Ana SayfaGüncel“Sarı, kırmızı ve yeşil renkler kamusal alanda yasak mı?”

“Sarı, kırmızı ve yeşil renkler kamusal alanda yasak mı?”

HABER MERKEZİ – Newroz gözaltılarına dikkat çeken HDP’li Uca, gözaltı gerekçesinin “yeşil sarı kırmızı fular takmak, aynı renkte kıyafetler giymek ve şarkı söylemek” olarak gösterilmesini İçişleri Bakanı Soylu’ya sordu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü ve 21 Mart Newroz Bayramı öncesi ve sonrasında başta Diyarbakır olmak üzere, İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Van ve Manisa gibi illerde aralarında gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce kişinin gözaltına alınması Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyu Meclis gündemine getiren HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, evlere yapılan baskın sonucu gözaltına alınanlar hakkında “sosyal medya paylaşımları ve kargaşa çıkaracaklarına yönelik ihbarın”, sokaklarda gözaltına alınanlar hakkında ise “yeşil sarı kırmızı fular takmak, aynı renkte kıyafetler giymek ve şarkı söylemenin” gerekçe gösterildiğine dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Newroz’a katıldığı için kaç kişinin gözaltına alındığını soran HDP’li Uca, yine Diyarbakır’da gözaltına alınanların karakollarda yer olmadığı gerekçesiyle karakolların bahçesinde bekletildiği iddialarının doğru olup olmadığı sorusuna da yanıt istedi.

Renkler dolayısıyla yapılan gözaltıları da Bakan Soylu’ya soran Uca, “Yeşil, sarı ve kırmızı renklerin kamusal alanda kullanımını yasaklayan bir hüküm var mıdır? Söz konusu yasa hangi kanun kapsamında düzenlenmiştir?” sorusuna cevap istedi. Uca ayrıca Soylu’dan şu sorulara da yanıt vermesini istedi:

  • Zılgıt ve halay çekmek, davullu zurnalı etkinliklere katılmak ve şarkı söylemek hangi kanun veya kanunlar gerekçe gösterilerek suç kapsamına alınmıştır?
  • 21 Mart’ta Diyarbakır’da kutlanan Newroz sonrası gözlatına alınan yurttaşların Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi araçlarıyla karakollara götürüldüğü iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddilar doğru ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlar hangi yasa kapsamında Diyarbakır Emniyeti’nin hizmetine verilmiştir?
  • Diyarbakır’da gözlatına alınan yurttaşların Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlarla götürülmesi talimatını kim vermiştir? Bakanlığınız Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçları Diyarbakır Emniyetinin hizmetine sunan kişi veya kişiler hakkında herhangi bir soruçturma başlatmış mıdır?