Ana SayfaEkolojiDünya Su Günü’nde yaşam savunucularından eylem: Doğal alanlar rant için yok ediliyor

Dünya Su Günü’nde yaşam savunucularından eylem: Doğal alanlar rant için yok ediliyor

HABER MERKEZİ – İzmir’de Dünya Su Günü kapsamında bir araya gelen yaşam savunucuları, çıkarılan son yasalarla doğal alanların rant için yok edildiğini söyledi.

İzmir’de Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi, İzmir Çevre Platformu (İZÇEP) ve Konak Kent Konseyi 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi.

Yaşam savunucularının düzenlediği eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi Üyesi İbrahim Akın ve HDP’liler de destek verdi.

“Su yaşam hakkıdır hakkımıza sahip çıkıyoruz” pankartının açıldığı eylemde kurumlar adına konuşan Konak Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Bahar Bağdat Keleş, su hakkı için mücadele edeceklerini vurguladı.

Keleş, küresel iklim değişiminin susuzluk ve çölleşmeyi beraberinde getirdiğini belirterek Türkiye’de 50 yıldan bu yana Marmara Denizi’nden daha geniş sulak alanların kuruduğunu söyledi.

‘İçme sularındaki kirlilik giderek artıyor’

Keleş, mevcut mera ve orman alanlarını korunması gerektiğini vurgulayarak, son yıllarda çıkarılan yasalar, KHK’lerin bunun tam tersini işaret ettiğini ve doğal, kültürel varlıkların yanında yaşam alanlarının rant için yok edildiğini dile getirdi.

Suyun doğal bir kaynak olduğuna vurgu yapan Keleş, suyun yerine başka bir şeyin konulamayacağına dikkat çekti ve “Yaşam ve ekosistemin önemli bir parçası olan su, yeterli, nitelikli ve erişilebilir olmalıdır” dedi.

Yeni düzenleme ile kirliliği önlemek amacıyla, koruma alanlarında yürütülecek faaliyetlerin sınırlandırıldığını belirten Keleş, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında Maden Yasası kapsamında yürütülecek madencilik faaliyetlerine izin verilmesinin suları tehdit ettiğini ifade etti.

İzmir’in içme suyunun yüzde 40’ını sağlayan Tahtalı ile Gördes su havzalarındaki kirlenme baskısının artarak devam edeceğini belirten Keleş, kirlilik seviyesi zaten yüksek olan Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes nehirleri ve Kuzey Ege havzalarının daha da korumasız kalacağını kaydetti.

‘Doğa talanı ile karşı karşıyayız’

Ardından konuşan CHP Milletvekili Zeynep Altıok ise dağa talanıyla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Ülkemizde özelikle ihtiyacımız olan şey değerlerimizin korumasıdır. Özelleştirme değildir. Sulak alanların yok edilmesi canlıların yaşam alanlarını da yok etmektedir” dedi.