Ana SayfaGüncelCizre’den İstanbul’a Newroz: “Onlar Dehak’sa bizler Kawa’yız”

Cizre’den İstanbul’a Newroz: “Onlar Dehak’sa bizler Kawa’yız”

HABER MERKEZİ – Bugün birçok merkezde “Newroz direniştir, halkların faşizme karşı baharıdır” sloganıyla Newroz kutlamaları yapıldı. Diyarbakır’dan Cizre’ye, Hakkari’den İstanbul’a, Urfa’dan Mersin’e, Van’dan Adana’ya, Ankara’dan Mardin ve İzmir’e uzanan kutlamalarda Afrin selamlandı, “Çözüm İmralı’da” denildi, geçen yıl Newroz günü polislerce öldürülen Kemal Kurkut unutulmadı.

 


DİYARBAKIR: “Bu meydandaki herkes birer Demirci Kawa’dır”

Diyarbakır’da saat 11.00’de Newroz Parkı’nda başlayan kutlama için on binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren alana giriş yaptı.

Yöresel kıyafetleri ile Newroz alanına yürümeye başlayanlar kendilerine eşlik eden davul zurnalarla Newroz’un ilk halaylarını çekti.

MA’nın haberine göre kentte okullar da Newroz nedeniyle boş kaldı.

Newroz alanı her yıl olduğu gibi bu yıl da sarı, kırmızı ve yeşil renklerle donatıldı. Alanın dört bir yanına Kürtçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerde “Newroz pîroz be” yazılı pankartlar asıldı. Alanda ayrıca “Halkın iradesi gasp edilemez”, “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez”, “Faşizm kaybedecek halklar kazanacak” pankartları yer aldı.

İki polisin diyaloğu: “Abi yine de geliyorlar”

Newroz alanına girmek isteyenler alanda polis tarafından yapılan aramanın ardından 5 arama noktasından giriş yaparken, etkinliği takip eden gazetecilerden Ömer Çelik, alanının girişindeki iki polisin ilginç diyalogunu kaleme aldı.

Gazeteci Çelik’in izleniminin bir bölümü şöyle:

“Alana daha da yaklaşıldığında polislerce kurulan kontrol noktaları göze çarpıyor. TOMA’sı, çevik kuvveti, güneş gözlüklerinin arkasında dudakları zaman zaman oynayan özel harekatçı polisleriyle devlet yine orada. Üstü arananların alana girişlerine izin veriliyor.

Kitlenin tarif edilmesi zor bir birikmiş öfke, sevinç, heyecan, umut ve isyan haliyle alana bir an önce alana ulaşmak ve halaya girmek için verdiği çabanın yansıttığı hal, her seferinde olduğu gibi en şok yine polisleri şaşırttı. Öyle ki kulak kabartıp dinlediğim iki polisten birinin diğerine sarf ettiği “Abi yine de geliyorlar” sözü tek başına çok şey anlatıyor. Çünkü her şey, sarf edilen bu cümledeki “yine de” kelimesinde saklı.

Evet, Amed halkı geliyordu, “yine de” geliyordu Newroz alanına. Çünkü Newroz direnişti, faşizme karşı halkların baharıydı.”

Saat ilerledikçe kentteki Newroz alanı dolarken, MA, alanda yüz binlerce kişinin olduğunu aktardı. Alanda en çok yükselen ses ise “Bijî Berxwedana Efrînê” yani, “Yaşasın Afrin direnişi” oldu.

Açılış konuşmasını HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı yaptı. Camcı, Newroz’un önemine değinerek, Newroz’un yeni yaşamın çağrıcısı olduğunu ifade ederek, tüm Kürt halkının Newroz’unu kutladı ve “ne olursa olsun Kürt halkının kazanacağını” söyledi.

Afrin’den mesaj

Etkinlikte konuşan Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Bedran Öztürk ise Afrin halkının Newroz’a gönderdiği mesajı okudu.

