Ana SayfaGüncelFT: Türkiye ekonomisi ‘aşırı ısınma’ sinyali veriyor

FT: Türkiye ekonomisi ‘aşırı ısınma’ sinyali veriyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’deki “hızlı büyümenin”, “aşırı ısınma” sinyali verdiğini belirten Financial Times, bu durumun ekonomistleri kaygılandırdığını ve asıl endişenin “büyümenin yarattığı dengesizlikler” olduğunu yazdı.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times (FT) Ankara muhabiri Laura Pitel, Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Türkiye’deki “hızlı büyümenin” “aşırı ısınma” sinyali verdiği uyarıları karşısında ekonomistlerin kaygılı olduğu vurgulanan yazıda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın yaklaşan seçimler nedeniyle “yavaşlamaya müsamaha göstermediği” belirtildi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre yazıda  Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) geçen ay Türkiye ekonomisinin ‘fazla ısındığı’ ve yüksek enflasyonun devam edeceği yönündeki uyarısı da hatırlatıldı.

Yazıda IMF ile Moody’s gibi kredi derecelendirme şirketlerinin uyarıları nedeniyle oluşan senaryonun ekonomistleri endişelendirdiği belirtildi.

‘Asıl endişe büyümenin yarattığı dengesizlikler’

Yazıda şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) geçen yıl tahmini yüzde 7 büyümeyle beklentilerin üstüne çıktı. Bunda 2016’daki darbe girişimi sonrası hükümetin ekonomiyi canlandırmak için getirdiği teşviklerin etkisi oldu. Ama bu büyümenin bir bedeli oldu. Moody’s, Türkiye’nin siyasi gelişmeler ve dış ticaret finansmanına bağımlılığını gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu düşürüken, Goldman Sachs Türkiye’nin aşırı ısınan ekonominin tipik belirtilerini gösterdiğini söyledi. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde büyüme yüzde 11.1 düzeyindeydi ve bu, G20 ekonomilerinin tamamındakinden daha hızlı bir büyümeydi. Avrupa’daki güçlü büyüme de Türkiye’nin ihracatını artırdı. Hükümet teşvikleriyle tüketici harcaması ve inşaat sektörü kamçılandı. Erdoğan uzun süredir yüksek enflasyona neden olacağı gerekçesiyle yüksek faiz oranlarına şiddetle karşı. Şimdi ise, asıl endişe büyümenin yarattığı dengesizlikler.”

Previous post
Almanya Meclisi'nde Türkiye'ye Afrin tepkisi
Next post
George R. R. Martin’in romanından uyarlanan 'Nightflyers'tan fragman