Ana SayfaDünyaAvrupa’daki siyasetçilerden Türkiye’ye Afrin tepkisi, AB’ye çağrı

Avrupa’daki siyasetçilerden Türkiye’ye Afrin tepkisi, AB’ye çağrı

HABER MERKEZİ – Afrin konusunda açıklamalarda bulunan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, TSK ve ÖSO gruplarının kente yönelik operasyonuna dayanak olarak BM sözleşmesinin 51. maddesini göstermesini “çok ama çok güçsüz” bulduğunu belirterek, bu durumu AB’nin Türkiye’ye ‘açık bir şekilde’ ifade etmesi gerektiğini söyledi. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Baerbock ise AB’den “Türk ordusuna yapılan silah ihracatı ile her türlü ödemeyi” durdurmasını istedi. Bu eleştiri ve talepler, bugün gerçekleşecek olan AB-Türkiye Liderler Toplantısı öncesinde geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Birliği (AB) liderleri arasındaki toplantı öncesinde Avrupa’daki siyasetçilerden Türkiye’ye Afrin’e dönük operasyonu konusunda eleştiriler geldi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Türkiye’nin operasyonuna ‘gerekçe’ olarak Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinin 51. maddesini göstermesini “çok ama çok güçsüz” bulduğunu söyledi.

DW Türkçe’nin haberine göre Asselborn, bu durumu AB’nin Türkiye’ye ‘açık bir şekilde’ ifade etmesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası kuruluşlarının Afrin’e yönelik operasyon sırasında sivil ölümlerin olduğu yönündeki açıklamalarını ve Türkiye’nin bu iddiaları reddetmesini değerlendiren Asselborn, “Türkiye’nin öne sürdüğü argümanlar ile gerçekler arasında ciddi bir çelişki” olduğunu ifade etti.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, Suriye’deki duruma bakan bir kişinin Türkiye’nin hedefinin sınırdaki Kürtleri “kovmak, silmek” ve yerine milyonlarca Suriyeli mülteciyi yerleştirmek olacağı sonucuna varabileceğini de belirtti.

Asselborn, bu nedenle Türkiye’den Suriye’deki planlarına açıklık getirmesinin istenmesi gerektiğini vurguladı.

Yeşiller: Erdoğan’ın planı Afrin’e Suriyeli mültecileri yerleştirmek

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Annalena Baerbock ise, Avrupa Birliği’nden “Türk ordusuna yapılan silah ihracatı ile her türlü ödemeyi” durdurmasını istediğini hatırlatarak, Türkiye’nin Kürtleri Afrin’den sürgün etmek istediğini söyledi.

Baerbock, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu bölgeye Suriyeli mültecileri yerleştirmeyi planladığını ifade ederek, “Bu etnik temizlik dışında bir şey değildir” dedi.


Türkiye-AB zirvesi | Gündem ne, tarafların beklentileri neler?

Türkiye’nin ‘Afrin hesabı’ Economist’te: İdlib’den kaçacak mülteciler Afrin’e mi getirilecek?