Afrin Kantonu yönetimi tarafından gönderilen mesajda, Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla birlikte 20 Ocak’ta başlattığı operasyon hatırlatılırken, direnişe dikkat çekildi. Mesaj özetle şöyle:

“Afrin halkı olarak sadece Türkiye’ye değil birçok güce karşı direnmekteyiz. Afrin halkı olarak bu güçlere teslim olmadık ve olmayacağız. Bizler toprağımızı ve onurumuzu korumak için sonuna kadar direndik. Bir devletin tek başına dahi baş edemediği bu güçlere karşı direniyoruz. ÖSO çeteleri uluslararası güçler sayesinde topraklarımıza girmiştir. İşgalcilere karşı halkımızın güvenliğini sağlamak amacıyla tedbir alınmış ve mücadelemiz devam etmektedir.

Afrin tüm insanlığın ortak kenti olacak ve işgalcilere yem olmayacaktır. Bu nedenle yeni mücadele aşaması başlatılmıştır. Bu nedenle tüm halkımızın desteği daha fazla olmalıdır.

Amed başkenttir ve artık başkent rolünü oynamalıdır. Öncülük etme misyonunu biran önce hayata geçirmelidir. Bu toprakların ve bu kadim halkın yalnız olmadığını herkese bir kez daha gösterme zamanıdır. Newroz bu yönden önemlidir. İşgalcilere karşı direniş bayramı olan Newrozu direniş ile karşılamaktayız. 2019 Newrozu’nu umut ve özgürlük içerisinde kutlayacağımıza inanıyoruz. Tarihi direnen halklar yazacaktır. Direniş ruhuyla sizleri selamlıyoruz. Bijî Newroz, bijî tekoşînameyê Azadiyê!”

Pervin Buldan: Bu meydandaki herkes birer Demirci Kawa’dır

Newroz’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da konuşmasında Afrin’e selam yolladı, Newroz meydandaki herkesin bir Demirci Kawa olduğunu söyledi.

Buldan, “İmralı kapısı açılarak, Sayın Öcalan’la yapılacak görüşmeler sadece Türkiye için değil tüm Ortadoğu halkları için barışın ve özgürlüklerin kapısını açacaktır” dedi.

Buldan’ın, “Selam Amed, selam Efrîn, selam Hewlêr, selam Mehabad” diyerek başladığı konuşması özetle şöyle:

“Bugün Efrin’de devrimci Kawa’yı bir beton yığınından ibaret görenler şunu bilmeli ki, bu meydanda toplanan herkes birer Demirci Kawa’dır. Bu alanda toplanan her bir insanımızın ruhunda, yüreğinde Demirci Kawaların özgürlük mücadelesi yaşamaktadır. Bu yüzden Kawaların heykelini yıkarak Kürdistan’daki milyonların özgürlük ve eşitlik taleplerini asla yok edemezsiniz.

Onlar, Demirci Kawa’dan korkuyorlar. Onlar, bu meydana gelmek isteyen Kemal Kurkut’tan korkuyorlar. Bu ülkeye barışın, kardeşliğin gelmesinden korkuyorlar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar bu halk barış taleplerinden vazgeçmeyecek. Bu halk eşitlik ve demokrasi mücadelesini her daim sürdürecek. Her şeye inat bunu başaracak.

Kürtlerin kazanımlarına olan tahammülsüzlüklerinden dolayı Efrin’e saldırdılar. Efrin bir barış kentiydi. Savaşın yaşanmadığı, Kürtlerin, Ermenilerin, Arapların ve Türkmenlerin birlikte kardeşçe yaşadığı bir yerdi. Bu saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Efrin halkı kendi büyüdüğü kentte en kısa zamanda onurlu bir şekilde girecektir. Buradan tüm Efrin halkını selamlıyoruz.

Bu ülkeyi inkarla yönetemezsiniz. Bu ülkeyi gözaltılar ve tutuklamalarla yönetemezsiniz. Yapacağınız tek şey vardır; barış politikalarını yükseltmek ve 2013 Newrozu’nda okunan Sayın Öcalan’ın mektubunu esas alarak onunla görüşmeleri acilen başlatmanız gerekmektedir. O kapıyı açarak, İmralı kapısını açarak Sayın Öcalan’la yapacağınız görüşmeler sadece Türkiye için değil tüm Ortadoğu halkları için barışın ve özgürlüklerin kapısını açacaktır. Geç kalınmadı. Elbette ki bunun yolu var. Elbette ki bunları yapmak için zaman var. Efrin’e girmeden önce Sayın Öcalan ile görüşseydiniz, bu savaş sarmalının içine girmemiş olacaktınız.”


