Ana SayfaEkolojiDünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’ye beton döküldü

Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’ye beton döküldü

HABER MERKEZİ – Urfa’da dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’ye beton döküldüğü ortaya çıktı. Olayı duyuran eski kazı başkanı Klaus Schmidt’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt, “Benden başka kimsenin canı acımıyor mu?” diye soruyor.

Urfa’da bulunan 12.000 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe’deki kazıları vefatına kadar devam ettiren Klaus Schmidt’in eşi, arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt kazı alanına beton döküldüğünü duyurdu.

Olayı sosyal medya hesabı Instagram’dan duyuran Klaus Schmidt’in eşi ve çalışma arkadaşı Köksal Schmidt, “Benden başka kimsenin canı acımıyor mu?” dedi.

Köksal Schmidt yaptığı paylaşımda, “Burası Göbekli Tepe. Taze beton dökülen alanın yanı başında görülen F yapısı (Kaya tapınağı) adını verdiğimiz alan, üzerinde iş makinalarının eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyde bir şey görmeyince altında da bir şey yok sanıyorlar” ifadelerini kullandı.

UNESCO tarafından aday gösterilmişti

Arkeolog Köksal Schmidt, UNESCO tarafından 15.04.2011 tarihinde Dünya Mirasları’na aday gösterilen Göbeklitepe’de yaşananlara dair şunları paylaştı:

“Orada da 15 cm derinlikte anakaya üzerinde neolitik döneme ait izler var. 2013 yılında başlayan ahşap yürüme yolu projesinin bir kısmını sökmüşler, neden, başka bir güzergah saptamışlarmış. Yeni saptanan güzergah tam da Klaus’un ziyaretçi yoğunluğu yönelmesin diye ferah tuttuğu bir alanda. Eski tren yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız, SİT alanına kesinlikle beton dökmeyiz, asfalt yapmayız demişlerdi Klaus hayatta iken. Onun yapılmasını istemediği, Göbekli Tepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar. Bu sabah Göbekli Tepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı anlatamıyorum. Ben tahribat diyorum, onlar Doğuş yol yapıyor, proje böyle diyorlar. Bir tane arkeolog, Bakanlık Temsilcisi, Müze görevlisi yok alanda. Bir arkeolog neredeyse çevre gezisi yaparken bile ancak Bakanlık Temsilcisi ile hareket edebilirken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi veriliyor?”

Previous post
İzin çıktı: Diyarbakır Newrozu 21 Mart'ta
Next post
‘Afrin için endişeliyiz, Minbiç’ten çekilmeyiz’ açıklaması gelmişti: Çavuşoğlu ABD ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi