Ana SayfaDünyaTrump’tan görev değişikliği: Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton kimdir?

Trump’tan görev değişikliği: Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton kimdir?

HABER MERKEZİ – ABD Başkan Trump, görevden aldığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster’ın yerine muhafazakar isim John Bolton’ı atadığını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster’ı görevden aldı.

Twitter’dan yaptığı açıklamada McMaster’a “harika bir iş çıkardığı” için teşekkür eden Trump, McMaster’ın yerine ABD’nin eski Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi John Bolton’ı atadığını duyurdu.

Donald Trump’ın geçen yıl Şubat ayında Michael Flynn’in yerine getirdiği McMaster, “otoriteyi sorgulayan bir kişi” olarak tanınıyordu.

McMaster geçen yılın sonunda “Türkiye ve Katar’ın radikal ideolojilerin yeni sponsorları olduğu” yönündeki açıklaması nedeniyle Ankara’nın da sert tepki gösterdiği bir isimdi.

ABD Başkanı Trump’ın bu hamlesi, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden alarak yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’yu getirmesinden bir hafta sonra geldi.

John Bolton kimdir?

John Bolton, ABD’nin eski başkanı George W. Bush döneminin “şahini” olarak bilinen neo-muhafazakar bir isim olarak biliniyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre Bush döneminde Bolton, ‘silahlanma kontrolü ve uluslararası güvenlikten sorumlu’ müsteşar olarak Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapıyordu.

John Bolton, 2003’te ABD’nin Irak’ı işgalinin başlıca savunucularındandı ve Washington’da o dönemde yaşanan kutuplaşmanın da başlıca sorumlularından olarak görülüyordu.

2005 yılında ABD’nin BM nezdindeki yeni daimi büyükelçiliğine atanması, şaşkınlıkla karşılanmıştı. BM’deki reformlara ‘destek yerine köstek’ olmakla suçlanan Bolton’ın gelişini hakaret olarak algılayan BM diplomatları da oldu. Ocak 2007’de ise BM’deki görev süresi dolunca geri çekildi.

Amerikan Girişimcilik Enstitüsü’nde çalışan Bolton, son yıllarda medyada muhafazakar yorumculardan biri olarak yüzünü gösterdi.




Önceki Haber
Sise Bingöl: Hastaneye gitmek istemiyorum çünkü gidene kadar çok zorlanıyorum
Sonraki Haber
Şimşek'ten enflasyon yorumu: En büyük sebebi TL'deki değer kaybı