Ana SayfaGüncelBirçok ilde kadınlar alanlara çıktı, Antalya’daki eyleme ‘milli hassasiyet’ yasağı geldi

Birçok ilde kadınlar alanlara çıktı, Antalya’daki eyleme ‘milli hassasiyet’ yasağı geldi

HABER MERKEZİ – Birçok ilde kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında alanları doldurdu. Antalya’da düzenlenmek istenen etkinliğe Antalya Valiliği, “milli hassasiyet” gerekçesiyle izin vermedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerine birçok ilde kadınlara tarafından start verildi.

Mersin Kadın Platformu, Özgür Çocuk Parkında bir araya gelerek polis ablukası altında şenlik düzenledi.

Etkinlikte konuşan Günebakan Kadın Derneği Mersin temsilcisi Zübeyde Akpınar, 2017’de 409 kadının erkekler tarafından katledildiğini, 322 kadının cinsel şiddete uğradığını ifade etti.

Kadınların çalışma şartlarının da zorluğuna değinen ve 2017 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini aktaran Akpınar şunları söyledi:

“Kadın işsizliği oranı yüzde 16, erkek işsizliği oranı yüzde 8. Ve yine toplam işsizler arasında kadınların oranı yüzde 44. Kadının istihdamdaki oranı ise yüzde 31 dolaylarında seyrediyor. Kayıt dışı/sigortasız çalışma oranı erkeklerde yüzde 30’ların altında, kadınlarda yüzde 45’in üzerinde. Kadın istihdamının yoğun olduğu tarım sektöründe bu oran yüzde 90’lara kadar dayanıyor.”

Antalya’daki eyleme ‘milli hassasiyet’ yasağı

Antalya Kadın Platformu’nun, Cumhuriyet Meydanı’nda yapmak istediği etkinliğe Antalya Valiliği, “milli hassasiyet” gerekçesiyle izin vermedi.

Diyarbakır’da katledilen kadınlar anıldı

Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP), Pir Sultan Abdal Alevi Derneği’nde katledilen kadınlar için anma etkinliği gerçekleştirdi.

Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, DAKAP üyeleri ve çok sayıda kadın katıldı. Anma etkinliğinde Kürtçe ve Türkçe deyişler eşliğinde kısa bir semah gösterimi de yapıldı.

Batman’da esnaf ve gazetecilere ziyaret

Batman’da HDP Kadın Meclisi üyeleri esnaf ve gazetecileri ziyaret etti. Kozluk ve kent merkezine bağlı birçok mahallede ise kadınlara karanfil dağıtılarak 8 Mart’ta yapılacak mitinge çağrıda bulunuldu.

HDP binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “8 Mart’ın kadın dayanışması açısından bu yıl ayrı bir önemi var. Cenazesine işkence edilen kadınların hesabını sormak için, tacize cinsel istismara karşı hesap sormak için alanlarda olacağız” dedi.


Bu haber MA’dan derlenmiştir.