Ana SayfaBilim ve TeknolojiBTK’den VPN açıklaması

BTK’den VPN açıklaması

HABER MERKEZİ – BTK İnternet Dairesi Bilişim Uzmanı Gönenç, VPN’nin ‘ortak bir sorun’ olduğunu iddia ederek, “Ciddi önlemler de aldık, test aşamasındayız, testlerimiz tamamlandıkça faz faz ilerlemeyi düşünüyoruz” dedi. Açıklamayı değerlendiren Prof. Yaman Akdeniz, “VPN servisleri kısıtlanırsa Türkiye’nin Kuzey Kore’den bir farkı kalmayacak” diye konuştu.

TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na bir sunum yapan Bilgi Teknoloji Kurumu (BTK) İnternet Dairesi Bilişim Uzmanı Levent Gönenç, “VPN üzerindeki haberleşmeleri, internet sağlayıcılarını kontrol edebiliyor musunuz?” sorusunu yanıtladı.

Gönenç, VPN’lerin (Sanal Özel Ağ) tüm dünyada ‘ortak bir sorun’ olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu:

“Sürekli değişen uygulamalar bu bahsettiğiniz alternatifli erişimi engelleme uygulamaları, IP adresleri sürekli değişebiliyor, yöntemleri değişebiliyor. Çünkü amaçları zaten erişime engellemeyi aşmak, bu amaçla üretilmekte. Tüm dünyada ortak bir sorun, bununla ilgili çalışmamız şu anda mevcut, tedbir alınması amacıyla uyarılarımız erişim sağlayıcılara mevcut ve ciddi önlemler de aldık, test aşamasındayız, testlerimiz tamamlandıkça faz faz ilerlemeyi düşünüyoruz.”

Yaman Akdeniz: ‘Kuzey Kore’den farkımız kalmayacak’

Hukukçu Prof. Yaman Akdeniz, BTK uzmanının VPN hizmetlerinin engellenmesi için çalışma yürütüldüğüne dair sözlerinin hukuki boyutunu değerlendirdi.

Diken’e konuşan Prof. Akdeniz, dünyada çok az sayıda ülkede VPN kullanımının kısıtlanmış ya da engellenmiş olduğunu belirtti, bu ülkelerin de demokrasi açısından ciddi sorunları bulunan Belarus, Çin, İran, Irak, Kuzey Kore ve Rusya gibi ülkeler olduğunu söyledi.

Akdeniz şöyle devam etti:

Türkiye VPN servislerini kısıtlama yoluna giderse -ki gitmeye başladı bile- o zaman Türkiye’nin Belarus, Çin ve diğerlerinden bir farkı kalmayacak. Türkiye halihazırda Wikipedia da dahil olmak üzere 173 binden fazla siteye erişimi engellemiş durumda. 100 binden fazla URL ve 800 kadar Twitter hesabı engelli. RTÜK’e daha dün yeni erişim engelleme yetkisi verildi. Şimdi de hedefte VPN servisleri var. Hükümetin açık ve bağımsız bilgi kaynaklarından bu kadar korkuyor olması artık anlaşılamaz seviyeye geldi. 2019 seçimlerine sansür ve kontrol mekanizmalarını güçlendirerek girmeyi planladıkları net bir şekilde anlaşılıyor.”

Bilgisayar Mühendisleri Odası’ndan açıklama

TMMOB Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Bilgiye erişimi ve iletişimi engellemek çağımızda ancak uygarlığı doğru anlayamamanın, ülkemizin akıldan ve bilimden uzak düştüğünün, güncel teknolojik gelişmelerden yararlanmanın yollarının kapandığının göstergesidir” denildi.

Bilgisayar Mühendisleri Odası, “Bu keyfi sansür uygulamalarının tamamının sonlandırılmasını, ölçülü ve ülkemize yakışır bir yasal düzenlemeye dönülmesini, bilgiye özgürce erişimde engel değil destek olma görevinin tüm kurumlarca benimsenmesini, meslektaşlarımızın tüm bu ölçüsüz sansür uygulamalarında görev almayı reddetmesini ve herkesin demokratik haklarına sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

Açıklamada son olarak, “bilgiye erişimi ve iletişim özgürlüğünü kısıtlayıcı uygulamaları kabul etmiyoruz” diye belirtildi.

VPN nedir?

Sanal Özel Ağ anlamına gelen VPN, en temel anlamıyla internete başka bir IP adresi üzerinden bağlanmayı sağlayan hizmettir.

VPN, bağlantıyı güvenli hale getirir ve herhangi bir ağa bağlanırken bağlantıyı şifreler ve kimliğin bulunamamasını sağlar. Aynı zamanda ülkedeki yasaklı sitelere, kısıtlanmış sitelere veya IP’lere yine VPN sayesinde bağlanılabilir.