Ana SayfaGüncelBaydemir: Sadabat Paktı tekrar hayata geçirilmek isteniyor

Baydemir: Sadabat Paktı tekrar hayata geçirilmek isteniyor

HABER MERKEZİ – Paris’te düzenlenen bir konferansta konuşan HDP Milletvekili Osman Baydemir, Sadabat Paktı’nın Ankara ve Tahran eliyle tekrar hayata geçirilmek istendiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Osman Baydemir, Fransa’nın başkenti Paris’te dün düzenlenen “IŞİD savaşından sonra Kürdistan” konulu bir konferansta Türkiye ve Ortadoğu’da Kürtlerin durumunu değerlendirdi.

Baydemir, Kürtlerin haklarına ve statülerine kavuşmadığı sürece Türkiye, Irak, Suriye ve İran halklarının demokrasiye ulaşmasının mümkün olmadığını savundu.

HDP’li vekil ayrıca, Sadabat Paktı’nın tekrar hayata geçirilmek istendiğini söyledi.

MA’nın haberine göre Baydemir, şöyle konuştu:

“Bugün Ankara hükümeti sadece Türkiye’de değil, Suriye, Irak ve İran’da da Kürt düşmanlığı yapıyor. Ankara ve Tahran eliyle Sadabat Paktı’nı tekrar hayata geçirmek istiyorlar.

“Sayın Erdoğan ve AKP, 12 yıl boyunca Gülen cemaatiyle ortaklık yaptı. Fakat bu ortaklık bozuldu. Sonra Erdoğan’ın kendi hükümetini kurması için iki seçeneği vardı. Ya çözüm sürecini arkasına alıp HDP ile yürüyecek ya da Ergenekon ve MHP ile yürüyecekti. 2014’ün sonu 2015’in başında barış sürecini bıraktı ve Ergenekon ve MHP ile uzlaştı. MHP’nin birinci şartı buydu; AKP’den dünyanın her tarafında Kürtlerle dostluğu bırakmasını istedi. Hatta güneydeki Kürtlerle bile ilişkilerini kesmesini istedi. Maalesef, Erdoğan bu uzlaşma temelinde Kürt düşmanlığına başladı.

“15 Haziran’da bu nedenle savaş başladı. 3 yıl kan dökülmedi ve bu herkesin yararınaydı. Savaş olmadığı için biz 80 milletvekili çıkardık. Barajın altında kalalım diye savaşı başlattılar. Suruç’taki katliamın sebebi buydu. Ankara’daki katliamın da sebebi buydu. Türkiye’nin kuzeyine tekrar cenazeler gitsin ve böylece AKP hükümette kalsın diye savaş başlatıldı.”

Sadabat Paktı

Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında, 8 Temmuz 1937 tarihinde Tahran’da Sadabat Sarayı’nda imzalanan dörtlü saldırmazlık paktına verilen isim.

Paktta yer alan taraflar; antlaşmada genel olarak birbirlerinin iç işlerine karışmayacaklarını, ortak çıkarlarını ilgilendiren hususlarda birbirlerine danışacaklarını, birbirlerine karşı saldırıda bulunmayacaklarını ve sınırlarının korunmasına saygı göstereceklerini taahhüt etmişlerdir.

Ancak paktın temel nedeni olarak gösterilen dönemin “Kürt aşiretleri” konusu, paktın 7. maddesinin şu ifadelerinde saklıdır:

“Bağıtlı taraflardan her biri, kendi sınırları içinde diğer bağıtlı tarafların kurumlarını yıkmak, düzen ve güvenliğini sarsmak veya politik rejimini bozmak amacıyla silahlı çeteler, birlikler veya örgütlerin kurulmasını ve eyleme geçmelerini engellemeyi yükümlenir.”

1955’te Bağdat Paktı kurulunca Sadabat Paktı önemini kaybetmiş ve 1980’de Irak-İran savaşı çıkınca artık var oluş nedenini de yitirmiş, tarihteki yerini almıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sinop ve Trabzon sahillerinde 11 yunus karaya vurdu
Sonraki Haber
Babaya başkaldırıdan faşizme karşı direnişe: Kafka'dan bağımsız bir Milena