Ana SayfaGüncelHRW: Afrin operasyonuna karşı çıkanların gözaltına alınması hak ihlali

HRW: Afrin operasyonuna karşı çıkanların gözaltına alınması hak ihlali

HABER MERKEZİ – HRW, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu sosyal medyada eleştirenlere yönelik gözaltı uygulamasının hak ihlali olduğunu açıkladı. HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Williamson, “Barış çağrısı yapan tweetler atan kişileri gözaltına almak ve haklarında kovuşturma başlatmak Türkiye hükümetinin bugüne kadar düştüğü en dip nokta” yorumunda bulundu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), sosyal medya paylaşımlarında Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunu eleştiren yüzlerce kişinin gözaltına alındığı ve kovuşturmaya uğradığını hatırlattı.

HRW, bu durum gerekçesiyle Türkiye’yi “kişilerin görüşlerini barışçıl yollarla ifade etme hakkını ihlal etmekle” suçladı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, HRW’nin açıklamasında bu son “baskı dalgasının” akademisyenlerden inşaat işçilerine birçok kişiyi hedef aldığı belirtildi.

Sosyal medya paylaşımları nedeniyle kovuşturmaya uğrayan bazı kişilerin vakalarına yer verilen açıklamada, polis baskınları ve soruşturmaların, daha çok bir “cezalandırma yöntemi” olarak kullanıldığı kaydedildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Barış çağrısı yapan tweetler atan kişileri gözaltına almak ve haklarında kovuşturma başlatmak Türkiye hükümetinin bugüne kadar düştüğü en dip nokta. Türkiye yetkilileri kişilerin askeri harekatlar da dahil her türlü hükümet politikasını barışçıl yollarla eleştirme haklarına saygı göstermeli ve bu saçma davaları düşürmelidir.”

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 20 Ocak’ta başlayan Afrin’e dönük operasyonu eleştiren sosyal medya paylaşımları ve protesto eylemleri nedeniyle yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.