CİZRE: “Onlar Dehak’sa bizler Kawa’yız”

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Newroz, Konak Mahallesi’ndeki Bozalan Tesisleri’nde kutlandı.

Binlerce kişinin sabah saatlerinde Newroz alanını doldurduğu kentte okullar boş kalırken, alan doldu. Sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitirenlerin aileleri de alanda yerlerini aldı.

Şırnak, Silopi, İdil, Uludere, Beytüşşebap ve Güçlükonak ilçesinden onlarca araçla kutlamaya katılmak için Cizre’ye gelmek isteyen yurttaşlar saatlerce polis kontrol noktalarında bekletildi ve GBT kontrolünün ardından kente alındı.

Alan girişinde basın mensuplarının fotoğraf ve görüntülerini kontrol eden polis, alan dışında çekilen görüntüleri sildi. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alınan karar doğrultusunda, Newroz’a ilişkin slogan içeren Kürtçe pankartlara da el konuldu.

Yapılan açılış konuşmalarında direniş ve mücadele mesejarı verilirken, konuşmacılardan HDP Kadın Meclisi üyesi Özlem Kutlu, “Tarihten bu yana Botan halkına soykırımı reva gören, Newroz alanına baksın. Bu fotoğrafı hiç bir zaman yok edemezler. Biz tarihi altın harflerle yazıyoruz. Bizler özgürlüğün kalbiyiz. Buradan meydan okuyoruz; Botan hiç bir zaman baş eğmeyecektir” dedi ve şöyle devam etti:

“Kimse bizi teslim alamaz. AKP iktidarı Dehak ise biz Botan meydanlarında Kawa’yız. Baş eğmeyeceğiz.”

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir ise yaptığı konuşmada, birlik mesajı verdi:

“Birlik olmazsak, çocuklarımız daha çok katledilecek. Birlik olsaydık, Efrin’e saldırı olmazdı. Ümmet olduğunu söyleyenler, Efrin’de sivilleri öldürüyor, Sur’da bu halkın çocuklarını katlettiler. Birliğimizi inşa edersek, bunların hiçbiri olmayacaktır.”

Konuşmasında Afrin’e yönelik operasyon için “Çanakkale Zaferi” benzetmesi yapan hükümeti de eleştiren Baydemir, “Kürtler, Türklerle birlikte Çanakkale’de omuz omuza mücadele ettiyse, Kürt halkının evlatlarına bomba yağdırmak onların anısına ihanet değil midir? Bu halka dayattığınız kardeşlik değil, kalleşliktir. Bunun adı, Çanakkale ruhuna ihanettir, halkların kardeşliği özüne ihanettir. Newroz ihanete dur demektir” dedi.


İSTANBUL: “Direnişimizi Newroz’dan 1 Mayıs’a taşıyacağız”

İstanbul’daki Newroz kutlması Bakırköy Halk Pazarı’nda yapıldı.

“Newroz direniştir, halkların faşizme karşı baharıdır” sloganıyla düzenlenen Newroz alanına metro, otobüs, vapur ve özel araçlarla ulaşanlar alana yürüyüşler düzenleyerek girdi. Alana girenler sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Yaşasın Afrin direnişi” sloganları attı.

“Savaş değil barış istiyoruz”, “Zalim Dehaklar kaybedecek Devrimci Kawalar kazanacak” yazılı dövizlere polis arama noktalarında el koyarken, yine bazı gençlerin giydiği “Kürdistan” yazılı tişörtler de polisler tarafından üzerlerinden çıkarılarak alındı.

Newroz’a katılan tüm kurumlar adına yapılan ortak açıklamada “Newroz halkların eşitlik çağrısıdır” denildi.

EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros tarafından okunan açıklamada, “Hemen barış istiyoruz. F16’ların, bombaların olmadığı, çocukların ölmediği bir dünya istiyoruz” talebi dile getirildi.

