Ana SayfaKadınNevin Yıldırım’ın karar duruşması 21 Mart’ta: ‘Erkek adalet değil gerçek adalet bekliyoruz’

Nevin Yıldırım’ın karar duruşması 21 Mart’ta: ‘Erkek adalet değil gerçek adalet bekliyoruz’

HABER MERKEZİ – Kendisine tecavüz eden erkeği öldürdüğü için tutuklu yargılanan Nevin Yıldırım’ın karar duruşması 21 Mart Çarşamba günü görülecek. “Bu davadan erkek adalet değil gerçek adalet bekliyoruz” diyen kadınlar, 21 Mart’taki dava için Yalvaç’ta olma çağrısı yaptı. Nevin Yıldırım’ın cinsel saldırı beyanlarının gereği gibi araştırılmadığını belirten kadınlar, tecavüz suçuna ilişkin adli tıp incelemesi ve Nevin Yıldırım’ın meşru müdafaa koşullarının ciddiyetle incelenmesini talep ediyor.

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde, maruz kaldığı cinsel saldırı suçu, tehdit ve baskılar nedeni ile, içinde bulunduğu zorunluluk koşulları altında Nurettin Gider’i öldürmek zorunda kalan Nevin Yıldırım’ın karar duruşması 21 Mart Çarşamba günü.

Duruşma öncesi davaya katılım çağrısı yapan kadınlar, 5 yılı aşkın süredir devam eden yargılama aşamalarının hiçbirinde Nevin Yıldırım’ın cinsel saldırı beyanının gereği gibi araştırılmadığını belirtirken, davada Nevin Yıldırım’ın yanında olma çağrısı yaptı.

“Tecavüz suçuna ilişkin adli tıp incelemesi talep ediyoruz” diyen kadınların çağrısı şöyle:

“Nevin Yıldırım, Yalvaç ilçesinde Korukaya köyünde yaşadığı kötü günleri arkasında bıraktı. Yaşadığı kötü günlere ve yargılama sürecinde yaşadığı ön yargı kuşatmasına karşı ise cezaevinde kendisine bir gelecek planlayarak mücadele ediyor. İlk cezaevine girdiği yıl ortaokulu dışarıdan bitiren Nevin, cezaevinde kaldığı sürede lise öğrenimini de tamamladı ve şimdi üniversiteye hazırlanıyor.

Kendisine iyi hal indirimi dahi vermeyen mahkemeye karşı, Nevin Yıldırım’ın cezaevinde geçirdiği sürede, yaşadıklarının yıkıcı etkilerine rağmen hayatta kalması ve gelecek planları, kadın güçlenmesinin verdiği en büyük cevap.

21 Mart Çarşamba günü Nevin’in davası için Yalvaç’ta olacağız. Bu davadan Nevin için adalet, erkek adalet değil gerçek adalet bekliyoruz. Cinsel saldırı suçunun ve meşru müdafaa koşullarının ciddiyetle, etkili bir şekilde araştırılmasını, Nevin’in hakikatlerinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz.”

Ne olmuştu?

2010 yılının bahar aylarında, Nurettin Gider’in gözetim ve denetiminde mevsimlik tarım işi sırasında sistematik taciz, ısrarlı takip ve tehditlere maruz bırakılan Nevin Yıldırım, 2012 yılının başında çocukları ile yalnız kaldığı bir gece Gider’in cinsel saldırısına uğradı ve bu tarihten itibaren bu saldırılar sistematikleşti.

Nurettin Gider devam eden gün ve aylarda Nevin Yıldırım’ı fotoğraflarını internete vermek, çocuklarına zarar vermek, kendisine iftira atmak ile tehdit etti.

2012 yılının Ağustos ayında ise Nevin Yıldırım kaçırılarak İstanbul’a götürülmekle tehdit edildi. Nurettin Gider’in kendisine daha fazla zarar vermesinden korkan Nevin Yıldırım ise meşru müdafaada bulunarak Nurettin Gider’i öldürmek zorunda kaldı.

2012 yılından itibaren yürütülen soruşturma ve kovuşturma aşamalarında, savcılık ve Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi, Nevin Yıldırım’ın tecavüz beyanını etraflıca araştırmadı, köylülerin Nurettin Gider’den duyduğu kadarı ile ortaya çıkan dedikodulara ve çelişkili tanık beyanlarına dayanarak Nevin Yıldırım’ı yargıladı.

Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi 25 Mart 2015 tarihli gerekçeli kararında Nevin Yıldırım’a, kadınlara karşı suç işleyen erkeklere sıkça uygulanan ‘iyi hal indirimini’ dahi uygulamayarak müebbet hapis cezası verdi.

Yargıtay’ın talebi üzerine 2017 yılının sonunda, dosyadaki bir çelişki nedeni ile Yalvaç Ağır Ceza Mahkemesi tekrar Nevin Yıldırım’ı yargılamaya başladı.

24 Ocak 2018 tarihli duruşmada, iddia makamı yeniden, Nevin Yıldırım’ın tecavüz beyanını ciddiye almayarak, tecavüz şikayetini “dost hayatı”, “yasak ilişki” gibi ifadeler ile görmezden geldi ve yeniden Nevin Yıldırım’ın müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.