Ana SayfaBilim ve TeknolojiFacebook’un kurucusu Mark Zuckerberg: Hata yaptık

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg: Hata yaptık

HABER MERKEZİ – Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica şirketinin Facebook’ta 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullandığının ortaya çıkması üzerine yaptığı açıklamada “Hata yaptık” dedi. Zuckerberg, Facebook’un bundan sonra hangi adımları atacağını da açıkladı.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, 50 milyon kullanıcı profiline ait verilerin Cambridge Analytica veri şirketi tarafından usulsüz kullanıldığının ortaya çıkması üzerine olayla ilgili ilk açıklamasını yaptı.

Zuckerberg, Çarşamba günü Facebook’tan yaptığı yazılı açıklamada, “Hata yaptık” dedi.

Zuckerberg, yaptıkları hataların, kullanıcıların verilerinin analiz şirketinin eline geçmesine neden olduğunu belirtip “Verilerinizi koruma sorumluluğumuz var, eğer bunu yapamıyorsak sizi de hak etmiyoruz demektir” mesajı paylaştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre açıklamada, “Tam olarak ne olduğunu anlamak ve tekrar yaşanmasına engel olmak için neler yapılması gerektiğini inceliyordum. İyi haber, buna engel olmak için gerekli adımlar yıllar önce zaten atılmıştı. Ama yine de hata yaptık” denildi.

Hangi adımlar atılacak?

Açıklamada, Facebook’un atacağı adımlar şöyle sıralandı:

  • Sosyal platformun 2014’te ‘veri erişimine erişim kısıtlaması’ getirilmeden önce geniş kapsamlı bilgilere erişimi olan tüm uygulamaların incelenmesi
  • Şüpheli faaliyetlerde bulunduğu düşünülen uygulamaların denetlenmesi
  • Denetlenmeyi kabul etmeyen uygulama geliştiricilerinin yasaklanması
  • Kişisel bilgileri usulsüz kullanan uygulama geliştiricilerinin yasaklanması ve ‘etkilenen tüm kullanıcıların bundan haberdar edilmesi’

Zuckerberg gelecekte yapacaklarıyla ilgili ise şunları söyledi:

  • Benzer ihlallerin tekrar yaşanmaması için uygulamalara veri erişimi kısıtlaması getirilmesi
  • Bireylerin üç ay boyunca kullanmadığı uygulamalara kullanıcı bilgilerine erişim kısıtlaması getirilmesi
  • Uygulamalara kaydolurken verilen isim, profil fotoğrafı ve e-posta adresi dışında paylaşılan verilere kısıtlama getirilmesi
  • Uygulamalara kullanıcı izni zorunluluğu getirilmesi ve kişisel paylaşımlara diğer özel verilere ulaşım hakkı için kontrat imzalatılması

Facebook’a soruşturma başlatıldı, AB ve Britanya Zuckerberg’i ifadeye çağırdı


Britanya ve Avrupa Birliği parlamentoları, Cambridge Analytica şirketinin Facebook’ta 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmakla suçlanması üzerine Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’i ifade vermeye çağırmıştı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun ise ihlal iddiaları ile ilgili Facebook hakkında soruşturma başlattığı bildirilmişti.

Öte yandan Twitter’da #FacebookuSil ve #FacebookuBoykotEt kampanyaları başlatılmıştı. Bu, Facebook’ta 50 milyon kullanıcının kişisel verilerini 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemek için kullanmakla suçlanan Cambridge Analytica’ya gösterilen tepkinin bir yansıması olmuştu.

Previous post
AKP’den ‘ikinci tur’ önlemi: “Erdoğan’a karşı muhalefetin ittifakının önüne geçilmesi planlanıyor”
Next post
Benzinin ardından motorine de zam