“Demokrasi, eşitlik, özgürlük taleplerimiz için mücadele edeceğiz” denilen açıklamada, “Pankartlarımızı Newroz alanlarından 1 Mayıs alanlarına taşıyacağız” mesajı verildi.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise yaptığı konuşmada, alandakilere, “Mehmet Tunç’un, Taybet Ana’nın, Cemile’nin selamlarını size getirdim” dedi ve şunları söyledi:

“Tarih tekerrür ediyor. Ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Günümüz Dehakları Efrin’de genç kadınlarımızın ve çocuklarımızın kanını akıtmaya çalışıyor. Gençlerimiz zeytin ağaçlarının dalları gibi direnişi yükseltiyor. Her bir gencimiz Demirci Kawa ve Mazlum Doğan ruhu ile mücadele ediyor.

Newroz özgürlük umudunun adıdır. Newroz özgür günlerin talebidir. Biz kardeşlik diyoruz kabul etmiyorlar. Eşitlik diyoruz kabul etmiyorlar. ‘Tank ve toplarla yıkacağız’ diyorlar. Bizler Demirci Kawa’yız. Kürt halkının tarihine bakın. Bu halk ne zaman boyun eğmiştir. Hiç bir tank ve topunuz bunun karşısında duramaz.”

Birlik’in konuşması sonrası tutuklu siyasetçiler DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Genel başkanları Sebahat Tuncel ve Mehmet Aslan, HDP önceki dönem Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ile HDP eski Milletvekili Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata’nın Newroz mesajları sahneden okundu.


NUSAYBİN: “Her yer Afrin her yer direniş”

2016 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasağında birçok mahallesi yıkılan Mardin’in Nusaybin ilçesinde, 2 yılın ardından Newroz kutlandı.

Kente bağlı 8 Mart Mahallesi’nde bulunan Cegerxwîn Parkı’nda gerçekleşen kutlama yoğun abluka altında gerçekleşirken, çok sayıda Nusaybinli yine de alana geldi.

Kentte 2 yıl önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında çocuklarını kaybeden aileler de alanda yerini aldı.

Alandan sık sık, “Her yer Afrin her yer direniş”, “Bijî serok Apo” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları atılırken; yapılan kutlamanın sonunda “Bijî serok Apo” sloganları ile yürüyüş yapıldı ve Afrin selamlandı.


URFA: “Çiçekleri kopararak baharın gelmesini engelleyemezsiniz”

Urfa’da HDP, DBP, PSK ve EMEP’in öncülüğünde kutlanan Newroz için sabah saatlerinde yöresel kıyafetleriyle yola çıkanlar, Paşabağı Mahallesi’ndeki Newroz Alanı’na polis kontrol noktasında aranarak girerken, ilk olarak Newroz halayı çekti ve Afrin’e dönük operasyonu sloganlarıyla protesto etti.

Çok sayıda polisin yaptığı üst aramalarında HDP ve DBP bayraklarının da aralarında olduğu çok sayıda pankarta el konulduğu bildirildi.

“Dehaklara karşı çağdaş Kawalara bin selam”, “Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır”, “Çiçekleri kopararak baharın gelmesini engelleyemezsiniz” yazılı pankartlar da içeri alınmadı. Pankart ve bayrakların yanında sarı, kırmızı, yeşil flamalar da alana alınmadı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş ve İstanbul Milletvekili Hüda Kaya Newroz ateşini yakarken, Erdoğmuş yaptığı konuşmada, “Halep neyse, Urfa neyse, Afrin odur, onlar bizim kardeşimizdir. Şu an iktidardakiler, adaleti dini kullanarak konuşuyorlar” dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da, diriliş ve uyanışın tüm ezilenlerin direnişine yol açmasını temenni etti.  Tutuklu eşbaşkanları ve milletvekillerini selamlayan Kaya, “Biz 80 milyon insanın huzurla yaşaması için mücadele ediyoruz. Ülkemizde her şey tersine işliyor. Kawa’nın, İbrahim’in, Hz. Hüseyin’in direnişini söylemek dillendirmek suç” diye konuştu.


