Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Çalışmak Sağlığa Zararlıdır’ kitabının yazarı: Sınıfsallığın kanserle ilişkisi var

‘Çalışmak Sağlığa Zararlıdır’ kitabının yazarı: Sınıfsallığın kanserle ilişkisi var

HABER MERKEZİ – “Çalışmak Sağlığa Zararlıdır” kitabının yazarı Annie Thebaud Mony’nin katılımı ile iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden ana unsurların tartışıldığı panel düzenlendi. Kocaeli’deki panelde konuşan Mony, çalışma kaynaklı kanserli ölüm oranlarına dikkat çekerek, kanserin ‘sınıfsallığına’ vurgu yaptı: “İşçi sınıfında kanser olayları daha yoğun yaşanırken, gelir düzeyi yüksek sınıflarda bu oran daha düşük.”

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİGM) tarafından “Çalışmak Sağlığa Zararlıdır” kitabı yazarı Annie Thebaud Mony’nin katılımı ile Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Binasında panel düzenlendi.

Çok sayıda işçinin katıldığı panele Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) akademisyenleri ve yurttaşlar da katılım sağladı.

“İşçiler sendikalaşmalı”

İlk olarak Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaoğlu söz aldı. Serdaroğlu, cezaevinde bulunan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşgenel sözcüsü Onur Hamzaoğlu’na özgürlük istedi.

Serdaoğlu, örgütsüz yerlerde iş cinayetlerinin daha yoğun yaşandığını belirterek, “İşsiz kalma riskiyle çalışan işçinin iş kazasıyla karşılaşma oranı elbette yüksektir. İşverenin kar hırsı, fazla çalışma, denetimsiz çalışma ortamı bu kazaları ve hastalıkları artırıyor” diyerek işçilerin sendikalaşması gerektiği çağrısında bulundu.

Serdaoğlu ardından konuşmasına başlayan Mony de Hamzaoğlu’nun biran önce serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Soma işçilerine selam gönderen Mony, Soma’nın ‘afet değil insan eliyle yaşanmış bir cinayet’ olduğunu belirtti.

Sunumuna Fransa’da işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki mevzuatın 160 yıllık serüveninden söz ederek başlayan Mony, çalışma kaynaklı kanser veya çalışma ile yayılan kanser salgını arasında ilişkileri tartıştı.

Kanser ve iş alanı ile ilgili bağlantı olduğunu belirten Mony, “2017’de yaptığım bir çalışmada, çalışırken kötü huylu urların etkisiyle ölümlerin oranı yüzde 30 oranında görülüyor. Dünyada çalışma kaynaklı kanserli ölüm oranı 500 bin, bu sadece ulaşılabilen sayı. Bu kanser vakalarının 112 bini asbeste mesleki marufiyet kaynaklı” dedi.

Kanser hastalığının sadece sigara içmek gibi günlük yaşantıya dayanmadığını belirten Mony, şöyle devam etti:

“Kanser yalnızca sigara içmekle olmuyor, çalışma ortamı ve koşuluyla da çok alakalı bir durum.  Kanser ve çalışma arasındaki ilişkiler birbirleri ile bağ içindedir.

Kanser hastalığının tedavisinde gelişme olurken kanser olan kişi sayısında artış oluyor. Kanserin ana nedenleri iş sağlığına bağlı olarak yaşanan cinayetleri görünmez kılınıyor. Sınıfsallığın kanser ile ilişkisi üzerine durmakta fayda var. İşçi sınıfında kanser olayları daha yoğun yaşanırken, gelir düzeyi yüksek sınıflarda bu oran daha düşük.”

Mony son olarak Fransa ve Avrupa ülkelerinde işçi sağlığı ile ilgili yaptıkları girişimlerden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.