Ana SayfaDünyaKriz giderek büyüyor: ABD ve AB ülkelerinden Rusya’ya diplomatik boykot

Kriz giderek büyüyor: ABD ve AB ülkelerinden Rusya’ya diplomatik boykot

HABER MERKEZİ – Britanya ile Rusya arasında çift taraflı ajanlık yaptıkları belirtilen Skripallerin sinir gazı saldırısıyla zehirlenmeleri sonucu başlayan kriz giderek büyüyor. Britanya’nın ardından AB üyesi 16 ülke ile ABD ve Kanada Rus diplomatları sınırdışı etmeye karar verdi.

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’nin Salisbury kentinde sinir gazı saldırısıyla zehirlenmeleri sonucu Britanya ve Rusya arasında başlayan kriz dünya geneline yayılmaya devam ediyor.

Saldırıdan Moskova sorumlu tutulurken, Rusya ise Skripal ve kızına karşı saldırı ile ilgisi olmadığını vurguluyor.

Moskova’ya yöneltilen suçlamalar doğrultusunda ABD, Kanada ve 14 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı.

ABD’nin 60 Rus diplomatı sınırdışı edeceği açıklandı.

60 diplomattan 46’sının Washington Büyükelçiliği’nde, 2’sinin New York Konsolosluğu’nda, geri kalan 12’sin New York merkezli Birleşmiş Milletler’de görevli olduğu belirtildi.

ABD’li yetkililer, ülkeden gönderilecek Rus diplomatlara ABD’den ayrılmaları için 7 gün süre verildiğini ifade etti.

ABD’nin aldığı bu karar kapsamında Seattle’daki Rusya Konsolosluğu da kapatılacak.

Kanada ise 4 Rus yetkiliyi sınırdışı ettiklerini üçünün girmesine izin vermeyeceklerini aktardı.

AB üyesi 16 ülkeden ortak karar

Avrupa Birliği üyesi 16 ülkenin de bazı Rus diplomatları sınırdışı edeceği açıklandı.

Bulgaristan’ın Varna kentindeki AB- Türkiye zirvesi öncesinde konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “AB’ye üye 28 ülkeden 14’ü Londra ile dayanışma göstermek için Skripal olayı ile ilgili Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı” dedi.

Almanya, Fransa ve Polonya 4’er; Litvanya ve Çekya 3’er; Hollanda, Danimarka, İspanya ve İtalya 2’şer; Letonya, Estonya, Finlandiya, İsveç ve Romanya ise 1’er Rus yetkilinin sınırdışı edileceğini belirtti.

AB üyesi olmayan Ukrayna’dan da benzer bir adım geldi. AB ve ABD ile işbirliği gerçekleştirmek adına 13 Rus yetkilinin sınırdışı edileceği açıklandı.

Rusya’dan ABD’ye misilleme

Rusya da daha sonra en az 60 ABD’li diplomatın ülkeden gönderileceğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “AB ve NATO üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınırdışı etme kararını şiddetle protesto ediyoruz. Bu adımı düşmanca olarak değerlendiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada bu adımın ‘dostça olmayan’ bir yaklaşım olduğu, olaydan ötürü suçlu olanların bulunması kapsamında sınırı aşan bir gelişme olarak olduğu ve Britanya ile dayanışma gösterenlerin bu ‘provokatif’ adımın krizi derinleştirdiği belirtildi.

Türkiye: Rusya’ya karşı bir karar almayacağız

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise Britanya ile Rusya arasında yaşanan krizde ABD ve AB ülkelerinin Rus diplomatları sınırdışı etme kararına ilişkin, “Türkiye, Rusya’ya karşı bir karar almayı düşünmüyor” dedi.


Bu haberde AFP, BBC Türkçe ve Sputnik’ten yararlanılmıştır.