BATMAN’da zeytin dalları

Batman’da on binlerce kişi Newroz kutlamalarına katılmak için sabahın erken saatlerinden itibaren Yeni Otogar yanında bulunan Newroz Alanı’na akın etti.

Kadınlar alanda yöresel kıyafetleriyle renk cümbüşü yaratırken, Barış Anneleri ise Afrin’e destek amacıyla ellerinde zeytin dallarıyla alana giriş yaptı.

Alandan sık sık “Yaşasın Afrin direnişi”, “Newroz piroz be” sloganları yükseliyor.


YÜKSEKOVA: “Çözüm İmralı’da”

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Newroz kutlamaları ilçe stadyumunda düzenlendi.

Kutlamaya sabahın erken saatlerinde köy, mahalle ve ilçe merkezinden binlerce kişi gelirken, Newroz alanına, “Azadiya jinê azadiya civakiyê ye” ile “Newroz pîroz be” pankartları asıldı.

HDP Milletvekillileri Lezgin Botan, Dilek Öcalan DTK Divan Üyesi Selim Sadak, Barış Anneleri, TJA üyeleri de alandaki yerini aldı.

DTK Divan üyesi Selim Sadak Afrin’de asıl hedefin Kürtler olduğunu söylerken, “Kürt düşmanlığı tarih boyunca kaybettirmiştir. Yine kaybettirecektir” diye konuştu.

HDP Milletvekili Dilek Öcalan da Afrin’de yaşananlara dikkat çekti, PKK lider Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinerek, “Çözüm İmralı’da. Oradaki masayı devirmenin bedeli, devirenler için çok ağır oldu. Olmaya da devam ediyor” dedi.


VAN: “Ulusal birlik dışındaki her şey teferruat, kaderimizi biz yazalım”

Sabahın erken saatlerinde on binlerce kişi Newroz’un kutlanacağı Van Kalesi eteklerinde bulunan Newroz Parkı’na geldi.

Alana gelen Vanlılar, birçok noktada polis kontrolünden geçerken, polisin yoğun önlemler aldığı ve helikopterlerle havadan izlediği Newroz alanı, HDP ve DBP bayraklarıyla süslendi. Sahnede “Newroz pîroz be” ve “8 Mart’tan Newroz’a özgürlük için alanlardayız” pankartı yer aldı.

Van’daki Newroz’da HDP’nin tutuklu olan önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile yine tutuklu bulunan DBP Eş Genel Başkanları Sabahat Tuncel ve Mehmet Aslan ile Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın cezaevinden gönderdikleri mesaj okundu.

Mesajda, “Toprağını korumak için Efrin halkının gösterdiği tarihi direniş, insanlığın özgürlük umutlarını büyüttü. Newroz umuttur, direniştir ve çağrıdır. Bu yürüyüş durdurulamaz” denildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilen mesajda, “AKP ve MHP’nin yürüttüğü işgal politikaları, her yerde özgürlük inancıyla, çağdaş Kawa’lara yenilecektir” ifadeleri yer aldı.

Okunan mesajın ardından DTK Van Sözcüsü Fikret Duman, Afrin’deki duruma dikkat çekerek, “Efrin şahsında Kürt halkının statü sahibi olmasını engellemek istiyorlar. Biz DTK olarak bütün halkımıza sesleniyoruz; ulusal birlik dışındaki her şey teferruattır. Biz kaderimizi yazmazsak, bizim kaderimizi hep başkaları yazacaktır”  dedi.


EGE’de Newroz kutlamaları

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı.

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partinin destek verdiği kutlamada alana “8 Mart’tan Newroz’a özgürlük için alanlardayız”, “Cesareti bulaştıralım, umudu büyütelim” ve “Faşizme dur diyoruz, örgütlenerek özgürlüğe yürüyoruz” pankartları asıldı.

Kutlamada Afrin lehine atılan sloganlar öne çıktı.

Ege’de kutlamaların bir başka adresi ise Muğla’nın Milas ilçesi oldu.

Akkent Pazar Alanı’nda düzenlenen kutlamaya binlerce kişi katıldı. Halaylarla başlayan Newroz kutlamasına Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan konuştu.

