Ana SayfaGüncelHarvard’dan Cambridge’e: Birçok üniversiteden gözaltındaki Boğaziçi öğrencilerine destek

Harvard’dan Cambridge’e: Birçok üniversiteden gözaltındaki Boğaziçi öğrencilerine destek

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’nde “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için gözaltına alınan 11 öğrenciye Harvard, Cambridge,Yale gibi üniversitelerden destek geldi. 199 akademisyenin imzaladığı metinde “Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilerin son zamanlarda tutuklanmasına ve taciz edilmesine sert bir şekilde karşı çıkıyoruz” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde 19 Mart’ta “Afrin lokumu” dağıtanlara “Katliamın lokumu olmaz” dedikleri için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilen ve yurt ile ev baskınlarında gözaltına alınan 11 öğrenci için Harvard, Cambridge, Yale gibi dünyanın farklı üniversitelerinden 199 akademisyen tarafından dayanışma metni imzalandı.

Cumhuriyet’in haberine göre akademisyenlerin imzaladığı metin Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan’a da gönderildi.

Metinde şu ifadeler yer aldı:

“Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğrencilerin son zamanlarda tutuklanmasına ve taciz edilmesine sert bir şekilde karşı çıkıyoruz. Kampüs içindeki tutuklamalar, polisin ev ve yurt baskınları, Türkiye’de son zamanlarda artan siyasi konuşmaları ve muhalefeti suç kabul etme trendinin bir parçasını oluşturuyor. Recep Tayyip Erdoğan alaycı bir üslupla bu öğrencilerden ‘terörist’ diye bahsetti, onları okuldan atmak ve başka bir üniversitede eğitim almalarını engellemek için ant içti. Erdoğan’dan daha önce böyle sözel saldırılar görmüştük ve bunlar binlerce akademisyenin, gazetecinin, sanatçının ve insan hakları savunucularının tutuklanmasıyla sonuçlanmıştı. Türkiye hükümetini gözaltına alınan öğrencileri derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz. Türkiye hükümetini siyasi söylemden dolayı tutuklanmış veya gözaltına alınmış bütün öğrencileri derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz. Karşılaştıkları risklere rağmen cesur bir şekilde muhalefetlerini dile getiren bu öğrenciler ile dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz. Mümkün olan bütün kamusal ve özel kanallardan bu öğrencileri destekleyeceğimize söz veriyoruz”


Af Örgütü’nden Boğaziçi öğrencileri için ‘acil eylem kampanyası