Ana SayfaDünyaAP’de onaylandı: Türkiye’ye ‘Afrin’den çekil’ çağrısı

AP’de onaylandı: Türkiye’ye ‘Afrin’den çekil’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu, Türkiye’ye “Afrin’den çekil” çağrısını içeren karar tasarısını oy çoğunluğuyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oylama öncesi yaptığı açıklamada “İşimiz bitmeden oradan çıkmayacağız” demişti.

Türkiye’ye Afrin’deki askerlerini çekmesi çağrısının yapıldığı karar tasarısı Strazburg’da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Karar tasarısı, AP’deki Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Muhafazakar, Liberal ve Yeşiller grupları tarafından ortaklaşa hazırlandı.

Kararda, Türkiye’nin Afrin’e dönük ‘Zeytin Dalı’ adı verilen operasyonunun “Suriye’de çatışmaya yeni bir boyut eklediği”, Suriye’deki “hassas iç dengeler ve çözüm çabaları üzerinde olumsuz etki yarattığı” ve “ek insani kaygılar” gündeme getirdiği dile getiriliyor.

Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda “sivil kayıplar olduğu” yönünde haberler geldiği kaydedilen kararda, Ankara’dan Afrin operasyonunu durdurması ve “Birleşmiş Milletler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmış grupların yenilmesine yoğunlaşması” isteniyor.

Afrin’deki “tırmanışın” endişe verici olarak nitelendiği karar tasarısında, Türkiye’ye Afrin’deki “askerlerini çekmesi” ve “Suriye sorununda yapıcı rol oynaması” çağrısında bulunuluyor, bunun “Türkiye’nin ulusal çıkarlarına olduğu” savunuluyor. Ayrıca Suriye’de “yeni cepheler açmanın Türkiye’nin güvenlik çıkarlarıyla bağdaşmadığı” not ediliyor.

Öte yandan kararda, Afrin de dahil olmak üzere Suriye genelinde ateşkes ilan edilmesi çağrısı yapılıyor.

Erdoğan’dan AP’ye: Afrin’den çıkmayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’ndaki Afrin oylaması öncesi “Boşuna heveslenmeyin işimiz bitmeden oradan çıkmayacağız” demişti. Erdoğan’ın tepkisi şöyleydi:

“Avrupa Parlamentosu’nda Afrin ile alakalı olarak bizim oradaki harekatı durdurmamız istenecekmiş, isteniyormuş vesaire. Genişlemeden sorumlu bayan var bir tane o da böyle arzuda bulunmuş.

“Boşuna heveslenmeyin, işimiz bitmedikçe oradan çıkmayacağız. Bunu bilesiniz. Türkiye şamar oğlanı değildir. Kendi iradesini kullanabilmektedir. Orada işimiz bitecek. 3.5 milyon Suriyeli bizim ülkemizde yaşamaktadır. Ey Avrupa Parlamentosu sen burada benden hangi yükü aldın da bunu söyleyebiliyorsun. Bu sözler bizim bir kulağımızdan girer diğerinden çıkar.”

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise AP’de onaylanan karara ilişkin “vizyonsuz cahilane bir karar” yorumunda bulundu. Çelik, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu çağrının ahlaki, siyasi ve sahadaki gerçeklerle bir ilgisi yok. Türkiye, tüm uluslararası hukuk kurallarına uygun bir şekilde kendi güvenliğini sağlamak için terör örgütleriyle mücadele etmektedir. Bu mücadele oradaki bütün halklara zeytin dalı uzatılmasıdır. Biz AP’nin çağrısının bağlayıcılığı olmadığını zaten biliyoruz. Türkiye gibi bir ülke terörle mücadele ederken, askerlerini çek demek bizim nezdimizde teröre açık destek vermektir. Bu Türkiye’nin kendi güvenlik kaygılarından vazgeçmesi demektir.”

AB Bakanı Çelik, son olarak “Çatışmaya çatışma eklemiyoruz. AP büyük bir bilgisizlikle teröre destek veren bir çağrıya imza atmıştır” diye konuştu.


Bu haberde, Kayhan Karaca’nın DW Türkçe’deki haberinden yararlanılmıştır. Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
Brezilya’da yaşam savunucusu Marielle Franco silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi
Next post
55. gün: Saldırılar Afrin kent merkezine uzandı