Ana SayfaÇalışma YaşamıCan Gürkan’ın ‘isteği üzerine’: Soma Davası bayram sonrasına ertelendi

Can Gürkan’ın ‘isteği üzerine’: Soma Davası bayram sonrasına ertelendi

HABER MERKEZİ – Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin açılan davanın 21. duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin patronu Alp Gürkan’ın tutuklanmasını talep etti. Gürkan’ın tutuklanması talebini reddeden mahkeme, duruşmayı tutuklu sanık Can Gürkan’ın ‘isteği üzerine’ bayramdan sonraya, 19 Haziran’a erteledi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2015’in Mayıs ayında 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti ile ilgili davanın dün başlayan 21’inci duruşması bugün tamamlandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu 5 sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları ile yaşamını yitiren madencilerin aileleri ve avukatları katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) takip ettiği duruşma mahkemeye ulaşan evrakların okunmasıyla başladı.

Sanıklardan maden sahibi Can Gürkan’ın şikayeti üzerine Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “sabotaj” iddiasıyla başlatılıp, daha sonra ‘gizlilik’ kararı alınan ve dosya savcısının 14 aydır mütalaasını açıklamamasına gerekçe yaptığı soruşturma dosyasının mahkemeye ulaştığı belirtildi.

Mahkeme başkanı gelen bu dosyada mevcut dava dosyasında bulunmayan farklı bir belgenin olmadığını söyledi.

‘Delil karartma çabası’

Madenci ailelerinin avukatlarından Can Atalay, “sabotaj” iddiasıyla yürütülen soruşturma dosyasının boş çıktığını belirterek, bu sürecin delil karartma amacıyla yürütüldüğü ifade etti:

“Önceki savcı bir yıl önce ‘mütalaam hazır’ dedi. Mahkemeden 10 dakika ara isteyerek, mütalaasını açıklayacağını söylemesine rağmen daha sonra mütalaasının hazır olmadığını söyledi. Ne oldu ise o arada oldu. Mütalaa vermekten vazgeçti. Bu açık açık delil karartma çabasıdır. Biz sanıkların savunma hakkına bir şey demiyoruz ama bu yapılan delil karartma çabasıdır. Sanıklar uzun tutukluluğa oynuyorlar. Uzun tutukluluk ile tahliye edilmeyi bekliyorlar. Biz sanıkların bu tavırlarından dolayı bile tutuklu yargılanmaları yönünde karar verilmesini istiyoruz.”

‘Sanıklar kanuna karşı hile yaptı’

Atalay’ın ardından söz alan avukat Nergis Tuba Aslan da sanıkların gizli yürütülen soruşturma için ortaya atmadıkları iddia kalmadığını ve açık açık kanuna karşı hile yaptıklarını dile getirdi.

Mütalaanın bilinçli olarak verilmediğini belirten Aslan, “Sanıklar ve müdafileri 5 yıllık uzun tutukluluk süresine oynadılar. Ama bu da hukuka aykırıdır. Tutukluluk hallerinin devam etmesi gerekiyor. Sanıklar yargılamanın sonuna yaklaşıldığını gördükçe ‘gerçeğin peşine düştük’ savunması yapıyorlar. Bu bir stratejidir. Ama bu dosyada artık yargılamanın sonuna gelinmiştir” ifadelerini kullandı.

Yapılan savunmaların ardından duruşmaya ara verildi.

Alp Gürkan için tutuklama talebi

Aranın ardından davaya bakan savcı mütalaasını verdi.

5’i tutuklu 51 kişi hakkında açılan davada mütalaa veren savcı, 33 sanık hakkında beraat, 7 kişi hakkında da 22.5’er yıl hapis istedi.

Savcı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin patronu Alp Gürkan’ın da tutuklanmasını talep etti.

Can Gürkan tahliyesini talep etti

Duruşma savcılık mütalaasının ardından esasa ilişkin tarafların beyanları ile devam etti. Esasa ilişkin ilk beyanını sunmak üzere tutuklu sanık Can Gürkan söz aldı.

Beyanında her türlü önlemi almak için çaba sarf ettiğini öne süren maden sahibi Gürkan, finansal nedenlerle reddettiği tek bir talep olmadığını da iddia etti.

Gürkan, 4 yıldır “Olası kastla” yargılandığını ve şimdi yargılamanın “Bilinçli taksir” olarak değişmesine vurgu yaparak tahliyesini talep etti.

Ardından tutuklu sanıklar sırasıyla esasa ilişkin beyanlarını verirken, uzun tutukluluk süresinin göz önünde bulundurularak tahliye edilmeleri talebinde bulundu.

Ardından sanık avukatları söz aldı. Savcılık mütalaasında beraat talep edilen sanıkların avukatları mütalaaya katıldıklarını belirtti. Haklarında hapis istenen sanık avukatları ise mütalaaya katılmadıklarını belirtti.

Can Gürkan’ın isteği üzerine duruşma bayram sonrasına ertelendi

Talepleri alan mahkeme heyeti, ara kararında Alp Gürkan’ın tutuklanması talebini reddetti.

Mahkeme ayrıca, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, taraf avukatlarına esasa ilişkin savunmaları için süre verilmesine ve Manisa’da “sabotaj” iddiası ile Akhisar ve Soma’da bilirkişiler ile ilgili soruşturmaların beklenmesi taleplerinin reddine karar verdi.

Mahkeme, tutuklu sanık Can Gürkan’ın “Bayramdan sonra olsun başkanım” sözleri üzerine duruşma tarihini Ramazan Bayramı tatilinin hemen ardından 19 Haziran olarak kararlaştırdı.


Bu haber MA’dan derlenmiştir.
Previous post
Türkiye-AB zirvesi sonrası ortak açıklama
Next post
Sayı 51'e yükseldi: Türkiye'nin Afrin operasyonunda 2 asker daha yaşamını yitirdi