Ana SayfaGüncelFaik Bulut’tan Afrin değerlendirmesi: Türkiye Halep’ten Musul’a hat çekmek istiyor

Faik Bulut’tan Afrin değerlendirmesi: Türkiye Halep’ten Musul’a hat çekmek istiyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Afrin’e girmesinin en önemli nedeninin Kürtlerden rahatsızlık duyulması olduğunu söyleyen yazar Faik Bulut, “Bu işin PKK ya da PYD ile ilgilisi yok. Bunların niyeti Halep’ten Musul’a kadar bir hat çizmek, o hatta hâkim olmak” dedi. Bulut’a  göre Ortadoğu’da hamleleri değiştirecek esas şey ise Afrin’den sonrası.

Ortadoğu uzmanı yazar Faik Bulut, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarıyla 20 Ocak’ta başlattığı ve 66’ncı gününe giren Afrin operasyonunu değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Bilal Seçkin’e konuşan Faik Bulut’a göre Türkiye’nin Afrin’e girmesinin en önemli nedeni Kürtlerin siyasi ve toplumsal varlığından rahatsızlık duyması.

Bu tutumun İttihat ve Terakki’den bugüne dek uzandığını vurgulayan Bulut, “Bugünkü iktidar devletin geleneksel reflekslerine tercüman oluyor ve uygulamaya başlıyor. İktidarlar Kürt politikalarında hep PKK’yi sorun haline getirdi. Ama Güney Kürdistan halkının taleplerine de karşı politika izledi. Türkiye’nin bugüne kadar yaptığı şey anti-Kürt politikalarıdır. Bu işin PKK ya da PYD ile ilgilisi yok. PKK de YPG de olmasaydı bariz bir şekilde anti-Kürt politikaları var olmuş olurdu” dedi.

Afrin operasyonunun bir başka amacının da Türkiye’nin Suriye’de kendisine yakın bir tampon bölge kurmak olduğunu belirten Bulut, “genel olarak Rojava’nın, özel olarak Afrin’in imha edilerek demografik yapının bozulmak istendiğine” dikkat çekti:

“Orayı Afrinlilerden boşaltıp yerine mültecileri yerleştireceğiz söylemleri de bu politikadan gelmektedir. Çok net sorulmalı ki, mesele mülteciler ise neden onları Cerablus’a, El Bab’a yerleştirmiyorsun da illa gidip Afrin’e yerleştiriyorsun? İktidar Kürtlerin demografisini tümüyle bozmak istemektedir.”

 “Afrin’den sonrası Ortadoğu’daki hamleleri değiştirebilir”

İktidara yakın bazı yazarların, “Halep’ten Musul’a bir hat çekmişiz. Haritayı biz bozacağız, yani Sykes Picot’u tersine çevireceğiz. Çünkü biz bu haritayı genişletmezsek onlar bizim haritamızı yaparlar” şeklinde yazılar yazdığını söyleyen Bulut, şöyle devam etti:

“İktidarın bütün davranışları, politikaları da o yöndedir. Bu propagandayı özellikle Minbiç’ten başlayıp oradan da Rakka’ya geçmiş kuru, basit bir propaganda olarak düşünmüyorum. Recep Tayyip Erdoğan’ın kafasından geçen de budur. Planda da eldeki hesapta da bu var. Bunların niyeti Halep’ten Musul’a kadar bir hat çizmek, o hatta hakim olmak. Görünüşte belki Suriyeli adamlar olacak ÖSO vesaire gibi; ama esas olarak Kuzey Kıbrıs gibi Türkiye’nin uydusu gibi bir şey olacak.

Afrin’den sonraki hamle esas olarak Ortadoğu’daki hamleleri değiştirebilir. Amerika’nın ne yapacağı, Rusya’nın da ona karşı ne tavır sergileyeceği ve Türkiye’nin Minbiç’ten öte ne yapacağı dengeleri değiştirecek gibi gözüküyor.”




Önceki Haber
Irak ordusu, Erdoğan'ın "Operasyon başlattık" dediği Şengal'de
Sonraki Haber
CPT’nin İmralı raporunun Afrin’le beraber açıklanması ne anlama geliyor?