Ana SayfaGüncelErken seçim hazırlığı: “Erdoğan batı oylarını rahatsız etmeyecek bir ‘çözüm süreci’ arayışında”

Erken seçim hazırlığı: “Erdoğan batı oylarını rahatsız etmeyecek bir ‘çözüm süreci’ arayışında”

HABER MERKEZİ –  11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski danışmanı ve gazeteci Ahmet Takan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptırdığı anketlerden istediği sonuçları alamadığını, MHP ile hala 50 artı 1 bulunamadığını belirterek, “Bu yüzden Kürt oylarına ihtiyaç duyuluyor” dedi. Takan’a göre Erdoğan bu nedenle 2 paket hazırlığı yapıyor ve bir ‘açılım süreci’ ya da ‘çözüm süreci’ arayışında.

Yeniçağ Gazetesi yazarı Ahmet Takan, Meclis Anayasa Komisyonu’ndan da geçen tartışmalı ‘seçim ittifakı düzenlemesi’nin ve erken seçim iddialarının konuşulduğu son günlerde, seçim anketlerine dair bazı bilgiler paylaştı ve hükümetin ‘batı oylarını rahatsız etmeyecek bir çözüm süreci başlatacağını’ öne sürdü.

Konuyu, “Koalisyonun bekası için önlem paketleri…” başlıklı yazısında gündeme getiren Takan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptırdığı anketlerden istediği sonuçları alamadığını belirterek, “AKP’nin oyu yüzde 40, Erdoğan’ın oyu yüzde 45 civarına takılıp kaldı. MHP ile hâlâ 50 artı 1 bulunamıyor” dedi.

AKP’nin bunun için önlem paketlerini devreye sokmayı planladığını kaydeden Takan, Erdoğan’ın bu kapsamda 2 paket hazırladığını yazdı.

Takan’a göre bu paketlerin hazırlanmasının başat sebebi MHP ile yapılan ittifak sonucunda istenilen oy oranının tutturulamamasından dolayı Kürt oylarına duyulan ihtiyaç. Yeniçağ yazarının iddiası şöyle:

“HDP’li yetkililerin şahin kanadını dışarıda bırakıp, içerideki ılımlı kanat ve onların bölgedeki uzantısı başta olmak üzere görüşerek ‘açılım süreci’ başlatılacak. Bu “açılım süreci” içine bölgenin muhafazakâr kanaat önderleri de katılacak. Bir Habur ya da Dolmabahçe değil, çalıştaylar düzeyinde, sivil toplum kuruluşları da devreye girecek, AKP, sessiz sedasız, ancak kamuoyunda sıkıntı yaratmayacak batı oylarını da rahatsız etmeyecek bir ‘çözüm süreci’ başlatacak. Bunun için alt yapı çalışmaları hazırlandı. Erdoğan’ın talimatını bekliyor.”

Takan, bu paket ile amacın bölgedeki ve diğer büyükşehirlerdeki Kürt oylarını yukarıya çekmek olduğunu söylüyor.

Yeniçağ yazarı hükümetin ikinci paketinin ise “ekonomik paket” olacağını öne sürüyor. Bu paket ile de piyasadaki olası dalgalanmalar sonucunda oluşacaklara yönelik önlemler alınacak:

“İş çevrelerine vergi düzenlemeleri başta olmak üzere teşvik paketlerini içeren bir paket çalışmaları tamamlanıyor. Bu paket ile özellikle ekonomik kriz durumunu ortadan kaldırmak amaçlanıyor. İşçi ve memura seyyanen zamlar da gündemde… Böylelikle Afrin harekâtının tartışmalarını da kamuoyundan uzak tutmak amaçlanıyor.”

Takan, hazırlanacağını öne sürdüğü bu paketlerin hayata geçirilmesinin ardından AKP’nin tekrar kamuoyu yoklamaları yapacağını ve bundan çıkacak sonuçlar doğrultusunda da erken seçimin hangi tarihte yapılacağına karar vereceğini iddia ediyor.


Erdoğan’dan “Afrin üzerinden ‘erken seçim’ araştırması” talebi

Ayhan Bilgen: Yeniden eski sisteme dönüşün telaşına bile girmiş olabilirler