Ana SayfaManşetÇatlak Zemin, cinsiyetçiliği raporlaştırdı: İşte “AKP’nin Karnesi”

Çatlak Zemin, cinsiyetçiliği raporlaştırdı: İşte “AKP’nin Karnesi”

HABER MERKEZİ – Çatlak Zemin’in AKP’nin kadınlara yönelik cinsiyetçi siyaset ve söylemlerini raporlaştırarak hazırladığı ‘AKP Karnesi’ 2002’den bugüne olanları mercek altına alıyor.

Çatlak Zemin AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana kadınlarla ilgili veya toplumsal cinsiyet alanında ürettiği siyaset ve söylemleri bir ‘karneye’ dönüştürdü.

Kolektif bir biçimde hazırlanan ‘AKP’nin Karnesi’, aile, eğitim, cinsel istismar/şiddet, kadın emeği, annelik/üreme/kürtaj, erkek şiddeti, eşitlik-ayrımcılık, siyaset ve son olarak cinsellik olmak üzere 9 başlıktan oluşuyor.

15 yıllık bu dönemde kadın mücadelesinin kâh kayıp kâh kazanımlarını gösteren bu karnede tüm verilerin kaynakları (resmi gazete yayınları, Meclis tutanakları, raporlar, haberler, vs.) da yer alıyor.

Çatlak Zemin tarafından yapılan açıklamada “‘Üç çocuk’ söylemi ne tür bir dönüşümün merkezinde yer alıyor? Bununla ilişkili olarak kürtaj tartışmasına giden yolu ve annelik-evlilik teşviklerini bir bütün olarak nasıl düşünmeliyiz? Kadınların siyasete katılımı açısından 15 senelik dönem nasıl değerlendirilmeli?” gibi sorular ışığında projeye başladıkları belirtildi.

Karnede birbirinden dikkat çekici söylem ve uygulamalar dikkat çekiyor. İşte onlardan bazıları:

  • Erdoğan: Kız mıdır kadın mıdır bilmem (3 Haziran 2011)
  • AKP Sakarya Milletvekili Sefer Üstün: Tecavüz sonucu hamile kalan kadınların kürtaj olmaması gerekir (31 Mayıs 2012)
  • Adalet Bakanı devlet ‘aile içi şiddete karışmasın’ dedi (13 Nisan 2016)
  • Diyanet: ‘Feminizm ahlaksızlıktır’ (8 Mart 2008)
  • Ankara Valiliği LGBTİ etkinliklerini yasakladı (20 Kasım 2017)
  • Kayyum, otobüslerin kadın şoförlerini görevden aldı.

AKP’nin Karnesi’nin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.