Ana SayfaGüncel“IŞİD’liler Afrin’deki operasyon için ÖSO’ya mı katılıyor?”

“IŞİD’liler Afrin’deki operasyon için ÖSO’ya mı katılıyor?”

HABER MERKEZİ – HDP’li Toğrul, Başbakan Yıldırım’a, “IŞİD savaşçılarının Afrin’deki operasyona müdahale için ÖSO’ya katıldığı” yönündeki iddiaları sordu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Afrin’e yönelik operasyonda Türkiye’nin birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) Başbakan Binali Yıldırım’a sordu.

Verdiği soru önergesinde ÖSO’nun mazisine dair bazı hatırlatmalarda bulunan Toğrul, ÖSO’nun El Kaide, El Nusra ve IŞİD gibi örgütlerle organik bağı olduğu iddiasına değinerek, bazı ÖSO temsilcilerinin IŞİD’le ‘iyi ilişkilere’ işaret eden açıklamalarına yer verdi.

Independent’a konuşan eski bir IŞİD’linin, “Afrin’de YPG’ye karşı savaşan güçlerin büyük bir bölümünün gerçekte IŞİD mensubu olduğu ve söz konusu kişilerin eğitilerek ÖSO adı altında tekrar savaşa gönderildiği” iddialarına da değinen HDP’li Toğrul, Başbakan Yıldırım’ın şu sorulara cevap vermesini istedi:

  • Hükümetinizin Suriye’de birlikte hareket ettiği ÖSO hangi ideolojik yapılardan oluşmaktadır?
  • ÖSO’ya bugüne kadar verilen ayni ve nakti yardımlar nelerdir? ÖSO mensuplarına maaş ödenmekte midir? Ödeniyorsa bu maaş kaç kişiye hangi tutarda ödenmektedir?
  • Türkiye’de eğitim gören ÖSO üyelerinin finansmanına ne kadar para harcanmıştır? Ve eğitim kim tarafından tam olarak nerede veya nerelerde verilmiştir? Türkiye’de kaç ÖSO üyesi eğitim görmüştür?
  • ÖSO’nun dünyada terörist örgüt olarak bilinen ve faaliyet yürüten El-Kaide, IŞİD, EL Nusra ve Ahrar’uş Şam ve benzeri örgütlerle birlikte hareket ettiğine dair çok sayıda iddia olmasına rağmen hükümetinizin ÖSO ile hareket etmesinin ve destek vermesinin nedeni nedir?  Hükümetiniz ile ÖSO arasında nasıl bir anlaşma ve işbirliği söz konusudur?
  • IŞİD savaşçılarının, Afrin’deki operasyona müdahale için ÖSO’ya katıldığı yönündeki iddialar hakkında hükümetiniz ne düşünmektedir? Türkiye’nin El Kaide’nin çocuğu ve IŞİD’in kardeşi olan ÖSO ile ortak hareket etmesi terörist bir örgüt ile ittifak anlamına gelmemekte midir?
  • Dün Suriye’de rejimi değiştirme adına desteklenen bu örgütler bugün PYD-YPG’ye karşı savaşta öne sürülen kara unsurları olarak meşrulaştırılıyorken, hatta halk nezdinde kahramanlaştırılıyorken, bu durumun Türkiye’yi uzun vadede uluslararası mecrada zorlama ihtimaline karşı ve bumerang gibi Türkiye yönelmesi durumunda hükümetiniz ne gibi önlemler alacaktır?

Fehim Taştekin ÖSO’yu yazdı: TSK kimlerle yürüyor?

“Türkiye’nin desteklediği ÖSO, Ezidileri yok etmek istiyor”

CHP’den hükümete ÖSO uyarısı: Dikkat edin; devletimizin başına bela olacak, size sorun çıkaracaklar