ismin haklarının Türkiye hükümeti tarafından ‘açık biçimde ihlal edildiğine’ hükmettiği öğrenildi.

Yavuz Baydar’ın Ahval’de yer alan haberinde AİHM’in söz konusu kararları 19-20 Şubat tarihlerindeki oturumlarda aldığı belirtiliyor.

Baydar’ın ‘güvenilir kaynaklara’ dayandırdığı haberinde, kararlara sadece Türk yargıç Ergün Ergül’ün muhalefet ettiği bilgisi yer alıyor. Ergül, iki dosyadan çekilen Işıl Karakaş’ın yerine geçici olarak atanmıştı.

Baydar yazısında, “Şimdi, Ergül’ün muhalefet şerhini yazılı olarak bildirmesi bekleniyor. Ergül’ün söz konusu itiraz metnini göndermek için iki hafta süresi var. Ancak bu kararın özünü etkilemeyecek. Hak ihlali tespiti kesin” diyor ve ekliyor: “Bundan sonra merak edilen, kararların açıklanması ardından, ‘mağdur’ iki tutuklunun durumuyla ilgili olarak Ankara’nın nasıl bir tavır takınacağı.”

AİHM’in kararlarının en geç iki hafta içinde açıklanması bekleniyor.

Ne olmuştu?

AYM, 11 Ocak 2018’de Alpay’ın ve Mehmet Altan’ın tutukluluğunun sona erdirilmesi ve tahliye edilmesi yönünde karar vermişti.

Yüksek Mahkeme kararında, “Olayda suç işlendiğine dair kuvvetli belirtinin yeterince ortaya konulamadığı, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır” diyerek Alpay’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine (6’ya karşı 11 oyla) hükmetmişti.

Ancak, yerel mahkeme en üst mahkemenin kararına uymayarak Alpay’ı tahliye etmemişti.

Öte yandan Mehmet Altan’ın da aralarında olduğu 6 isme geçtiğimiz günlerde üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Previous post
Savcılıktan Afrin için özel birim: Sosyal medya hesapları takip ediliyor
Next post
Ermenistan'da yeni Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan oldu