Ana SayfaDünyaİtalya’da seçim günü: Adaylar kimler?

İtalya’da seçim günü: Adaylar kimler?

HABER MERKEZİ – Halkın İtalya Parlamentosu’nun alt kanadının ve Senato’nun üyelerini seçmek için sandık başına gittiği İtalya’da, genel seçimlerde öne çıkan partilerin liderleri arasında birçok tanıdık yüzün yanı sıra yeni isimler yer alıyor.

İtalya’da 47 milyon seçmen 29 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Parlamento’nun iki kanadının feshedilmesi ile birlikte Cumhuriyet Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nin yenilenmesi ve hükümet kurulması süreci için sandık başında.

İtalya halkları, seçimlerde İtalya Parlamentosu’nun alt kanadı Camera dei Deputati’nin 630 üyesini ve Senato’nun 315 üyesini seçecek.

Saat 23.00’e kadar sürecek oy verme işleminin ardından kesin sonuçlar yarın açıklanacak.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre genel seçimde öne çıkan partiler ve siyasiler ile gündeme geldikleri politikalar şöyle:

Luigi Di Maio (5 Yıldız Hareketi)

31 yaşındaki Luigi Di Maio, komedyen Beppe Grillo tarafından kurulan sistem karşıtı, popülist 5 Yıldız Hareketi’nin siyasi lideri ve başbakan adayı.

Yeni bir yüz olması sebebiyle geleneksel politikacılara tepki duyanların desteğini alan Di Maio, karşıtları tarafındansa, hem genç yaşı hem de 26 yaşında parlamentoya girene kadar düzenli hiçbir işte çalışmamış olması nedeniyle “yetersiz” olmakla eleştiriliyor.

Net politikalara sahip olmamakla da eleştirilen lider, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e duyduğu ‘sempati’ ile biliniyor.

Corriere della Sera’nın geçtiğimiz Ocak’ta yayımladığı bir ankete göre Di Maio’nun şahsi popülaritesi yüzde 33 seviyesinde.

Paolo Gentiloni Silveri (Demokratik Parti)

Gentiloni, İtalya’nın mevcut başbakanı.

Gentiloni iktidarı, İtalya’nın son yıllardaki en “güven verici” yönetimi olarak görülüyor.

Corriere della Sera’nın anketine göre İtalyan halkının yüzde 44’ü Gentiloni’yi beğeniyor. Tam da bu nedenle, yarınki seçimlerin ardından Gentiloni’nin başbakanlık koltuğunda kalacağı bir formül üzerinde uzlaşılabileceği konuşuluyor.

Matteo Renzi (Demokratik Parti)

Matteo Renzi, iktidardaki Demokratik Parti’nin genel sekreteri ve eski başbakan.

Kaybettiği ve sonrasında istifasını verdiği referandum öncesinde “kaybedersem siyaseti bırakırım” diyen Renzi, bu sözü yerine getirmedi.

Renzi, yarınki seçimleri kaybederse de görevde kalacağını açıklayarak yine tepki çekti.

Görevde kaldığı yaklaşık 3 yıl boyunca, vadettiği reformları vadettiği hızda gerçekleştiremeyen Renzi’yi takdir edenlerin oranı ise yüzde 23.

Silvio Berlusconi (Haydi İtalya)

81 yaşındaki Silvio Berlusconi, hakkındaki siyaset yasağına rağmen bu seçimlerin de en önemli isimlerinden biri oldu.

1994’ten beri 4 kez başbakanlık yapan Berlusconi, 2013’te bir vergi davasından aldığı mahkumiyet nedeniyle bu seçimlerde aday olamadı.

Ancak merkez-sağın en büyük partisi konumundaki Haydi İtalya lideri olarak kampanya sürecinde aktif rol üstlendi. Anketlere göre Haydi İtalya’nın sağ ve aşırı sağ partilerle kurduğu ittifak, yüzde 34-38 arası oy alabilir.

Mutlak çoğunluk için gerekli yüzde 40 oya ulaşamasa bile Berlusconi yeni hükümetin kurulmasında yine de belirleyici rol oynayabilir.

Berlusconi’nin beğenilme oranı ise yüzde 28.

