Ana SayfaDünyaHindistan’da on binlerce çiftçinin 170 kilometrelik ‘Uzun Yürüyüş’ü kazanımla sonuçlandı

Hindistan’da on binlerce çiftçinin 170 kilometrelik ‘Uzun Yürüyüş’ü kazanımla sonuçlandı

HABER MERKEZİ – Hindistan’da hükümetin tarım politikalarından olumsuz etkilenen çiftçiler, daha iyi mahsul fiyatları ve toprak hakları için başlattıkları ‘Uzun Yürüyüş’te 170 kilometre yol kat etti. Yürüyüşün sonunda buluştukları Mumbai’nin sakinleri tarafından da destek gören çiftçilerin taleplerinin tamamı hükümet ile yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


Hindistan’ın Maharaştra eyaletinde on binlerce işçi daha iyi mahsul fiyatları, hükümetin verdiği tarım kredilerinden feragat etmesi ve yıllardır toprağı işleyen yerlilerin toprağa sahip olabilmesi talebiyle başlattıkları Kisan (Çiftçilerin) Uzun Yürüyüşü’nde 170 kilometre yol kat ettikten sonra dün Mumbai’nin güneyindeki Azad Meydanı’nda buluştu.

All India Kisan Sabha (AIKS) üyeleri, Hindistan Marksist-Komünist Partisi’nin çiftçi kanadı ve diğer çiftçi sendikalarının düzenlediği protesto yürüyüşü Mumbai kent sakinleri tarafından da destek gördü.

Kent sakinleri, öğrencilerin yıl sonu sınavlarında rahatsızlık duymaması için sabahın erken saatlerinde meydanda toplanan çiftçilere yiyecek ve ayakkabı vererek dayanışma gösterdi.

BBC’ye konuşan çiftçilerden Vijay Javandhia, Hindistan’da çiftçilerin durumunun zorlaştığını ve tepkilerinin nedenini şu sözlerle anlattı:

“Tarım geliri hızlıca düşüş gösterdi. Pamuk, tahıl ve baklagillerde gelirler gün geçtikçe düşüyor. Bu yüzden tarım ekonomisi gittikçe daha fazla para kaybediyor.”

Nashik’ten 65 yaşındaki Sakhubai isimli bir kadın ise “Toprağımıza ihtiyacımız var ve bu bizim ana talebimiz. Çok yürümekten dolayı ayağımı yaraladım, ancak taleplerimiz sonuçlanana kadar protestoya devam edeceğim” dedi.

Yaklaşık 35 bin çiftçinin Maharaştra eyaletinin finansal başkenti olan Mumbai’de buluşmasının ardından hükümet ile görüşmeler yapıldı.

Talepler kabul edildi

Sağcı Narendra Modi hükümeti, yapılan görüşmelerin ardından çiftçilerin sorunlarını altı ay içerisinde çözme sözü verdi.

Sulama Bakanı Girish Mahajan, “Hükümet taleplerin tamamı konusunda anlaştı. Buna tapu devri de dahil” diye konuştu.

Hindistan’da çiftçiler

Hindistan’da çiftçi ve tarım işçisi yaklaşık 260 milyon kişi bulunuyor.

Halkın yarısından fazlası kırsal alanlarda yaşıyor. Protesto yürüyüşünün düzenlendiği Maharaştra eyaleti de Hindistan’ın en önemli tarım bölgelerinden biri olarak görülüyor.

Ancak bütün bu verilere rağmen Hindistan’da tarım, milli gelirin yalnızca yüzde 17’sini oluşturuyor.

Ayrıca son yıllarda azalan yağış, hükümet tarafından belirlenen düşük mahsul fiyatları ve kredi borçları; tarımı ve çiftçilerin geçimini olumsuz etkiliyor.

Kendi ormanlarında üretim yapan yerli çiftçiler ise kendi topraklarına sahip olabilme hakkına ihtiyaç duyuyor.


Bu haberde The Times of India, BBC, AP ve Telesur’dan yararlanılmıştır.