Ana SayfaGüncel‘Sivillerin bombalanması kabul edilemez’ diyen Çavuşoğlu’ndan Afrin sorusuna tepki

‘Sivillerin bombalanması kabul edilemez’ diyen Çavuşoğlu’ndan Afrin sorusuna tepki

HABER MERKEZİ – Astana’da Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakanlarının yaptığı Suriye görüşmesinde kabul edilen ortak bildiride, Astana süreci kapsamında oluşturulan “gerilimi azaltma bölgeleri uygulamasının devam etmesine” karar verildi. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doğu Guta için “Sivil halkın bombalanmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz” derken, bir gazetecinin Afrin’le ilgili sorusuna ise “Biraz FETÖ’cü gibi gördüm sizi” diye tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen Suriye konulu toplantıda bir araya geldi.

Görüşmede kabul edilen ortak bildiride Astana süreci kapsamında oluşturulan “gerilimi azaltma bölgeleri uygulamasının devam etmesine” karar verildiği belirtildi.

Kararda ayrıca Astana’da yapılan görüşmelerin dokuzuncu turunun mayıs ortasında yapılmasına karar verildiği de kaydedildi.

Görüşmenin ardından Lavrov, Zarif ve Çavuşoğlu ortak basın toplantısı düzenledi.

‘Sivillerin bombalanması kabul edilemez’

Toplantıda konuşan Çavuşoğlu, “Teröristleri etkisiz hale getirme konusunda özellikle sivillerin ağırlıklı yaşadıkları yerde değişik stratejilerimizin olması lazım” dedi. Ve Doğu Guta ve kuşatılmış tüm bölgelerde sivillerin bombalanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Doğu Guta’daki durum insani felaket düzeyindedir. Terör unsurlarını sivillerden ayırmak gerektiğinin altını çizdik. Terör örgütleriyle ılımlı muhalefet yada sivil halkın bir arada olmaması gerekiyor. Doğu Guta’da ateşkes rejimiyle uyumlu şekilde çatışmaların sona erdirilmesi acil bir ihtiyaçtır. Sivil halkın bombalanmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz.”

Afrin’e yönelik operasyonda da sivillere dönük hassasiyetlerinin olduğunu savunan Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Ve Fırat’ın doğusu dahil, siviller konusunda hassasiyetimiz var. Afrin’de de var. Bugüne kadar sivillerin öldürülmemesi de bizim hassas yaklaşımımızdan kaynakların. Doğu Guta’da ise, İdlib’de de oldu… Teröristlerin İdlib’e gitmesine de karşıyız. Tehdit oluşturuyorlar. Terörle mücadele etme bahanesiyle sivillerin öldürülmesine karşıyız. Teröristleri etkisiz hale getirme konusunda özellikle sivillerin ağırlıklı yaşadıkları yerde değişik stratejilerimizin olması lazım. Doğrudan teröristleri hedef almamız lazım.”

Afrin ve İsviçre sorusu soran gazeteciye tepki: FETÖ’cü gibi gördüm sizi

Çavuşoğlu, toplantıda Afrin’e yönelik operasyonla ilgili “Üçlü görüşmede Afrin operasyonu gündeme getirildi mi? Bu operasyon Suriye’nin toprak bütünlüğüne karşı değil mi?” diyen ve İsviçre’de “FETÖ ile iltisaklı olduğu” iddiasıyla bir iş adamının kaçırılması girişimiyle ilgili soru soran bir gazeteciye tepki gösterdi.

“Kendinizi bir daha tanıtır mısınız? Nerede çalışırsınız?” sorusu soran Çavuşoğlu, “Yerel gazeteciyim” cevabı üzerine “Sorduğunuz soruyla biraz FETÖ’cü gibi gördüm sizi” dedi.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

“FETÖ ağzıyla sorulan sorulara zaten cevap vermem. Afrin konusunda açıklamalarımızı yaptık.”

Previous post
Katliamın üzerinden 30 yıl geçti: “Afrin’de yeni bir Halepçe yaşanmasın”
Next post
Gerekçe ‘bağırmadı, rızası var’: Engelli kadına camide cinsel saldırıda bulunan erkeklere beraat