Antonio Tajani (Avrupa Parlamentosu Başkanı)

Siyaset yasağı sebebiyle seçimlerde aday olamayan Berlusconi, başbakan adayının Antonio Tajani olduğunu açıkladı.

Berlusconi’nin partisi Haydi İtalya’nın kurucuları arasında yer alan Tajani, Berlusconi’nin sözcülüğünü de yaptı. Ocak 2017’de Avrupa Parlamentosu Başkanlığı’na seçilen Tajani halen bu görevi sürdürüyor.

Sağ ittifak iktidara gelir ve Berlusconi’nin partisi bu ittifak içinde en çok oyu alan parti olursa Tajani’nin AP başkanlığından ayrılarak, İtalya başbakanı olması bekleniyor.

Gazetecilik geçmişi de bulunan Tajani, AP başkanlığı döneminde Türkiye’yi özellikle ifade özgürlüğü ihlalleri nedeniyle sık sık eleştirdi.

Matteo Salvini (Lig)

Matteo Salvini, İtalya’nın kuzeyindeki “Padanya” bölgesinin bağımsızlığını savunan bir parti olarak kurulan Kuzey Ligi’nin lideri.

Salvini, yalnızca Kuzey’de değil İtalya genelinde güç sahibi olabilmek için partide kilit değişiklikler yaptı.

Genel seçimlere hazırlanırken partinin adındaki “Kuzey” sözcüğünü atarak seçimlere yalnızca “Lig” adı altında girmeye karar verdi.

Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasını savunan, ABD Başkanı Donald Trump’a hayranlığını gizlemeyen Salvini’nin Avrupa’daki en yakın dostunun ise aşırı sağcı Fransız lider Marine Le Pen olduğu belirtiliyor.

Lig, Berlusconi’nin Haydi İtalyası ile birlikte sağ ittifakın büyük ortakları arasında yer alıyor.

Salvini’nin şahsi popülaritesi, yüzde 29 olarak görülüyor.

Giorgia Meloni (İtalya’nın Kardeşleri)

Sağ ittifakın en “sağında” duran İtalya’nın Kardeşleri, ittifakın küçük ortaklarından olsa da seçim kampanyasındaki sert söylemleriyle en çok dikkat çeken partilerden oldu.

Partinin başındaki 41 yaşındaki Giorgia Meloni, gençliğinde Mussolini’nin faşist partisinin devamı olarak görülen hareketlerde yer aldı. 2008’de Berlusconi hükümetinde bakanlık yaptı.

İtalya’nın Kardeşleri’nin milletvekili adayları arasında Mussolini’nin torunu Rachele Mussolini de yer alıyor.

Giorgia Meloni de, Matteo Salvini gibi “Önce İtalyanlar” sloganıyla yürüttüğü seçim kampanyasında mülteci ve İslam karşıtı mesajlara öncelik verdi.

Meloni’nin şahsi popülaritesi de yüzde 28’le, Salvini ve Berlusconi’yle neredeyse eşit.

Ancak partinin oy oranının yüzde 4-6 arasında olduğu tahmin ediliyor.

Emma Bonino (+Avrupa)

Radikal Parti’li tecrübeli politikacı Bonino, bu seçimlere “+Avrupa” adlı bir listeyle giriyor.

“Daha güçlü bir AB, daha az milliyetçi devletler” çağrısı yapan Emma Bonino, yüzde 41’lik destekle ülkenin en beğenilen 2. lideri olmasına rağmen partisinin yüzde 3’lük barajı ancak ucu ucuna geçmesi öngörülüyor.

Bonino, bu destek farkına atıfta bulunarak “Beni daha az sevin, bana daha çok oy verin” diyor.

Geçmişte, Katolik ve muhafazakar bir İtalya’da boşanma ve kürtaj gibi konularda aktivistlik yapan Bonino bugün ise mülteciler için mücadele ediyor.

Bonino’nun partisi seçimlere, Demokratik Parti liderliğindeki merkez-sol ittifak dahilinde giriyor.

Tek başına yüksek oy alması ihtimal dışı görünse de, olası bir sol tandanslı koalisyonda yer alma ihtimali bulunuyor.

Previous post
HDP Milletvekili Osman Baydemir'e verilen ceza bozuldu
Next post
Gazeteci Durket Süren 3 gündür gözaltında