Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Gittikçe sona yaklaşıyoruz, Marmara depremi göstere göstere geliyor’

‘Gittikçe sona yaklaşıyoruz, Marmara depremi göstere göstere geliyor’

HABER MERKEZİ – Beklenen Marmara depremi ile ilgili konuşan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Deprem göstere göstere geliyor” dedi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, beklenen Marmara depreminin en iyi ihtimalle Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğünde olacağını ve depremin ne kadar gecikirse o kadar  şiddetli olacağını söyledi.

Habertürk’ten Öznur Karslı’ya konuşan Haluk Özener, beklenen Marmara depremi için “Göstere göstere geliyor” dedi.

Depremin yerinin yüzde 99.9 oranında belli olduğu bilgisini veren Haluk Özener, şöyle devam etti:

“Bu yer de Marmara Denizi’nin içi. Yani sismometrelerin bulunduğu yerler. İzmit Körfezi ucuna kadar geldi. Kuzey Anadolu Fayı’nda 1939, 1942, 1944, 1957, 1967, 1999 Marmara ve 12 Kasım depremlerinin kırdığı yerlere bakacak olursak, bir tek geriye kırılmayan Marmara Denizi kalıyor. Nasıl ve kaç parça kırılacağını bilmiyoruz; birçok senaryo var. Şu an en iyi ihtimal 7.2 büyüklüğünde deprem olacak. 7’nin üzerinde bir enerji birikmiş durumda. Bu fay tek parça kırılırsa deprem daha büyük olabilir. Gittikçe sona yaklaşıyoruz.” 

“40 yıl geçerse 7.5 olur”

Haluk Özener, depremin gecikmesi durumunda büyüklüğünün de artacağını belirtirken oranlar verdi:

“Bugün 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacaksa, 20 sene daha geçtiği zaman 7.4, 40 yıl geçtiği zaman da 7.5 büyüklüğüne çıkacak, yani enerji daha da büyüyecek. Fay Marmara Denizi’nden geçtiği için faya yakın yerler daha fazla etkilenecek. Ancak burada zemin koşulları önemli. Faya yakın da olsanız binanın zemini çok sağlamsa depremi az hissedersiniz. Marmara depreminde olduğu gibi. Avcılar depremin merkez üssüne uzak olmasına rağmen zemin nedeniyle depremi daha fazla hissetti.”

Previous post
Kolombiya’da seçimler: FARC ilk kez seçime katıldı, çoğunluğu kazanan parti çıkmadı
Next post
Cari açık Ocak'ta beklentilerin üzerinde