“Newroz direniştir, faşizme karşı halkların baharıdır” pankartının açıldığı alanda, Newroz’a izin çıkmayan Aydın ilinden yurttaşlar da yerini aldı. Kutlama Newroz ateşinin yakılması ve çekilen halaylarla sürdü.

Manisa, Balıkesir ve Denizli’de de binlerce kişi Newroz kutlamalarına katıldı.


Malatya, Adıyaman, Maraş, Antep ve Adana’da kutlamalar

Malatya, Adıyaman, Maraş ve Antep’teki Newroz kutlamalarına da on binlerce kişi katıldı.

Adıyaman’da konuşan HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırın, geçtiğimiz yıl Diyarbakır Newroz’unda polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u anarak, annesinin sözlerini hatırlattı ve “Nerede bir Newroz ateşi görürsen Demirci Kawaların direnişini görürsen bil ki Kemal orada. Kemal şu an burada bizimle, onu unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Antep’de HDP, DBP, EMEP, Yeşiller ve Sol Partisi, SYKP ve Antep 78’liler Meclisi tarafından organize edilen kutlamada konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da, “Sayın Öcalan’ın 2013 Diyarbakır Newrozu’na gönderdiği mektuba gözünü ve kulağını kapatanlar ülkeyi kan gölüne çevirdiler. 2013’te Öcalan’ın sesine kulak verilmiş olsaydı şu an bu topraklarda barış olurdu. Savaş ve çatışma yerine barış ve diyalog olacaktı. Öcalan’a acımasızca tecrit uygulayan iktidar, Ortadoğu’da barışı istememektedir” dedi.

Maraş’ta da Newroz ateşi Narlı Mahallesi ve Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde yakıldı. Maraş Newroz’larında da Afrin’e yönelik saldırılar sloganlarla protesto edildi.

Malatya’daki Newroz kutlaması ise Emeksiz Alt Kavşağı’nda toplanan işçi ve memur sendikaları, siyasi partiler ve STK temsilcilerince başlatıldı ve  1 Mayıs Meydanı’nda yapıldı.

Savaşa karşı barış mesajlarının verildiği meydandaki kutlamada, HDP İl Eşbaşkanı Mustafa  Aksu, “Savaşa karşı tüm Türkiye halkları, öncelikli olarak Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış insanlık dışı tecrit politikalarına karşı çıkarak AKP-MHP’nin savaş ve işgal operasyonlarına dur demelilerdir” diye konuştu.

ADANA’da polis müdahalesi

Çukurova’nın 4 ilinde Newroz alanlarını dolduran on binlerce kişi de Afrin’i selamladı. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Afrin’e giren yağmacıların, talancıların, Devrim Kawa’yı sanki PYD temsilcisi sanıp heykelini kırdıklarında insanların kalbinden, zihninden, hafızasından onu sileceklerini sananlar gibi Newroz’u engelleyerek bir halkı bitireceklerini sanıyorlar. Newroz herkes ve Ortadoğu halkları için binlerce yılın birikimidir” diye konuştu. Bilgen, “Afrin Afrinlilerin mi yoksa 100 dolar için oraya giden yağmacı çetelerin mi?” diye sordu.

Adana’da coşkulu geçen Newroz kutlaması sonrası ise “Bijî Newroz” ve “Bijî Serok Apo” sloganı ile dağılan kitleye polis müdahale etti.

MA’nın haberine göre çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına alan polis, sarı, kırmızı, yeşil flamaları da yaktı.

Flamaları toplayan bir polis, “Bu ne lan. Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz?” sözlerinin ardından sinkaflı küfürler ederken, bir gencin küfürlere karşı çıkması üzerine, polis darp ederek genci gözaltına aldı.

Öte yandan motosikletlerle dağılan kitlenin arasına giren polis, havaya ateş açarak panik havası yarattı


Diyarbakır Newrozu’nun programına BURADAN, İstanbul’unkine de ŞURADAN bakabilirsiniz.

Previous post
Beatriz Sarlo'nun 'Geçmiş Zaman'ından yola çıkarak hazırlanan bir sergi: "Uzak Hafıza"
Next post
Köpeğe Nazi selamı vermeyi öğreten kişiye hapis cezası