Ana SayfaDünyaPutin, 2014’te Pegasus uçağının vurulması için onay vermiş

Putin, 2014’te Pegasus uçağının vurulması için onay vermiş

HABER MERKEZİ – Rusya Devlet Başkanı Putin, 2014 yılında bomba yüklü olduğu söylenen ve kaçırılıp Soçi’ye yönlendirilmeye çalışılan Pegasus Havayolları’na ait uçağın vurulmasını öngören bir acil durum planına onay verdiğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında çekilen bir belgesel, 7 Şubat 2014’te yaşanan bir uçak kaçırma girişiminin ayrıntılarını ortaya çıkardı.

DW Türkçe’nin haberine göre devlet televizyonunda Pazar gecesi yayınlanan ‘Putin’ adlı belgeselde Rusya lideri, Ukrayna’nın Harkov kentinden İstanbul’a uçarken kaçırılmak istenen Pegasus Havayolları’na ait uçağın, üzerinde bomba olduğunu söyleyen bir kişi tarafından Rusya’nın Soçi kentine yönlendirileceğine dair bilgilendirildikten sonra yaşananları anlattı.

Soçi Kış Olimpiyatları’nın açılış günü gerçekleşen kaçırma girişimi sırasında Rus iç istihbarat servisinin şefiyle telefonda görüşen Putin, belgeselde “Bana söylenen, Ukrayna’dan İstanbul’a giden bir uçağı ele geçiren kişilerin, Soçi’ye inilmesini talep ettikleriydi” diyor.

İstihbarat şefi Aleksandr Bortnikov’un 110 yolcu taşıyan uçağı vurmaya hazır olduklarını söylemesi üzerine Putin, “Ben de onlara ‘Öneriniz nedir?’ diye sordum. Beklediğim gibi, ‘Bu tip şartlar için öngörülen acil durum planları doğrultusunda uçağı vurmak’ yanıtını aldım” ifadesini kullanıyor.

Putin ardından da “Ben de ‘Plana göre hareket edin’ dedim” diye ekliyor.

Birkaç dakika sonra Bortnikov’dan yeni bir telefon aldığını söyleyen Putin, bomba iddiasının asılsız olduğunu ve Boeing 737-800 tipi uçağın İstanbul’a indiğini öğrendiğini ifade ediyor.

Putin, belgeseldeki muhabir Andrey Kondraşov’un ikinci telefonu aldığında ne hissettiğine dair sorusuna ise “Bu konuda konuşmasam daha iyi” yanıtını veriyor.

Ne olmuştu?

Harkov-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait uçak, üzerinde bomba olduğunu söyleyen Artem Kozlov adlı bir Ukraynalı yolcu tarafından Soçi’ye indirilmek istenmişti.

Ancak başta pilotlar olmak üzere mürettebat, alkollü olduğu anlaşılan Kozlov’u Soçi’ye yöneldiklerine inandırıp uçağı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na indirmişti.

Olayın ardından gözaltına alınan Kozlov, 2016 yılında Türkiye’deki mahkeme tarafından 9.5 yıl hapse mahkum edilmişti.

Previous post
Euro/TL'de yükseliş sürüyor: 4.73'ü aştı
Next post
Dönemin İstanbul Jandarma görevlileri Hrant Dink'i tanımadıklarını savundu