Ana SayfaDünyaRusya’dan misilleme: ABD’nin St. Petersburg Konsolosluğu kapatılıyor, 60 diplomat sınırdışı edilecek

Rusya’dan misilleme: ABD’nin St. Petersburg Konsolosluğu kapatılıyor, 60 diplomat sınırdışı edilecek

HABER MERKEZİ – Rusya’dan, St. Petersburg’daki ABD Konsolosluğu’nun kapatılacağı, ABD’nin sınır dışı ettiği Rus diplomatlara karşılık aynı sayıda Batılı diplomatın sınır dışı edileceği açıklaması geldi.

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’nin Salisbury kentinde sinir gazı saldırısıyla zehirlenmeleri sonucu Britanya ve Rusya arasında başlayan, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’nin de katılımı ile tırmanan kriz devam ediyor.

ABD, Kanada ve 14 Avrupa Birliği üyesi ülkenin Rus diplomatları sınırdışı etme kararı almıştı. Moskova’dan bu karara misilleme geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, St. Petersburg’daki ABD Konsolosluğu’nu kapatacaklarını, ABD’nin sınır dışı ettiği Rus diplomatlara karşılık aynı sayıda Batılı diplomatı da sınır dışı edeceklerini söyledi. Bu ise Rusya’nın 60 ABD’li diplomatı sınır dışı edeceği anlamına geliyor.

Rus Dışişleri’nin açıklamasına göre ABD’nin Moskova Büyükelçiliği’nin 58 ve ABD’nin Yekaterinburg Başkonsolosluğu’nun 2 çalışanı ‘istenmeyen kişi’ ilan edildi.

Açıklamada, ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen ABD’li diplomatların 5 Nisan’a kadar Rusya’dan ayrılması gerektiği belirtildi.

Seattle’a karşı St. Petersburg

Rusya’nın Seattle Konsolosluğu’nun kapatılmasına karşılık olarak da ABD’nin St. Petersburg Başkonsolosluğu kapatılacak.

Sputnik’teki habere göre, “Mütekabiliyet esasına göre hareket edeceğiz. Aynı sayıda diplomatı sınırdışı edeceğiz ve St. Petersburg Başkonsolosluğu’nun faaliyet göstermesi anlaşmasından çekileceğiz” diyen Lavrov, Batı’nın attığı adımlara aynıyla karşılık vermekle yetinmeyeceklerini, daha da fazlasını yapacaklarını da dile getirdi.

Lavrov ayrıca, Rusya’nın misillemesinin Rus diplomatları sınırdışı kararı alan bütün ülkeleri etkileyeceğini belirtti. Bu da 150’den fazla Batılı diplomatın Rusya’dan sınırdışı edileceği anlamına geliyor.

Acil toplantı çağrısı

Lavrov, BM’ye bağlı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü (OPCW/KSYÖ) acilen toplantıya çağırarak bir diyalog başlatacaklarını ve gerçeği ortaya çıkaracaklarını söyledi.

Ne oluyor?

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’nin Salisbury kentinde sinir gazı saldırısıyla zehirlenmeleri sonucu Britanya ve Rusya arasında başlayan kriz dünya geneline yayılmaya devam ediyor.

Saldırıdan Moskova sorumlu tutulurken, Rusya ise Skripal ve kızına karşı saldırı ile ilgisi olmadığını vurguluyor.

Moskova’ya yöneltilen suçlamalar doğrultusunda ABD, Kanada ve 14 Avrupa Birliği üyesi ülke, Rus diplomatları sınırdışı etme kararı aldı.

Ayrıca Avrupa Birliği üyesi olmayan Ukrayna’dan da benzer bir adım geldi. AB ve ABD ile işbirliği gerçekleştirmek adına 13 Rus yetkilinin sınırdışı edileceği açıklandı.

Bunun karşısında Rusya da en az 60 ABD’li diplomatın ülkeden gönderileceğini açıkladı.

Türkiye’nin tavrı ise ‘çekimser’. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Britanya ile Rusya arasında yaşanan krizde ABD ve AB ülkelerinin Rus diplomatları sınırdışı etme kararına ilişkin, “Türkiye, Rusya’ya karşı bir karar almayı düşünmüyor” dedi.