Ana SayfaGüncelHDP’den ‘medya ambargosu’ raporu: Grup toplantılarına 2015’ten bu yana canlı yayınlarda yer yok

HDP’den ‘medya ambargosu’ raporu: Grup toplantılarına 2015’ten bu yana canlı yayınlarda yer yok

HABER MERKEZİ – HDP’nin medyada “maruz kaldığı ambargoya ilişkin” hazırladığı rapora göre Mart 2015’ten bu yana partinin tek bir Meclis grup toplantısı dahi NTV, CNN Türk ve Habertürk gibi haber kanallarında canlı olarak yayınlanmadı. Rapora göre; 28 Mart 2018 tarihi itibariyle CNN Türk 650 gün, Habertürk ise 751 gündür ekranlarına HDP’li tek bir ismi konuk etmedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7 Haziran 2015 seçimlerinden bu yana “medyada maruz kaldıkları ambargoya” basın kuruluşlarının yayınları tarayarak rapor hazırladı.

Raporda TRT’nin 1 Nisan 2015-7 Haziran 2015 tarihlerini kapsayan seçim yayınlarında AKP 188, CHP 14, HDP 3 ve MHP 7,5 saat yer aldı.

Raporda aynı zaman aralığında A Haber, ATV, Kanal 24, Beyaz TV, Ülke TV, TGRT, Kanal 7 ve Kanal A gibi hükümete yakınlığıyla bilinen televizyon kanallarında ise HDP ile ilgili toplamda 492 dakikalık yayın yapıldığı ancak 415 dakikasının HDP hakkında “anti-propaganda içerikli yayınlar” olduğu tespitine yer verildi.

1 Kasım 2015 seçimlerine ilişkin verilerin de yer aldığı raporda bu süreçte TRT dahil 12 ulusal televizyon kanalının canlı yayınlarda dönemin AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 310, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu 44, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 29, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, sadece 6 saat süreyle yer aldığı kaydedildi.

Raporda 16 Nisan 2017’de düzenlenen referandum öncesi verilere de yer verildi.

Buna göre bir aylık süre dönemde 12 televizyon kanalında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 48 bin 387 dakika (806 saat) yer aldı.

Ancak CHP 480, MHP 24,5 saat yayınlarda yer bulurken, HDP’ye ise sadece 58 dakikalık bir yayın süresi ayrıldı.

Grup toplantısı en son Mart 2015’te canlı yayınlandı

MA’dan Hayri Demir’in haberleştirdiği raporda göre her Salı günü Meclis’te gerçekleştirilen haftalık grup toplantılarını televizyon kanallarının canlı olarak yayınlama rakamlarına da yer verildi.

NTV, CNN Türk ve Habertürk televizyonları HDP’nin Grup Toplantılarını son olarak 17 Mart 2015 günü canlı olarak yayınladı.

Söz konusu toplantı ise, Meclis tarihinin en kısa süren ve önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben “Seni başkan yaptırmayacağız” diye seslendiği grup toplantısıydı.

Bu tarihten sonra HDP’nin grup toplantıları da canlı verilmedi. O tarihten bu yana bin 107 gün gündür Meclis’in üçüncü büyük siyasi partisi HDP’nin grup toplantılarını canlı olarak verilmedi.

HDP’liler konuk alınmadı

Raporda ayrıca HDP’lilerin televizyon programlarına davet edilmediğine dair de net rakamlara yer verildi.

Rapora göre; 28 Mart 2018 tarihi itibariyle CNN Türk 650 gün, Habertürk ise 751 gündür ekranlarına HDP’li tek bir ismi konuk etmedi.

NTV ise tam 883 gündür hiçbir HDP’li programlarına davet etmedi. Bu dönemler arasında HDP’nin tartışıldığı onlarca program yayınlanmasına rağmen HDP’li tek bir isme söz hakkı tanınmadı.