Ana SayfaDünyaMısır’da ‘seçim’ günleri başladı

Mısır’da ‘seçim’ günleri başladı

HABER MERKEZİ – Mısır’da 3 gün sürecek cumhurbaşkanlığı seçimi için sandıklar açılırken, mevcut Cumhurbaşkanı Sisi’nin karşısında yalnızca bir aday bulunuyor. Seçimlere katılım oranının dikkat edilecek en önemli nokta olduğu seçimlerde Sisi’nin seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Mısır’da halk yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugünden başlayarak üç gün boyunca sandık başına gidiyor.

Seçimlerde tüm ciddi muhalif rakiplerinin baskı sonucu yarıştan çekilmesi ve engellenmesi nedeniyle mevcut Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin seçimi kazanarak ikinci dört yıllık dönemi garantilemesine kesin gözüyle bakılıyor.

Darbeden sonra 2014’te yapılan seçimleri yüzde 97 oy oranı ile kazanan Sisi’nin karşısında yalnızca bir aday, liberal eğilimli Ghad (Yarın) Partisi’nin liderliğini yapan Musa Mustafa Musa yer alıyor. Ancak Yarın Partisi, liderleri yarışa son dakikada dahil olmadan önce Sisi’ye 2. dönem için desteğini açıkça duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı El Sisi ise Mısır televizyonuna verdiği röportajda ciddi bir rakibinin olmamasının kendisinden kaynaklanmadığını savunmuştu.

Seçimlerde yüzde 37 katılım bile zor

Yaklaşık 60 milyon kişinin sandığa gideceği Mısır’da dikkat edilecek en önemli noktanın seçimlere katılım oranı olduğu belirtiliyor.

2014’te iki gün süren seçimlere seçmenin yüzde 37’si katılmıştı. Yetkililer seçimi bir gün daha uzatmış, böylece yüzde 47,5 katılım oranına ulaşılmıştı.

Ancak seçime katılım oranlarını değerlendiren Kahire Üniversitesi’nden Profesör Mustafa Kemal Sayid’e göre bu yıl yüzde 37 katılıma ulaşılması bile zor.

Sayid’e göre sonucun belli olması Mısırlıları sandığa gitme konusunda heyecanlandırmıyor.

Sisi’nin en güçlü rakibi gözaltına alınmıştı

Seçim öncesi birçok önde gelen muhalif lider ve hareket boykot çağrısı yaparken, Sisi’nin en güçlü rakibi eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan, ordunun ‘habersiz aday olduğu’ suçlamasının ardından gözaltına alınmış ve devlet başkanlığı adaylığı düşürülmüştü.

Sputnik’in haberine göre Sisi’nin diğer rakipleri de çekilmek zorunda kalmıştı.

Geçtiğimiz yıl adaylığını açıklayan eski hava kuvvetleri komutanı ve eski başbakan Ahmet Şefik, Aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gözaltına alınmasının ardından adaylığını geri çekmişti. Eski Devlet Başkanı Enver Sedat’ın yeğeni olan eski milletvekili Muhammed Enver Sedat da Sisi yandaşlarının ‘siyasi linci’ne maruz kaldığını söyleyip güvenlik gerekçesiyle çekillmişti.

Muhalifleri Sisi’nin 2014’te seçilmesinden bu yana kemer sıkma önlemleri ve muhaliflerini, yaşam savunucularını ve bağımsız medyayı susturması nedeniyle popülerliğinin azaldığı yorumunu yapıyor.

Mısır mahkemeleri yüzlerce İhvan (Müslüman Kardeşler) mensubu için de 2013’ten bu yana idam cezalarını onaylamıştı. İhvan da seçimi boykot ediyor.