Ana SayfaGüncel‘Süreci bitiren’ Ceylanpınar Davası: Tüm sanıklar ‘cinayet’ten beraat etti, dava düştü, olay faili meçhul kaldı

‘Süreci bitiren’ Ceylanpınar Davası: Tüm sanıklar ‘cinayet’ten beraat etti, dava düştü, olay faili meçhul kaldı

HABER MERKEZİ – Ceylanpınar’da iki polisin şüpheli bir biçimde öldürüldüğü ve “müzakereleri sona erdiren olay” olarak anılan cinayetlerin davasında yargılanan tüm sanıklar “cinayet” suçlamasından beraat etti. Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren sanık avukatı Hüseyin Akay, “İki polisin odasında başka polisin parmak izi vardı. Maalesef bu şüpheli polisler, parmak izleri ve diğer şüpheli durumla ilgili herhangi bir karar alınmadı. Bu olay şu an itibari ile faili meçhul kaldı” dedi.

Çözüm sürecinin bitirilmesine gerekçe yapılan Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015 tarihinde polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar’ın öldürülmesine ilişkin Urfa 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görüldü.

13’üncü duruşmada kararını veren mahkeme, davada yargılanan 4’ü tutuklu 9 kişi için cinayet suçlamasından beraat kararı verdi.

Tutuklu yargılanan Hasan Aydın, Hüseyin Aydın, Sedat Aydın ve Mehmet Naci Yılmaz, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 1 yıl 6’şar ay hapis cezası verilerek tahliye edildi.

“Olay faili meçhul kaldı”

Mahkemenin verdiği kararı Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’e değerlendiren sanık avukatı Hüseyin Akay, bu kararla iki polisin öldürülme olayı ile ilgili sanık kalmadığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“İki polisin odasında başka polisin parmak izi vardı. Maalesef bu şüpheli polisler, parmak izleri ve diğer şüpheli durumla ilgili herhangi bir karar alınmadı. Sadece bu dosyada sanıklar açısından bir karar verildi. Bu kararla oluşan şey şuydu. Maalesef iki tane polisimizi şehit eden kişiler yakalanamadı. Bu olay şu an itibari ile faili meçhul kaldı. Bu şahıslar yakalanmadı. Bu kararın özeti bu.”

Ne olmuştu?

Urfa’da, 20 Temmuz 2015 tarihindeki Suruç Katliamı’ndan sonra 22 Temmuz tarihinde polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Acar evlerinde ölü bulunmuştu.

Yumuşak ve Acar’ın kafalarına sıkılan kurşunla öldürüldüğü tespit edilmişti. Cinayetin susturucu silahla gerçekleştirildiği belirlenmişti.

Bu olaydan sonra siyasi iktidar çözüm sürecini bitirmiş, ardından Kürt illerinde kapsamlı operasyonlar başlatılmıştı.

Kürt illerinde başlatılan sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarla gündemden düşen cinayetler gizemini korurken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından cinayetler bu kez Gülen Cemaati ilişkisi ile gündeme gelmişti.

Darbe girişimi sonrası ise sanıklar hakkında tutuklama kararı veren Hâkim Nurettin Bulut, darbe soruşturması kapsamında tutuklanmıştı.

Ayrıca cinayetleri araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi Meclis’te kabul edilmemiş, HDP’nin önerisi, AKP ve MHP tarafından reddedilmişti.

Son olarak cinayetlerle ilgili olarak evde bulunan şüpheli parmak izleri sanıklarınkiyle eşleşmemişti. Polislerin öldürüldüğü evdeki kime ait olduğu bilinmeyen 10 parmak izinden dördünün ise polis memuru B.K.’ye ait olduğu ortaya çıkmıştı.

Ancak B.K., verdiği ifadede “evde hiç bulunmadığını” ileri sürmüştü.




Önceki Haber
BASIN RAPORU | Şubat'ta gazetecilere 15 gözaltı, üç tutuklama ve ağırlaştırılmış hapis cezaları
Sonraki Haber
8 Martların fotoğrafları: 'Kadının objektifinden' sergisi açıldı