Ana SayfaGüncelKani Beko: Newroz’u 1 Mayıs’tan, 1 Mayıs’ı da Newroz’dan ayıramayız

Kani Beko: Newroz’u 1 Mayıs’tan, 1 Mayıs’ı da Newroz’dan ayıramayız

HABER MERKEZİ – DİSK’e bağlı sendika ve üyeleriyle Newroz kutlamalarında yer alacaklarını ifade eden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Newroz’u 1 Mayıs’tan, 1 Mayıs’ı da Newroz’dan ayırmak doğru değildir” dedi.

İstanbul’da “Newroz direniştir; faşizme karşı halkların baharıdır” sloganıyla 21 Mart Çarşamba günü Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlanacak Newroz için hazırlıklar devam ediyor.

Birçok kesiminden Newroz’a katılım çağrıları yapılırken bir çağrı da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) geldi.

Newroz ve 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı birbirinden ayırmamak gerektiğini ifade eden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, MA’dan Muhammet Doğru’ya şu demeci verdi:

“Newroz bir yandan ortak bir bayram olması nedeniyle, barışın ve kardeşliğin sembolü haline gelmişken, bir yandan da ortak umutların, ortak mücadelelerin ve karanlıktan hep beraber çıkışın, hep beraber kurtuluşun, zalimleri yenmenin ortak sembolüdür. Tarih boyunca zalimlerin en büyük korkusu, halkların bir araya gelmesi, omuz omuza vermesidir. Tarih boyunca bu topraklar, zalimlerin halkların birbirine düşmesinden beslendiğine, kardeşliğinden korktuğuna tanık olmuştur. Tam da bu nedenle Newroz, halkların bir araya gelip, omuz omuza verip, kendi baskı ve sömürü düzenlerini tehdit etmesinden korkan zalimlerin hedefi olmakta, birçok zaman 1 Mayıs gibi ‘tehlikeli’ ve ‘yasak’ ilan edilmektedir.”

Olağanüstü Hal’e (OHAL) de dikkat çeken Beko, “Bugün yeni bir günün, kurtuluş gününün, baharın gelişinin, yani Newroz’un en somut anlamı, OHAL düzeninin son bulmasıdır. Ben inanıyorum ki, eğer kol kola, omuz omuza mücadele edersek, er ya da geç OHAL gidecek, demokrasi gelecek, işçilerin birliği kazanacak, halkların kardeşliği kazanacak” diye konuştu.

DİSK ve bağlı olan sendikalarıyla bulundukları her yerde Newroz kutlamalarına dahil olacaklarını ifade eden Beko, “Newroz’u 1 Mayıs’tan, 1 Mayıs’ı da Newroz’dan ayırmak doğru değildir” dedi ve son olarak şunları söyledi:

“Tarihten bu yana Newroz ve 1 Mayıs mücadelesi verenler bedel ödeyen insanlardır. Dilerim ki Newroz kutlamalarında tek kişinin burnu bile kanamadan halklarımız çıksın alanlara demokratik tepkilerini ortaya koysunlar. Newroz’un tüm halklara önümüzdeki dönemde demokrasi, kardeşlik, barış ve adalete vesile olmasını diliyorum.”

Previous post
Son üç yılda 431 sağlık çalışanı intihar etti
Next post
50. SİYAD Ödülleri sahiplerini buldu