Ana SayfaEkonomi‘Kadın yoksa ekonomik büyüme de yok’

‘Kadın yoksa ekonomik büyüme de yok’

HABER MERKEZİ – Dünya Bankası’nın 189 ülkede yaptığı araştırmaya göre kadını dışlayan yasaların bulunduğu ülkelerin gelir dağılımında makas açılıyor ve ekonomik büyümede olumsuz etkilere rastlanıyor. Dünya Bankası’ndan Sarah Iqbal, kadının iş hayatında olmasının önemini “Mesajımız basit: Kadın yoksa büyüme de yok” sözleriyle özetliyor.

Kadınları çalışmaktan alıkoyan ve işletme sahibi olmasını kısıtlayan yasaların küresel ekonomik büyüme ve gelir eşitliğine olumsuz etkide bulunduğu açıklandı.

Dünya Bankası’ın açıkladığı rapora göre kadını aile içi şiddetten ve iş yerinde uygulanan cinsel tacizden koruyan yasaların olmaması sadece kadınları değil toplumun tamamını kötü etkiliyor.

Guardian’ın haberleştirdiği raporda #MeToo kampanyasının yoksul ülkelerde hız kazandığı da vurgulanıyor.

Dünya Bankası’nın raporuna göre söz konusu kampanyanın yaygınlaşması, hükümetlerin yasal reformları getirebilecek düzenlemeler yapabilmesi için bir fırsat sunuyor.

‘Kadın yoksa büyüme de yok’

Araştırma kapsamında incelenen 189 ülkenin çoğunda kadınların iş dünyasına girmesine birçok engel olduğu belirtiliyor.

Bu engeller arasında krediye erişim ve mülk sahipliği hakkı bulunuyor.

Dünya Bankası’ndan Sarah Iqbal, yasaların kadın ve erkek için nasıl olduğunu şu sözlerle anlatıyor:

“Ne yazık ki yasalar erkekler için düz bir çizgiyken, dünya üzerindeki birçok kadın için bir labirent. Bunun değişmesi gerekiyor. Kadınları belli işlerden uzak tutmak veya işletme sahibi olmasına engel olmak için hiçbir neden yok. Mesajımız basit: Kadın yoksa büyüme de yok.”

Dünya Bankası yöneticilerinden Kristalina Georgieva ise araştırma sonucu elde edilen sonuçları şöyle özetliyor:

“Kadın ve erkek tamamıyla eşit katılım göstermediği sürece hiçbir ekonomi tam potansiyeline ulaşamaz. Ancak yine de dünya kadınlarının yarısı belli işlerde çalışmaktan alıkonuluyor. Raporda, iş yasalarında cinsiyet eşitliği olduğu yerlerde kadınların daha çok çalıştığı ve erkeğe göre daha fazla kazandığı sonucuna ulaşılıyor.”